Солодка ілюзія?

29.09.2015
Солодка ілюзія?

Штучні замінники цукру — небезпечна омана? (з сайта vkurse.ua.)

Існує думка, що штучні замінники цукру допомагають людині залишатися стрункою. Тож їх часто використовують, готуючи дієтичні страви, додають до чаю та кави. Мовляв: солодко, але не так калорійно.

Проте, як стало відомо в результаті певних «харчових експериментів», штучні підсолоджувачі можуть справляти зворотний ефект, допомагаючи набрати зайві кілограми.

Науковці цього разу експериментували зі щурами. Дослідники Університету Пердью (США) розділили гризунів на дві групи: одну годували йогуртом, підсолодженим звичайним цукром, а другій давали такий же молочний продукт, але із сахарином. Хоч цей замінник фактично не містить калорій, однак він набагато солодший за цукор. Як показало дослідження, щурі, що смакували йогурт із сахарином, вагу набирали значно швидше. До того ж вони споживали набагато більше їжі, ніж їхні «колеги», які отримували звичайну глюкозу.

Замінники цукру, на думку вчених і медиків, цілком можуть сприяти ожирінню, адже порушують природні смакові механізми в організмі. Солодкість смаку не завжди дозволяє організму оцінити калорійність їжі, і це позначається на швидкості обмінних процесів та апетиті.

Штучні підсолоджувачі підступні: збивають із пантелику організм, позбавляють його здатності контролювати кількість їжі. Епідемія ожиріння, яка охопила деякі розвинені країни, змусила медиків замислитися, чи не пов’язана ця тенденція зі споживання синтетичних замінників цукру. Дослідники дійшли висновку: так, між цими фактами існує безпосередня залежність.