У джазі тільки... світові зірки

23.09.2015
У джазі тільки... світові зірки

Джазовий гурт-оркестр із Швейцарії Authentic Light Orchestra.

Минулого року через складну ситуацію в країні свято джазової музики у Вінниці не відбулося. До цього джазові фестивалі проходили в місті над Бугом вісімнадцять років поспіль. Цьогоріч організатори зауважили, що, незважаючи на несприятливі політичні обставини, про мистецтво забувати не варто. До Вінниці повернувся міжнародний джазовий фестиваль JAZZFEST-2015 і тривав два дні.

Як усе починалося

«Ми всі пам’ятаємо, які почуття в нас були саме в серпні минулого року. Тоді ми не лише скасували джазовий фестиваль, а й трансформували день міста, — згадує директор фестивалю Ірина Френкель. — Чимало культурних акцій було відмінено не лише у Вінниці, а взагалі по всій Україні, тому що тоді ми були не готові щось сприймати... Але, пам’ятаючи історію Другої світової війни й узагалі досвід усіх воєнних конфліктів, ми розуміємо, що культура відіграє головну роль саме в тому, щоб зберегти душу народу, саме в тому, щоб надати силу і віру в перемогу. Тому не лише вінницький фестиваль, а й інші фестивалі відновили свою роботу в 2015 році».

На знак підтримки України всі запрошені згодилися приїхати до Вінниці. Музиканти з різних кінців світу зауважують, що мистецтво вічне і воно здатне спонукати до відродження миру і спокою.

Уже традиційно джаз називають у Вінниці музикою осені. Слід згадати, що в 1996 році, а саме тоді все й починалося, не було впевненості в усіх причетних до джазового руху на Поділлі, що вінницькі фестивалі наберуть солідного розмаху. Однак завдяки проявленій цікавості та любові до джазу — процес пішов. І коли фестивальний рух відсвяткував свою першу п’ятирічку, відомий джазовий критик Олексій Коган зазначив, що Вінниця поступово перетворюється на «джазову столицю України». Кожен рік організатори намагаються скомпонувати концертні програми таким чином, щоб глядачі по-справжньому заглибилися в цей музичний жанр. Тому кожен наступний фестиваль відрізняється від попереднього певною новизною. Цього року особливістю днів джазу була зірковість складу учасників фестивалю. Однак ця обставина не збентежила вінницьку публіку, до висококласних майстрів тут давно звикли.

Про шалене кохання

Відкрила основну частину цьогорічного фестивалю вінницька джаз-виконавиця Оксана Славна та гурт «Експромт». Співачка виконала авторські пісні та популярні хіти. Пісню Леді ґаґи Bad romance публіка зустріла гучними оплесками. До речі, після фестивалю Оксана Славна поїде працювати за контрактом до Польщі.

Одразу за Славною показав майстерну гру на саксофонах шведський гурт Nordic Sax Quartet. «Ми в Україні вдруге і тут тепла не тільки погода. Особливо подобаються посмішки слухачів та повна тиша при виконанні сумних мелодій», — поділилися враженнями шведи.

У музиці Nordic Sax Quartet відчувалося різнобарв’я шведського джазу: меланхолійність, стриманість, натхнення, минуле та сучасність. Квартет грав композиції, що були схожі на легенди чи оповідання: про тиху осінь, про шалене кохання, про зимові ігри в сніжки.

Власне, музиканти кажуть, що шведський джаз — глобальний та об’єднує багато стилів. Від типово шведського ліричного до усіх різновидів сучасних джазових тенденцій у світі.

Також вінницька публіка відзначила виступ лауреатів молодіжного проекту Jazz De Pari — київський гурт United People. П’ятеро дівчат співали без музичного супроводу.

Надихнув танець посла

На другий день фестивалю музиканти з Австрії  Acoustic Travellers Duo демонстрували поєднання класичної Віденської музичної школи з індійською та африканськими джазовими культурами.

