Візовий день календаря

09.10.2015
Візовий день календаря

Учора депутати працювали з настроєм.

Як відомо, Верховна Рада вирішила не перенапружуватися і, завершивши поточний пленарний тиждень, розійтися на відпочинок. Аж до місцевих виборів, призначених на 25 жовтня. Але до того здійснити останній потужний «прорив» — прийняти пакет законів, покликаних сприяти лібералізації візового режиму для України. Якщо конкретніше, то йшлося про наступні законопроекти: №3040 «Про Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, отриманими від корупційних та інших злочинів» та № 3041 «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо рекомендації, наданої в рамках виконання Плану дій щодо лібералізації ЄС візового режиму для України». Крім того, нардепи збиралися розглянути зміни до Кримінального процесуального кодексу, необхідні для безвізового режиму з ЄС, а також повернутися до законопроекту № 2123 а «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання та протидії політичній корупції», який пропонує ввести державне фінансування політичних партій.

Слід зазначити, що під час нещодавнього засідання Кабінету Міністрів Прем’єр Арсеній Яценюк підкреслив важливість усіх зазначених вище законів. Він наголосив, що від ефективності голосування народних депутатів буде залежати не тільки доля отримання безвізового режиму, а й подальша співпраця з МВФ. «Думаю, що парламент проявить мудрість, і всі закони, які є необхідною умовою для отримання громадянами України безвізового режиму, будуть прийняті Верховною Радою», — сказав Яценюк. Утiм побоювання європейських партнерів викликають не тільки доля голосувань і якість підготовлених законопроектів, а й подальша імплементація і якісне дотримання процедур, передбачених у цих документах.

У цілому європейські партнери поки що є досить обережними в оцінках щодо прогресу України на шляху до виконання плану дій iз лібералізації візового режиму. Нещодавно посол Євросоюзу Ян Томбінський дав зрозуміти, що подальший прогрес iз виконання контрольних показників для безвізового режиму залежатиме від прийняття нардепами третього блоку законопроектів, які стосуються боротьби з корупцією. «Ми закликаємо всі сторони у Верховній Раді зробити свій внесок для завершення необхідного законодавчого процесу, який дуже очікують українські громадяни», — наголосив Томбінський. Мовляв, у разі виконання цієї умови та успішної імплементації законодавства ЄС уже в 2016 році може розглянути можливість надання Україні статусу претендента на безвізовий режим. Українські дипломати налаштовані навіть більш оптимістично і сподіваються, що рішення про повноцінний безвізовий режим може бути прийняте країнами ЄС уже восени 2016 року.

У свою чергу представництво ЄС в Україні оприлюднило заяву, в якій особливу увагу звертають на забезпечення процесу прозорого процесу формування антикорупційної прокуратури. «Незалежність офісу антикорупційного прокурора повинна бути і надалі гарантована. Також повинні бути забезпечені чіткі критерії відбору персоналу такого органу і не дискредитовані правила призначення та звільнення його голови», — зазначають у представництві.

На потребі ухвалення законопроектів з «безвізового пакета», наголосив і міністр закордонних справ Павло Клімкін. «Якщо ми обрали повноцінну інтеграцію до ЄС, а ми її дійсно обрали, то безвізовий діалог є лакмусовим папірцем всіх наших iз вами дій на шляху до Європейського Союзу», — підкреслив глава МЗС. Отож з учорашнього ранкового засідання ВР стало зрозумілим, що ВР почула голоси всіх, хто спонукав її до плідної роботи, і встигла проголосувати за два законопроекти, необхідні для отримання безвізового режиму. Обидва вони стосуються боротьби з корупцією і дозволяють спецконфіскацію майна в осіб, яких підозрюють у тяжких злочинах, навіть якщо це майно записане на інших осіб. Поки що йдеться про перше читання цього закону, друге ж спікер Володимир Гройсман пообіцяв провести «із залученням європейських фахівців».