Політіспит

23.09.2015
Політіспит

Ситуація з відрахуванням студентів може вплинути на вибори ректора в КНУ, які мають відбутися 19 жовтня.

Відома серед студентської спільноти організація «ШеваПил», яка займається розкриттям корупційних схем, знову потрапила в об’єктиви журналістів. Стало відомо, що засновників студентської антикорупційної організації — Володимира Коваля та Івана Кучерявого збираються відрахувати з навчального закладу, де вони провчилися один рік. Хлопці не склали іспиту викладачам, а згодом і при комісії. За інформацією, яку студенти-антикорупціонери повідомили «УМ», вони мали скласти іспити при комісії ще в серпні місяці, проте змогли це зробити лише 15 вересня: «Тобто ми два тижні вчилися на другому курсі, так і не закривши першого. Те, що складання іспиту постійно переносили, ми пов’язуємо з тим, що до останнього «нагорі» не знали, що з нами робити, і сподівалися тримати на «короткому ланцюжку», але після того, як ми почали висвітлювати процес виборів ректора — вирішили таки відраховувати» .

Діяльність хлопців справді була досить резонансною. Спершу першокурсники звернули увагу на порушення університетом законодавства про державні закупівлі, коли одна єдина компанія вигравала торги й поставляла продукти до університетських їдалень протягом шести років. Хлопці домоглися припинення договору. Наступним кроком стала боротьба з корупцією в гуртожитку, де зі студентів вимагали додаткову плату за можливість проживання в гуртожитку. Окрім цього, студенти домоглися відсторонення з посади заступника декана одного з факультетів, що брав участь у вказаних зловживаннях.

За інформацією керівництва КНУ, за минулу сесію з університету було відраховано 216 осіб. Учасники «ШеваПил» мали б бути 218-тi відповідно. Проте, за словами проректора з виховної роботи Володимира Бугрова, саме цих двох хлопців відрахувати зараз не можуть, тому що деканат факультету, де хлопці навчаються, не дає на це подання, а також немає підпису голови студентського парламенту філософського факультету Максима Бурдюга, який не згоден із рішенням про відрахування хлопців і не підписуватиме наказу: « Я не підписуватиму наказ про відрахування» — написав хлопець на своїй сторінці у «Фейсбуці».

«Студенти не склали іспиту з історії зарубіжних політичних вчень на комісії. Факультет має подати їх на відрахування. Це аксіома. За підсумками літньої сесії в університеті відраховано понад 200 осіб — не склалося в них з навчанням. Як бути? Всіх поновити — а у зв’язку з чим?» — зазначив у коментарі «УМ» пан Бугров. Але і тут є цікавий момент: під час розмови пан Бугров додав, що не варто зараз робити поспішних висновків, і ця ситуація вирішиться за кілька днів : «Я не бачу тут проблеми, якщо б її штучно не створювали. Не політичні це репресії. Люди не вчилися, чому їх варто залишати, а інших ми повинні відраховувати? Раджу почекати кілька днів — коли оприлюднять список претендентів на посаду ректора — тоді все і буде зрозуміло».

А ось звідси і стає цікавіше, адже 19 жовтня в КНУ мають відбутися вибори ректора. І, за неофіційною інформацією, конкурентом чинного ректора є декан філософського факультету пан Конверський, який і не підписує подання на відрахування студентів. Таким чином, для когось хлопці можуть стати хорошим шахом, а згодом і матом у передвиборчій кампанії.

Ситуація набула ще масштабнішого розголосу і надійшла вже навіть до народних депутатів. « Я не знайома з хлопцями особисто, але, коли почула цю історію, захотіла розібратися», — зазначила у коментарі «УМ» народний депутат Вікторія Пташник. «Я направила звернення до міністра освіти Сергія Квіта з проханням створити комісію МОН для об’єктивної оцінки їхніх знань. Не хочу, щоб ці хлопці розчарувалися на все життя. Нам потрібне молоде принципове покоління, здатне побороти корупцію в державі», — додала депутатка.

«Ми переконані, що це пов’язано з нашою діяльністю. І ми переконані, що це пряма політична розправа. Ми маємо намір подавати апеляції і добиватися незалежної комісії з боку МОН, яка і повинна дати оцінку наших знань. У них ми не сумніваємося» — зазначив у коментарі «УМ» учасник «ШеваПил» Іван Кучерявий.