Сила книжки

15.09.2015
Сила книжки

Книжкових новинок було менше, ніж подій. (прес-служби Форуму видавців.)

Одна з найбільших книжкових подій України завершилася у Львові. Центральна локація — Палац мистецтв — стала для книголюбів важкодоступним місцем, через перериті дороги і гори бруківки, та перешкодою для більшості це не було. Багатолюдна вулиця Коперника та заповнений Палац мистецтв не сприяв комфортності у пошуку книг для більшості покупців, а видавці, яких менше, ніж торік, — тіснилися на кількох поверхах будівлі. Не один рік уже йдеться про переїзд Форуму, але поки конструктивних рішень та змін формату заходу не відбулось. А відтак щороку збільшується кількість незадоволених видавців, учасників та відвідувачів, багато з них нарікають, що, мовляв, Форум видавців давно вже не той. «Кусалися» цьогоріч і ціни на книжки. Однією з причин цього експерти називають економічні труднощі. Торік книжка в середньому коштувала до 50 гривень, а зараз — до півтори сотні. Та інтерес до української книжки все ж тримає на плаву видавців.

Нові акценти старого Форуму

Новинкою цього року став розподіл літератури на шість тематичних майданчиків, серед яких: «Історична правда», «Жіноча тема», «Чоловічий клуб», «Кулінарія», «Дитячий майданчик» та «Середня школа». За словами організаторів, таким чином книжковий ярмарок «децентралізовано», а отже, він став зручнішим для відвідувачів. Тут продаються тематичні книжки та відбуваються презентації, авторські читання, майстер-класи, лекції, дискусії. У межах Львівського міжнародного літературного фестивалю, що пройшов у рамках Форуму видавців уже вдесяте, презентували спеціальні проекти: «Молода республіка поетів», «Ніч поезії та музики нон-стоп», «Поетичний потяг», проект Юрія Андруховича та гурту Karbido Atlas Estremo, арт-проект «Розділові».

Львів цьогоріч відвідали автори з Зімбабве, Китаю і Єгипту, а також iз Білорусі, Бразилії, Естонії, Ізраїлю, Латвії, Нідерландів, Німеччини, Польщі, Росії, Сербії, Фінляндії. Спеціальною країною-гостем стала Франція. Серед інших спеціальних гостей фестивалю — польський письменник Марек Б’єнчек, польський журналіст, письменник, головний редактор Gazeta Wyborcza Адам Міхнік, колишній посол Польщі в Білорусі Маріуш Машкевич, британський нейрохірург Генрі Марш, німецька письменниця Крістіне Кошель, нідерландський письменник і перекладач Ганс Боланд, німецька письменниця українського походження Катя Петровська, а також відомий журналіст та медіаексперт iз Великої Британії Пітер Померанцев.

Центральною темою цьогорічного заходу стала «Культура VS пропаганда». А книгу організатори вважають засобом перемоги. За словами начальника управління культури Львівської міської ради Ірини Магдиш, у нас останніми роками триває війна за книжку. «Дуже важливо цю війну не програти, бо програна війна за книжку — це програне наше майбутнє», — наголосила вона.

«Увесь Львів став Форумом видавців. Ми маємо два книжкові ярмарки, величезний Дитячий форум, який є в Національному музеї ім. А. Шептицького та Державному природознавчому музеї, Літературний фестиваль та інші заходи. Загалом форум зайняв 60 приміщень по всьому Львову. Але наше завдання — зробити Форум видавців iще більшим, і ми будемо досягати цього наступного року», — сказала організатор Форуму Олександра Коваль. За її словами, чи не найбільшим досягененням цьогорічного Форуму видавців є виділення Міністерством культури 280 тисяч гривень на проведення Літературного фестивалю та 90 тисяч гривень на організацію Бібліотечного форуму. Олександра Коваль додала, що цього року вперше Форум видавців офіційно відвідав міністр культури України — віце-прем’єр-міністр iз гуманітарних питань В’ячеслав Кириленко.

Бестселерами стали книжки Надії Савченко та Олега Сенцова

Рекордною за кількістю новинок цього року стали книжки про Крим та Донбас. «Швидкі» тексти заполонили ярмарок, чимало видавництв вдалося до продуманих піар-акцій та масштабної промоції. Багато відвідувачів зізнається, що читати хочуть, але не про війну, бо виснажені новинами з інтернету та телевізора, шукають у книзі хоч якусь приховану компіляцію цих подій або ж якісну перекладну літературу.

