Сімдесят Генасамблей

16.09.2015
Сімдесят Генасамблей

Увагу делегатів із 193 країн світу привертатимуть до українських політв’язнів у Росії. (з сайта ukrinform.ua.)

Учора, 15 вересня, у Нью-Йорку стартувала 70-та Генеральна Асамблея ООН. Це зібрання делегатів із 193 країн світу відбувається на тлі нагальних світових проблем: міжнародного тероризму, війни з так званою «Ісламською державою», незаконної анексії Криму, російської агресії на сході України, проблем зміни клімату та численних порушень прав людини в усіх кінцях планети.

Українська делегація, яку очолює Президент Петро Порошенко, візьме участь у кількох основних комітетах — з питань озброєння, з питання прав людини і у правовому комітеті. У всіх трьох комітетах питання, які стосуються України, — серед ключових. Так, на прикладі України будуть дискутувати про необхідність реформування Ради Безпеки.

Нині активно згадується у кулуарах ООН тема вирішення конфлікту на сході України і незаконної анексії Криму. Українське питання підніматимуть кілька членів Ради Безпеки. Є сподівання, що через місяць Україна може стати членом Радбезу терміном на два роки. «Ми є кандидатом у відношеннях східної групи, і, звичайно ж, на нас, як представника від східної групи, буде покладатися багато сподівань, — пояснює постійний представник України в ООН Юрій Сергєєв. — Наступний рік — це рік виборів нового Генерального секретаря ООН. Ми маємо амбіції, щоб саме від нашої групи був кандидат. З 26 вересня розпочнуться дебати на найвищому рівні. Участь у цих дебатах візьме Петро Порошенко».

Нагадаємо, що раніше Петро Порошенко висловив надію на позбавлення Росії права вето у Радбезі ООН під час Генеральної Асамблеї.

Президент РФ Володимир Путін також планує відвідати ювілейну сесію Генеральної Асамблеї ООН у США. Він очолить російську делегацію. А в її складі має бути, зокрема, і голова комітету Держдуми з міжнародних справ Олексій Пушков. Колізія в тому, що Пушков входить до санкційного списоку США. Варто згадати, що Путін виступав на Генасамблеї у 2000, 2003 та 2005 роках, а останнім часом російську делегацію очолював міністр закордонних справ Сергій Лавров. За словами останнього, на засіданні Генеральної Асамблеї планується зустріч президента Росії Володимира Путіна та президента США Барака Обами. Втім усі, окрім зазомбованих пропагандою росіян, переконані, що ВВП — анексувавши в України Крим і продовжуючи воєннні дії на сході України — лишається політичним вигнанцем, якому, крім протокольних рукостискань, навряд чи світить щось інше.

Тим часом Марк Фейгін, адвокат незаконно ув’язненої української льотчиці Надії Савченко, анонсував проведення 28 серпня, у день виступу Володимира Путіна в ООН, третьої міжнародної акції Global Day FreeSavchenko. Зокрема, у соціальній мережі Twitter проведуть хештег-шторм #FreeSavchenko. «Закликаю наших друзів в усьому світі вийти і підтримати Надію!» — звернувся Фейгін.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>