У Москві нас бачать...

15.09.2015

Коли фірма «Акксонсофт» з київською пропискою вирішила розширити свій бізнес на терени Дніпропетровська, на перший погляд таке прагнення здалося цілком благородним. Адже співробітництво пропонувалося у рамках програми «Безпечне місто». Йшлося ж про встановлення високоточних відеокамер по всьому Дніпропетровську. Однак неабиякий переполох з цього приводу зчинили колишні правоохоронці, а нині — громадські активісти.

«Якщо уважно ознайомитися з сайтом київської фірми, то ви побачите, що її центральний офіс мiститься в Москві. Там теж розміщено відеокамери повсюдно також у рамках програми «Безпечне місто», а також у метро Санкт-Петербурга, на залізниці і багатьох інших важливих об’єктах. Очевидно, що без взаємодії з певними службами це зробити неможливо», — наголошує голова Антикорупційної правозахисної ради Олександр Снісар.

Тим часом такі відеокамери з російським корінням буквально заполонили всю Україну ще в 2012 році. Зокрема, їх встановили у 7 «безпечних містах» Донецьку (800 одиниць), Вінниці (155), Києві (105), Запоріжжі (44), Бердичеві (16), Алушті (11), Бердянську (6), а також в органах державної влади, Службі безпеки України, Міністерстві внутрішніх справ України, Управлінні державної охорони України в Києві, Головному управлінні МВС України в Полтавській області (відразу 64), пункті пропуску «Ягодин» Ягодинської митниці (171 камера плюс додатковий канал для модуля «Автоінтелект»), пункт пропуску «Краковець» Львівської митниці (додатково 36 каналів для модуля «Автоінтелект»).

Особливо активно забезпечувалися «всевидющим оком» російського походження наші важливі об’єкти інфраструктури. Це енергогенеруючі підприємства, транспорт (залізниці, автостанції, автовокзали, аеропорти, порти річкові та морські), зв’язок. Зокрема, на 15 об’єктах Придніпровської залізниці таких відеокамер у 2012 році було встановлено додатково 167, залізничних вокзалах Донецька — 26, Слов’янська — 15, Іллічівському морському порту — 134, ВАТ «Українська автомобільна корпорація» — 84. Потрапили до цього переліку також морські торговельні порти «Південний» (м. Південне), Маріуполя, Бердянська, порт «Авліта» (Севастополь), аеропорт «Бориспіль».

Отож стратегічно важливі об’єкти України охоплені російською міжнародною компанією, притому що й на теренах нашої держави є чимало фірм, спроможних встановлювати відеокамери не гірше, але їхні прагнення долучитися до участі в програмі «Безпечне місто» виявлялися безуспішними. Чому? Щодо цього можна лише здогадуватися, адже в Україні ще був 2012 рік, коли російські спецслужби проникали до нас як тільки могли.

«Цю проблему можна вирішити досить просто. В структурі МВС України є підрозділ цивільної безпеки, безпосередньою функцією якого є ліцензування окремих видів господарської діяльності й забезпечення дозвільної системи державного охоронного спостереження. Тільки після цього можуть підключатися інші структури. У нас же російська фірма безконтрольно встановлює свої відеокамери по всій Україні. От і виходить: ми будемо йти містом, читати газету, а в Москві нас бачитимуть», — зазначає колишній заступник Управління боротьби з організованою злочинністю ГУ УМВС України у Дніпропетровській області Юрій Свідерський.

Отож громадські активісти міліцейського походження з Дніпропетровська заявляють про свою рішучість усіма можливими засобами впливу привернути увагу до такої вкрай загрозливої ситуації, коли під «всевидюще око» з Росії чимдалі потрапляє все більше української території.