НОВИНИ ПЛЮС

23.09.2015

Колесніченка і Клименка судитимуть. Поки заочно

Генеральна прокуратура України розпочала процедуру заочного засудження у кримінальному провадженні, яке розслідує Головне слідче управління СБУ, щодо колишнього народного депутата України Вадима Колесніченка. Дозвіл на це дав Шевченківський районний суд у відповідь на відповідне клопотання органу досудового розслідування, погоджене з прокурором.

Нагадаємо, що Вадим Колесніченко був однiєю з найпомітніших фігур у Партії регіонів та активно підтримував анексію Криму. Нині його підозрюють у «вчиненні умисних дій iз метою змін меж території та державного кордону України, на порушення порядку, встановленого Конституцією України і дій спрямованих на розпалювання національної ворожнечі, що спричинили тяжкі наслідки».

Також ГПУ має намір затримати і заарештувати колишнього міністра доходів і зборів Олександра Клименка в разі його прибуття в Україну. Екс-міністру повідомлено про підозру у двох кримінальних провадженнях: його підозрюють у незаконному відшкодуванні ПДВ у 2012-2013 роках, що спричинило збитки державі в розмірі 3 млрд. гривень, та у створенні «програмних підприємств» для відмивання коштів.

Генпрокуратура очікує від Печерського райсуду Києва надання дозволу на проведення заочного розслідування проти Клименка 24 вересня. Судом в Україні накладено арешт на рахунки екс-міністра (більш ніж 1 млн. гривень).

Сиротюк — без свободи

Апеляційний суд Києва залишив під вартою колишнього депутата від «Свободи» Юрія Сиротюка, підозрюваного в участі у заворушеннях біля будівлі парламенту 31 серпня. Таке рішення виніс суддя Валерій Лашевич, незважаючи на масу клопотань, наданих захистом. Серед них — підписи 31-го депутата, готових узяти Сиротюка на поруки, звернення патріарха Філарета, заяви представників української діаспори з різних куточків світу. Як зазначив адвокат екс-депутата, коли було прийнято рішення про його арешт, Сиротюк був біля приміщення суду, однак не втік, а повернувся і сам віддався до рук правоохоронців. Однак усі ці аргументи суд не взяв до уваги.

Тепер захист Сиротюка має намір 10 жовтня знову звернутися в Печерський райсуд Києва з проханням про зміну запобіжного заходу. Нагадаємо, що Юрій Сиротюк — єдиний із керівництва «Свободи», взятий під варту.