Хто породжує конфлікти

02.10.2015

У виступі на Генеральній Асамблеї ООН Президент України Петро Порошенко скористався словом для пристрасного засудження російської агресії, зазначає Бі-Бі-Сі. На початку своєї промови він нагадав, що Україна була одним із засновників ООН і в цій ролі в 1945 році брала участь у формуванні тих принципів і засад, які визначали 70 років історії організації. Однак тепер, як і 70 років тому, за словами Петра Порошенка, Україна стала жертвою зовнішньої агресії. «Цього разу агресор — Російська Федерація, наш сусід, колишній стратегічний партнер, що легально зобов’язався підтримувати суверенітет і територіальну цілісність України», — наголосив у своєму виступі Порошенко.

Президент України намагався пояснити міжнародній спільноті, що конфлікт на Донбасі не є внутрішнім конфліктом і громадянською війною. Це була його реакція на виступ президента Росії Володимира Путіна днем раніше, у якому той вкотре охарактеризував події на Донбасі саме «громадянською війною». «Мета цієї війни — змусити український народ відмовитись від свого суверенного вибору щодо побудови вільної, демократичної і процвітаючої європейської держави. Все це відбувається на тлі зрадницької риторики про братні народи, спільну історію, пов’язані мови та «приречене» спільне майбутнє. Насправді ми маємо справу з бажанням повернутися до імперських часів», — пояснив учасникам засідання глава нашої держави. Він додав, що Росія постійно створює конфлікти довкола себе, та нагадав про Нагірний Карабах, Придністров’я, Абхазію, Крим, Донбас і Сирію.

Порошенко зазначив, що Росія відмовляється визнавати свою агресію проти України, зокрема, знімаючи зі своїх військовослужбовців на Донбасі ідентифікаційні знаки. І закликав ООН вжити заходів для тиску на Росію, щоб домогтися якнайшвидшого звільнення незаконно утримуваних українців: Надії Савченко, Олега Сенцова, Олександра Кольченка та інших «політв’язнів Кремля».

Виступ українського Президента був напрочуд різким і рішучим. Глава нашої держави навіть назвав Володимира Путіна «брехуном». Але росіяни цього «компліменту» на власні вуха не почули: делегація РФ у повному складі покинула сесійну залу Генасамблеї перед початком виступу Порошенка.

У другій частині своєї промови Президент України висловив свої погляди на шляхи реформування ООН, яка після семи десятиліть діяльності переживає системну кризу. Він наголосив, що агресором в Україні виступає країна, яка є постійним членом Ради Безпеки ООН, і закликав реформувати систему права вето. Україна підтримує обмеження права вето постійних членів Ради Безпеки ООН у випадках масових вбивств, заявив Петро Порошенко, явно натякаючи при цьому на зловживання таким правом Росією. «Право вето не має стати актом прощення за злочини», — сказав він. І нагадав, що Росія двічі скористалася своїм правом вето в Раді Безпеки, щоб заблокувати резолюції ООН про засудження «злочинного референдуму» в Криму і про створення міжнародного трибуналу для суду над винуватцями катастрофи малайзійського «Боїнга». «Треба визнати: ООН бракує ефективних інструментів, щоб притягнути країну-агресора до відповідальності», — зазначив він. 

Хоча спічрайтери досконало попрацювали над промовою Петра Порошенка в Нью-Йорку, та в Україні вона задовольнила не всіх. Зокрема, новітній політичний опонент Президента Олег Ляшко гостро розкритикував її за брак деяких суттєвих моментів, які мали пролунати з трибуни Генасамблеї. Серйозні претензії до першого виступу глави держави, на саміті в рамках Генасамблеї, висловив у коментарі сайту «Обозрєватель» і колишній віце-спікер Верховної Ради, а тепер політолог Степан Гавриш. «Перше: ми не змогли поставити питання анексії Криму до порядку денного, хоча на минулій асамблеї вона набрала 100 голосів і була ухвалена відповідна резолюція, — зазначив він. — Приміром, теми Афганістану або Іраку є на порядку денному Генасамблеї тривалий період часу. Це означає, що тема України на ГА була відсутня».

Наголосив Гавриш і на такому моменті: «Зустріч світового лідера й арбітра Барака Обами з Петром Порошенком фактично не відбулася. Його коротка бесіда з американським президентом у кулуарах — власне, навіть не в кулуарах, а в сусідньому залі Генасамблеї, не могла бути ні значущою, ні важливою. Тоді як розмова Обами з Путіним тривала півтори години. Зрозуміло, що саме Путін виписував у ній порядок денний для України. До чого привели переговори по Україні між ними, нам не відомо. Але вони однозначно були».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>