Далекі перспективи

23.09.2015
Далекі перспективи

Кроки до співпраці зробили Президент України Петро Порошенко і Генсек НАТО Йенс Столтенберг.

Учора під час засідання РНБО за участі Генсека НАТО, Президент Петро Порошенко заявив, що проведе референдум щодо членства України у військово-політичному альянсі після реформування країни. Він повідомив, що євроатлантичний вибір iз подальшим членством у НАТО отримує зростаючу підтримку в Україні й нагадав, що парламент скасував статус позаблоковості.

«Раніше, 2 роки тому його підтримували 16%, рік тому ця цифра стрімко наближалася до 50%, зараз кількість українців, які підтримують євроатлантичну інтеграцію, перевищує 60%. Це означає, що український народ підтримує євроатлантичний вибір», — сказав Петро Порошенко. «І коли ми створимо всі умови через реформування країни для відповідності нашої країни критеріям для членства в НАТО. Мною буде прийнято рішення для проведення всенародного референдуму і таким чином буде зафіксована воля українського народу», — наголосив Порошенко. «Дуже приємно, що питання браку підтримки населення перестало бути перешкодою для перспективи членства», — додав Президент. (Реалісти відразу відзначили, що з такими темпами реформування в Україні проводити референдум буде вже наступний президент).

Тим часом Генсек НАТО Йенс Столтенберг на засіданні РНБО заявив, що, допомагаючи Україні модернізувати армію, НАТО робить свій внесок у боротьбу за мирну Європу. Він нагадав, що Україна і НАТО уже більше 20 років співпрацюють, а військові української армії стояли пліч-о-пліч з вояками НАТО у багатьох операціях альянсу. І компліментарно заявив: «НАТО може покластись на Україну як на дуже цінного партнера».

«Сьогодні український народ стикається з дуже важким викликом, — констатував Йенс Столтенберг. — Росія незаконно анексувала Крим, вона продовжує підтримувати сепаратистів на сході, надаючи озброєння, війська, командно-управлінську допомогу. Це все підриває міжнародний порядок, який працював на користь народів Європи. У ці дуже важкі часи Україна може покластися на НАТО». Під час закритої частини засідання РНБО Петро Порошенко продемонстрував гостю переконливі і беззаперечні докази присутності російських регулярних частин в агресії проти України на сході. Він зауважив, що отримав у Києві інформацію про підтримку Кремлем сепаратистів та присутність російських військових в Україні. За словами Генсека НАТО, ці відомості є лише підтвердженням тієї інформації, яку альянс отримує зі своїх джерел. Він закликав Росію вивести всі свої війська зі сходу України.

Столтенберг за час дводенного візиту в Україну щонайменше двічі заявив, що сепаратистів сходу слід змусити виконати Мінські домовленості та не проводити будь-які вибори, які не відповідатимуть українському законодавству. «НАТО продовжує надавати практичну підтримку Україні. Ви знаєте про п’ять цільових фондів, які включають у себе і кіберзахист, й інші цілі... Багато країн альянсу підтримують Україну, надаючи необхідне оснащення та навчаючи українських військових. НАТО і Україна мають дуже розгалужене партнерство, і ми можемо продовжити боротьбу за цілісну, мирну і вільну Європу», — резюмував Генсек НАТО.

Петро Порошенко назвав співпрацю України і НАТО стратегічним питанням як для України, так і для НАТО на тлі російської агресії. «На жаль, де-юре ми не союзники, але де-факто, ми значно більше, ніж партнери... Україна є найсхіднішим форпостом євроатлантичної цивілізації, який є сьогодні і який боронить не лише суверенітет  нашої держави. На сьогодні Україна воює за свободу і демократію і в регіоні, і у світі. Воює за право обирати свій цивілізаційний шлях», — вважає Петро Порошенко.

Після розширеного засідання РНБО секретар Радбезу Олександр Турчинов і Генсек НАТО Йенс Столтенберг підписали Дорожню карту програми партнерства зі стратегічних комунікацій. Програма спрямована на здійснення комплексної підтримки України, зокрема, щодо протидії російській пропаганді та інформування громадськості про події в Україні. Міністр закордонних справ України Павло Клімкін підписав зі Столтенбергом угоду про статус представництва НАТО в Україні. А перший заступник секретаря РНБО, голова комісії з політики військово-технічної співпраці Олег Гладковський і представник НАТО з оборонних інвестицій Ернест Герольд поставили підписи під спільною декларацією про посилення військово-технічної співпраці.

На брифінгу після засідання РНБО і підписання документів iз НАТО Президент Петро Порошенко заявив, що питання запрошення миротворців на Донбас досі залишається актуальним. За словами українського Президента, на першому етапі миротворці повинні забезпечити свої функції на лінії зіткнення, а через декілька тижнів — забезпечувати деескалацію вздовж лінії державного кордону України. «Не виключаю, що разом iз моєю командою ми будемо проводити переговори з цього питання в Нью-Йорку (під час Генасамблеї ООН. — Ред.)»,  — сказав гарант. Якщо зберігатиметься режим припинення вогню і буде втілено два ключові пункти Мінських угод, то, на думку Порошенка, питання введення миротворців відпаде.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>