«Спiвачко, пiснею захисти Україну!»

09.10.2015
«Спiвачко, пiснею захисти Україну!»

Ярослава Руденко на сценi Нацiональної фiлармонiї. (з сайта unuj.org.)

На сцені Колонного залу Нацiональної фiлармонiї — Академічний оркестр народної та популярної музики Національної радіокомпанії України. У залі — люди здебільшого страшого віку, майже всі з квітами й у вишиванках, iз національною символікою на одязі.

На початку вечора народний артист України Анатолій Гнатюк наголошує, наскільки важливий сьогоднійшній концерт: «Так мало у нас української музики, а сьогодні — чудова нагода її послухати». Коли на сцені у стилізованому котюмі з’являється Ярослава Руденко, зал вибухає оплесками. Співачка виходить у вишитій сукні й відразу починає співати «Долі моєї село».

Заслужена артистка України, солістка Національної філармонії та заслуженого ансамблю Збройних сил України 26-річна Ярослава Руденко родом із Полтавщини. Там її знають, шанують та люблять. Не дивно, що для самої Ярослави улюбленою співачкою була її землячка Раїса Кириченко.

Ярослава відшукує рідні наспіви по селах, де вони ще збереглися. Артистка розповідає, що багато пісень записанi вiд представникiв її роду, від прабабусі, яка в 100 річному віці любила заспівати разом із великою родиною. Українство для Ярослави Руденко не абстракція з підручника — це її дитинство, бо у селі на Гребінківщині народилась і виросла. «Я виховувалась у простій селянській родині. Мама працювала завучем у школі. Жили без батька. Тому на вчительську зарплату особливо не шикували. Мене та сестричку змалечку привчали до роботи і патріотизму. Ще тоді ми знали, що Україна це не просто держава, а Богом дана нашому народу земля. За яку боролися наші діди-прадіди. А тепер ми відстоюємо її кордони», — згадує артистка.

У концерті «Слава Українi!» взяли участь Академічний оркестр народної та популярної музики Національної радіокомпанії України (художній керівник та головний диригент — Михайло Пікульський), фольклорний ансамбль Національної філармонії «Веселі музики» (художній керівник Сергій Хитряков), полтавська поетеса, заслужений діяч мистецтв України Марія Бойко, поет, головний редактор журналу «Дніпро», заслужений діяч мистецтв України Микола Луків, артистка Національного хору іменi Григорiя Верьовки Тетяна Григорків, керівник фольклорного колективу «Божичі» Сусанна Карпенко, народний артист України, актор театру іменi Івана Франка — Анатолій Гнатюк. Вiв концерт народний артист України Василь Ілащук.

Прозвучали українські народні пісні та авторські. Ярослава Руденко каже, що події в Україні внесли свої корективи у формування репертуару. Спiвачка є активною учасницею і організатором поїздок iз концертами в зону АТО, де вона знайшла нових друзів, побратимів. «Наша Україна багата такими героями, справжніми патріотами. Це ті хлопці, які нині на передовій і яких уже немає... Сумно. Дуже сумно! Скільки наша земля терпітиме такі знущання, такий біль?! Але ми переможемо!!! Я вірю!» — пояснює вибір назви концертної програми Ярослава Руденко.

Співачка пригадує: «Коли я вперше поїхала з концертом на фронт, то здивувалась, побачивши там дівчат, які врівні з чоловіками виконували військові завдання. Я раніше думала, що туди беруть тільки кремезних жінок, а насправді зустріла таких як я: маленьких, худеньких дівчат. І тоді мене дуже мучило почуття вини, що я їду додому, до Києва, де ніхто не стріляє, комфортна квартира, спокій. А вони там, в небезпеці, під обстрілами. Я записалася на курси снайперів. Та одна мудра людина сказала мені: «Співачко, піснею захисти Україну!». Так Ярослава й розпочала активну концертну діяльність по військових госпіталях, штабах АТО, військових частинах. Вона дуже вдячна тим артистам і журналістам, які відгукувались на запрошення поїхати на схід. Серед них — народна артистка України, солістка Національної опери України Ірина Даць, заслужений артист України Іван Чурилов, заслужена артистка естрадного мистецтва України Христина Охітва, кінорежисер Ігор Воронін, відеооператор «Нового каналу» Костянтим Мелехін, журналіст Максим Узол. Ведучою концерту була мама співачки Надія Григорівна, або просто — мама Надя. Так її називали бійці. На їх прохання привозили українську пресу, медикаменти, одяг, продукти харчування, малюнки учнів шкіл та дитячих садочків. Дуже до смаку бійцям були виготовленi мамою співачки полтавські вареники.

«Найбільша моя любов — українська народна пісня! Українська пісня була, є і буде! Я в це вірю, — каже молода спiвачка. — Народною мелодикою цікавляться. Проїхавши з сольними концертами всю Україну, я тепер впевнена в цьому. На виступах було багато молоді. Доволі часто я виступаю й у телевізійному форматі. Брала участь у пісенному марафоні на «Першому Національному» — це незабутньо, коли стаєш частинкою того, що символізує твій народ. Нерідко до своєї програми запрошує мене Оксана Пекун — дуже цікаво, коли у «ФолькМюзік» народну пісню подають в автентичному і, тут же, в сучасному звучанні».

«Як мені хочеться, щоб наша Україна розквітла. Щоб ми жили в добрі та мирі. Щоб у нашій рідній Україні звучала українська мова і народна пісня! І щоб нашому козацькому роду не було переводу! Слава Україні!», — так завершила заслужена артистка України Ярослава Руденко свій сольний концерт.

АНОНС

Сьогодні в Національній спілці письменників України Ярослава Руденко разом із Марією Бойко, Миколою Луківим та Юрієм Васильківським проведуть пісенно-поетичний концерт «Дорости до пісні матерів».