Страшна краса вершин

23.09.2015
Страшна краса вершин

Роб Холл із «Евересту».

«Краще гір можуть буть лише гори», — співав Володимир Висоцький. Неймовірну красу однієї з найвищих вершин світу — Евертесту (тібетська назва Джомолунгма) показали творці нового однойменного фільму, який цього тижня виходить в Україні у широкий прокат. Особливо, якщо дивитися у кінотеатрах, що показують багатовимірність у системі IMAX. Утім, якщо намагатися підкорювати висоту понад 8 тисяч кілометрів — як це робили 1996 році три групи охочих — стихії нагадують, що з тібетської назва гори перекладається як «Володарка або господиня вітрів», в іншому варіанті — «Володарка білих снігів». Тоді кілька місяців поступового підйому до омріяної точки перетворилися на подолання негод і нестачі кисню в умовах розрідженості повітря в горах. До того ж, підкорення — це не лише підйом, а ще складніший спуск, бо сили вже використані.

Американсько-британська картина «Еверест» режисера Бальтасара Кормаукюра не може не вражати. Одних — запаморочливими краєвидами. Інших — нагадуванням, що люди є лише піщинками у світі непередбачуваної природи. Навіть якщо мають бажання її підкорювати і платять за це по 65 тисяч доларів кожен. Третіх — намаганням окремих відчайдухів за будь-яких умов допомагати іншим, а корисливих людей — будь-що заробити собі грошей.

Одним з учасників експедиції 1996 року був американський журналіст, а згодом і письменник Джон Кракауер. Він написав книгу про те комерційне сходження «В розрідженому повітрі», яка стала бестселером. У ній він детально розповідає про загибель п’ятьох учасників-альпіністів, включаючи двох керівників — Роба Холла, що представляв новозеландську компанія «Консультанти з пригод» і Скотта Фішера — з компанії «Гірське божевілля». Одним iз винуватців трагедії Джон Кракауер вважає росіянина Анатолія Букрєєва, який спустився в табір раніше за всіх клієнтів.

Усіх цих героїв показують у фільмі «Еверест», хоча посилання на книгу — жодного. Не звучать і звинувачення на чиюсь адресу. Серед акторів, зокрема, Джейк Джилленхол, Джош Бролін, Сем Уортингтон, Джон Хоукс, Кіра Найтлі. Про якість кінострічки говорить уже те, що нею відкривали останній Венеційський кінофестиваль.

І до останнього віриться, що сила кохання вагітної героїні Кіри Найтлі урятує Роба Холла  (Джейсон Кларк)...