Планів громаддя

06.10.2015

Cьогодні, після двотижневої перерви, народні депутати планують повернутися до сесійної роботи. Нагадаємо, що після того, як Олег Ляшко відкрито заявив про свою опозиційність, а парламентську коаліцію почало лихоманити, в залі пролунали пропозиції до закінчення виборів узагалі відмовитися від пленарних засідань і перейти на роботу в комітетах. Утiм і за ці два тижні накопичилося багато питань, які вимагають нагального голосування. Як зазначив спікер парламенту Володимир Гройсман, цього тижня на порядок денний будуть винесені законопроекти щодо підвищення обороноздатності країни, реформування газового ринку, судової реформи, змін до Митного та Податкового кодексів. Також у четвер передбачено голосування пакета з 12 законопроектів, якi сприятимуть лібералізації візового режиму ЄС з Україною.

Ще одне важливе питання, яке мають розглянути депутати — участь у місцевих виборах внутрішньо переміщених осіб, кількість яких сягнула майже 965 тисяч. Як зазначив напередодні Петро Порошенко, про те, щоб позбавити цих людей права голосу, не може бути й мови.

Утiм наскільки продуктивною буде робота парламенту, лишається тільки здогадуватися. «Ймовірність того, що цей тиждень буде ефективним, дуже низька. Навпаки — виборча кампанія вступила в активну фазу і домінуватимуть гучні заяви, конфлікти, звинувачення. Можливо, з окремих законопроектів і буде досягнута ситуативна домовленість, але це буде швидше виняток, ніж правило. Це наче дивно, оскільки вибори місцеві, а вся риторика — загальнонаціональна, але багато хто розглядає ці вибори як пробу сил перед достроковими. Взагалі, за моєю інформацією, цей сесійний тиждень справді може стати останнім перед виборами — якщо буде досягнута така домовленість, депутати повернуться в зал тільки наприкінці жовтня», — поділився з «УМ» директор Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко.

А ТИМ ЧАСОМ...

Електронна петиція щодо позбавлення депутатського мандата за 3 пропуски (без поважних причин) пленарних засідань набрала необхідні для розгляду Президентом 25 тисяч підписів. «Усі народні депутати обрані народом, і вони повинні працювати кожен день для законотворення! За пропуски пленарних засідань депутати повинні бути максимально покарані! Якщо всі будуть сидіти на своїх місцях, не буде ніякого кнопкодавства», — йдеться у тексті петиції. Тепер усі чекають на реакцію Президента на цю петицію.