Не Людовік, а Кузьма

07.10.2015
Не Людовік, а Кузьма

Вилитий із бронзи співак Кузьма Скрябін. (з соціальної мережі.)

Серед сіті-парку Луцька з’явився вилитий із бронзи співак Кузьма Скрябін. У Міжнародний день музики провели урочисту церемонію відкриття пам’ятника Андрію Кузьменку — любителю гострої правди, відомого своїм відвертим стьобом. Ініціатива створення пам’ятника належить підприємцю Андрію Покровському, який, до того ж, був особисто знайомий із музикантом. «Вчинки Кузьми завжди надихали на правду та справедливість, він був гідним товаришем для мільйонів українців. Андрій Кузьменко був особистістю, в якій кожен може побачити частину себе», — прокоментував Андрій Покровський.

На церемонії відкриття були присутні й батьки покійного музиканта. Батько «Скрябіна» — Віктор Кузьмич — поділився, що місто Луцьк завжди подобалося Андрієві, і загалом, приїжджаючи з концертів на Волині, він був сповнений приємних вражень від жителів і культури, а також часто привозив жарти з Волині.

«Наше місто завжди раде було бачити в гостях «Скрябіна», — прокоментував луцький активіст Павло Федонюк. — Його запрошували в Луцьк не тільки як музиканта з гуртом, а і як почесного гостя чи ведучого, наприклад, на відкриття ресторану, у парк-сіті. Я сам особисто познайомився з ним на фестивалі «Бандерштат» два роки тому, і він сказав, що йому тут подобається, бо тут спокійно».

Втім пам’ятник одразу викликав шквал критики. Немало користувачів соціальних мереж в обговореннях висловили своє обурення, що Кузьма сам на себе не схожий. Рис кого тільки не побачили в бронзовому постаменті — і Кiркорова, і Леонтьєва, і Томаса Андерса, і навіть Петра І з Людовіком ХVI, тільки не самого Скрябіна. Однак активіст Павло Федонюк упевнений, що постамент не заслуговує такої критики. «Зробити пам’ятник узагалі — нелегка робота. Як на мене, пам’ятник вийшов чудовим. І це — Кузьма».