НОВИНИ ПЛЮС

30.09.2015

Київські вибори: кандидатів прибуває

Київська міська територіальна виборча комісія зареєструвала ще вісім кандидатів у мери Києва на місцевих виборах 25 жовтня. Борислав Береза зареєстрований як кандидат від «Партії рішучих громадян», Олександр Омельченко — як кандидат від партії «Єдність», Геннадій Корбан — від партії «Українське об’єднання патріотів «УКРОП». Окрім того, Володимир Рубан — від партії «Офіцерський корпус», Анастасія Білоус — від партії «Відродження України», Володимир Бондаренко — від партії «Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина», Олександр Мирний — від партії «Всеукраїнське об’єднання «Свобода», Сергій Думчев — від партії «Рух за реформи». Раніше тервиборчком зареєстрував діючого мера Києва Віталія Кличка, депутата Верховної Ради від фракції «Блок Петра Порошенка» Євгена Рибчинського, Сергія Гусовського, Сергія Мельничука й Олександра Пузанова кандидатами в мери Києва. Таким чином, станом на 28 вересня 13 людей зареєстровані як кандидати в мери Києва.

А тим часом у списку «Батьківщини» до Київради присутні члени команди колишнього мера Києва Леоніда Черновецького, представники російського бізнесу та одіозні фігури. У списку, зокрема, представлений Максим Гольдарб, який балотуватиметься в Подільському районі. Він — колишній транспортний прокурор Києва, керував департаментом внутрішнього аудиту Міноборони. Наразі проти Гольдарба порушили кримінальну справу. Його підозрюють у покритті розкрадань в армії під керівництвом колишнього міністра оборони, громадянина Росії Павла Лебедєва (свого часу Гольдарба вважали «правою рукою» Лебедєва). А у Деснянському районі партія Юлії Тимошенко висунула Ігоря Дорошенка — голову правління «Банк Русский стандарт». Є у списках «Батьківщини» і кандидати, що фігурують у гучних корупційних скандалах. До Київради балотуються Сергій Арутюнян і Ганна Свириденко — перший як судовий виконавець Печерського району згадувався при низці рейдерських захоплень, а другу звинувачують у причетності до земельних махінацій. У Голосіївському районі від «Батьківщини» йде Сергій Безуглий — 2008 року він балотувався за списком Блоку Черновецького, пише «Газета по-українськи».

На місцеві вибори йде також і колишній головний редактор газети «Вєсті» Ігор Гужва. Про це він повідомив на власній сторінці в мережі «Фейсбук». «Я довго думав над можливістю йти в політику, і зараз таке рішення визріло. Я йду на вибори, я буду балотуватися до Київської міської ради за списками Опозиційного блоку», — зазначив він. Гужва висловив переконання, що в разі приходу до влади представників цієї сили ситуація в країні зміниться. «Місцеві вибори можуть стати провісником значних змін в Україні на загальнонаціональному рівні. Тому я йду на вибори, а там — як Бог дасть», — заявив Гужва.

Суд відхилив апеляцію Коломойського

Київський апеляційний адміністративний суд відхилив апеляцію «Укрнафти», у якій менеджмент олігарха Ігоря Коломойського вимагав усунути представників «Нафтогазу» зі складу аукціонних комітетів із продажу нафти. Як відомо, раніше «Укрнафта» судилася з Кабміном і власною материнською компанією «Нафтогазом» із вимогою скасувати постанову Кабміну про новий порядок продажу нафти на аукціонах та про затвердження складу аукціонних комітетів. Зокрема, «Укрнафті», якою досі, незважаючи на зміну гендиректора, продовжує керувати лояльний до Коломойського менеджмент, не подобалося скасування  15% знижки на нафту на аукціонах, хоча це і означало збільшення прибутку компанії. Нафту з такою знижкою раніше купували в «Укрнафти» структури Коломойського. Окружний адміністративний суд Києва відмовив у задоволенні цього позову «Укрнафти» ще 10 липня, після чого компанія подала апеляцію.

А всередині вересня Кабмін погодився укласти угоду з новим керівником «Укрнафти» — британцем Марком Роллінзом. Він уже пообіцяв забезпечити виплати державі великої заборгованості щодо дивідендів і податкових виплат.