Цікавою історією своїх турне поділилися учасники німецького гурту Mo’blow. В одній із країн Східної Європи концерт німецького джаз-фанк гурту видався особливо запальним: посол Німеччини вистрибнув на сцену та почав шалено танцювати. Коли хлопці повернулися в Німеччину, то написали композицію, на яку надихнув танець дипломата. У Вінниці ж гурт Mo’blow викликали на біс та співали разом із музикантами.

Після вінницької сцени колектив відправився в Одесу. А напередодні музиканти сперечалися, в якому місті — Вінниці чи Одесі —  вийде найбільш енергійний концерт. Зрештою поставили все-таки на Вінницю та спробували це довести на сцені.

Гурт Danius Pulaiskas Group з Литви до Вінниці приїхав після 120 джазових фестивалів. Кажуть, запам’яталася джазова Азія — багато своєрідного колориту. Проте не обійшлося без потрясінь, надовго засів у пам’яті литовських джазмузикантів землетрус в Індонезії, зізнались, що,було, навіть охоплював відчай.

Інтернаціональний джазовий гурт-оркестр із Швейцарії Authentic Light Orchestra у своїх композиціях поєднує класику світового джазу та вірменський фольклор. В Authentic Light Orchestra — лише 4 музиканти, але назвати його просто гуртом — неможливо, адже музиканти грають більше ніж на 30 інструментах.

Своєрідною вітчизняною родзинкою фестивалю став виступ гурту Freedom Jazz. Ну хто не знає чарівних дівчат, які своєю творчістю давно прикрашають студію «Квартал-95». Вони приїхали з програмою «У джазі лише красуні» і подарували слухачам пристрасний та ніжний джаз.

Ну і, звичайно ж, одна з найяскравіших зірок сучасності — Шерон Кларк. Вокалістка гастролює в Європі і США. Разом з гуртом Cris Grasso Trio, вона виконала пісні у стилях поп- та соул-класики 1960-1970-х років. Сильний голос Шерон та професійність відомого тріо не залишили байдужим нікого.

Не будемо танцювати про архітектуру

Два дні підряд глядачі заповнювали концертний зал. Крім того, концерти йшли у прямому ефірі обласної телерадіокомпанії «Вінтера». Публіка у Вінниці була налаштована на настрій, який передавали світові джазові зірки. І музиканти, звичайно ж, це відчували. Усі джазові ласощі приймались на «ура». Хоча це й не дивно. За всі роки джазового руху у Вінниці виховався і мистецьки виріс свій глядач. І хоча мистецтво джазу не для масової аудиторії, однак особливу публіку у Вінниці, яка легко розуміє складну музику, відзначали чимало виконавців. Напевно, справжнє мистецтво дійсно вмикає ланцюгову реакцію: у молоді виробляється певний смак і вона, маючи перед очима якісні зразки, починає розуміти, до чого слід прагнути.

Вочевидь, доля істини є і в словах екс-мера Володимира Гройсмана, який зазначив, що джаз дуже близький духу Вінниці. Є щось особливе, манке, загадкове в цій музиці, навколо якої точаться піввікові дебати: а що ж власне робить джаз джазом і відрізняє його від усіх інших жанрів музики? Адже до цього часу відсутнє навіть бодай якесь узагальнене визначення джазу як музичного напряму. Здебільшого особисті відчуття. І можливо, саме в цьому його привабливість. Хоча... Чи можливо взагалі словами розповісти, що таке джаз? Навряд чи.

Як каже відомий київський джазовий оглядач Олексій Коган: «Розповідати про музику — те саме, що танцювати про архітектуру». Джаз потрібно слухати. Адже це музика переливів настрою, справжнього драйву. Джаз — це музика, що здатна ламати внутрішні табу, обмеження. Це музика розкріпачення, музика пошуку змістовності, музика, занурюючись в яку, можна наповнити відчуття новими фарбами.

А для нас наразі головне, щоб у житті все стало так, як у багаторічному девізі Вінницького фестивалю: «Все буде джаз!»