Беззаперечними бестселерами Форуму видавців стали книжки ув’язених у Росії українців Надії Савченко та Олега Сенцова. «Оскільки письменницька діяльність не була головною для Сенцова, це розповіді — єдине, що Олег встиг написати до в’язниці. Після арешту режисера до нас звернулися його друзі й запропонували опублікувати рукописи. Це дуже якісна проза», — розповів Борис Шавлов, співробітник видавництва Laurus. Перші 600 примірників iз додаткового тиражу привезли до Львова. Книгу дуже швидко розбирають, по 2-5 в одні руки. Книгу Надії Савченко презентує її рідна сестра Віра. За її словами, книжку Надія почала писати у в’язниці під час голодування. У російській тюрмі українська льотчиця писала книгу понад три тижні. Друкувала текст сестра. «Книжку Надія писала не як політик. Це бачення солдата тих подій, що відбувалися. Написала її дуже швидко: лише за 2-3 тижні. Передавала нам у записках, на клаптиках паперу», — поділилася Віра Савченко. Вона також акцентувала на тому, що Надія написала книжку перш за все задля правди і просила, щоб ціна книжки була доступною для кожного.

Науковець зі США Хіроакі Куромія презентував свою книгу «Зрозуміти Донбас». Американський учений написав книгу після 20-річного дослідження Донбасу. У своїй роботі автор спробував розповісти про деякі особливості історії сходу України та про менталітет місцевих жителів. Також у книзі американець торкається збройного українсько-російського конфлікту, який розгорівся у регіоні. «Деякі помітні українські інтелектуали продовжують стверджувати, що Україні буде краще без Донбасу (і Криму). Я боюся, що вони короткозорі і що вони не помічають історичних зв’язків між донбаським регіоном і сучасною Україною. Їхня позиція також безвідповідальна, оскільки ми не можемо стверджувати, що всі мешканці Донбасу є сепаратистами. Відкинути Донбас як такий, що не здатний ужитися з рештою України, означає ухилитися від політичної проблеми формування української нації», — зазначає у книзі професор Куромія.

Ажіотаж викликала книжка «Аеропорт» російського журналіста Сергія Лойка. «Я чотири дні провів у аеропорту, знайомий особисто з кількома «кіборгами». Книжка побудована на моїх враженнях, спостереженнях, моїх статтях, 43 годинах інтерв’ю з військовими. В книзі йдеться про останні п’ять днів аеропорту, а також мої герої розповідають про Майдан, про окупацію Криму, про Слов’янськ, про Іловайськ. Наприкінці всі сюжетні лінії перетинаються, сходяться в одну. Мій головний герой — журналіст, американець російського походження, він вигаданий», — ділиться автор.

Майже 400 сторінок написав про анексію Криму Тарас Березовець. Над виданням працював понад два місяці. У своїй книзі автор зібрав свідчення людей, які безпосередньо постраждали під час анексії, були в полоні або розповідали про родичів, яких і досі вважають безвісти зниклими. «Інформацію для написання почав збирати, ще коли був у Криму. 24 лютого 2014 року поїхав звідти і більше не повертався. Зараз там у мене залишилося багато родичів, батьки, з ними не маю можливості спілкуватися. Їм, власне, присвятив написане. Це страшна подія в моєму житті», — згадує Тарас. «У книзі поки немає відповіді, коли саме повернеться Крим до України, — каже він. — Можливо, ця лінія розкриється у написанні наступної книжки. Якщо забігати наперед, вважаю, Крим знову буде українським, як тільки не стане Путіна. А його наступник змушений буде миритися з думкою Заходу».

РЕКОРДИ

«Видавництво Старого Лева» стало рекордсменом на нинішньому Форумі щодо запропонованих літературних новинок (їх понад сорок), а це книжки для людей різного віку, є чимало перекладної літератури. «Для нас Форум — можливість не лише запрезентувати новинки, а й поспілкуватися з людьми. Ми хочемо бачити, що людям потрібно те, що ми робимо. Форум — це зріз суспільної думки, якщо ми робимо 40 новинок і 36 — успішні, то ми це робимо правильно», — говорить менеджер видавництва Назар Ковальчук.

Та похвалитися успіхами можуть небагато видавництв. Президент Української асоціації видавців та книгорозповсюджувачів Олександр Афонін, коментуючи це, зазначив, що, на жаль, купівельна спроможність українців сильно впала.  Він сказав, що навіть порівняно з минулим роком вартість усіх товарів, які для книговидання є імпортовані, відчутно виросли. «Скажімо, вартість паперу з вересня минулого року зросла у 2,5 раза. Відповідно, це впливає на ціну книжки. Також дуже сильно зменшились наклади. В Україні видається близько 60 відсотків від сумарної кількості книжок накладами до 500 примірників. А чим менший наклад, тим дорожча книжка», — пояснив він.

Нині важливим завданням для українських книг та масштабних подій у цій сфері є не лише втриматися на плаву, а й виробити нові смисли та мету свого існування. І тут, на жаль, без системних змін у державній політиці не обійтися. Напрямку руху фактично не існує, а гуртуватися і йти суспільству без держави неможливо.