Дихайте глибше. І — носом!

22.09.2015
Дихайте глибше. І — носом!

Учіться дихати правильно — і будьте здорові. (з сайта medweb.ru.)

Зазвичай, якщо людина не застуджена і не страждає на алергію, то не надає особливого значення тому, як дихає: глибоко або поверхово, тільки носом або іноді вдихає повітря ротом. Однак, як наголошують лікарі, можна стати здоровішими і позбутися багатьох проблем, якщо навчитися правильно дихати.

Легені складаються з п’яти частин, але зазвичай при поверхневому диханні працюють тільки дві верхні. І саме вони «заохочують» так звані стресові рецептори. Відтак збільшується частота серцевих скорочень, підвищується тиск, загалом організм веде себе так, ніби його струснули сильні емоції — гнів, страх. Колись, у ході еволюції, страх відігравав велику роль — він запускав інстинкт самозбереження. При будь-якій небезпеці людина інстинктивно заковтує ротом невеликі порції повітря, аби бути готовою у разі потреби швидко втекти з місця небезпеки.

Однак у сучасному світі набагато більшу небезпеку становить хронічний стрес. Щоб заспокоїти організм, треба навчитися глибоко дихати носом, задіюючи діафрагму. Цей спосіб дихання лікарі вважають оптимальним, але до нього треба звикнути. Дискомфорт при диханні животом відчувається лише в перші дні, кажуть фахівці. Зате результат того вартий: загальне оздоровлення організму. Під час діафрагмального дихання всі частки легень наповнюються повітрям, відбувається масаж серця й інших органів, не так активно виробляються гормони стресу, знижується тиск, нормалізується пульс, стимулюється імунітет. Людина стає спокійнішою і здоровішою.

«Нижнє дихання — це дихання животом. На вдиху через ніс максимально надувається живіт, а груди і плечі залишаються нерухомими і не піднімаються, — пояснює Ольга Шидловська, столичний лікар-терапевт. — Спробуйте зробити кілька глибоких вдихів-видихів, використовуючи нижнє дихання. Для зручності покладіть одну руку на живіт, іншу — на груди. Рука, що лежить на животі, буде при вдиху підніматися, а інша рука залишатиметься нерухомою. Прислухайтеся до своїх відчуттів. Швидше за все, ви відчуєте прилив тепла до рук і ніг. Це свідчить про перерозподіл енергії зверху вниз».

Лікар каже: «Діафрагма є своєрідною межею, що розділяє енергетичні та інформаційні центри в організмі. Все, що розташоване нижче діафрагми, відповідає за енергетичне підживлення організму, усі центри вище діафрагми — за інформаційне підкріплення».

При диханні животом стимулюється відтік надлишку енергії з інформаційної половини, який перерозподіляється вже в нижній частині і служить енергетичним підживленням. Отже, якщо у вас болить голова або ви відчуваєте розумове виснаження, перемикайтеся на нижнє дихання. Досить зробити 5-7 глибоких вдихів-видихів — і до вас повернуться легкість та спокій, запевняє терапевт.