Пристрасті без ліміту

09.09.2015
Пристрасті без ліміту

Під час віча у Вінниці.

Вінниччина на тлі України встановила новий рекорд із кількості мітингів і протестів. Не придворні аналітики вважають, що тепер не проводити акцій у Вінниці не можна. Якось же треба зрошувати посуху й намагатись достукатись до джерела влади. А оскільки це плацдарм спікера й Президента, вони ж відслідковують тут ситуацію, то, можливо, сподіваються небайдужі, хоч якась реакція буде. Те, що через Вінницю тепер бути почутим легше, вважають і активісти сусідніх областей. Неодноразово, скажімо в акціях на підтримку тих же молодих революціонерів, котрих призначили крайніми, тут помічали то житомирян, то хмельничан, то тернополян.
Остання акція у Вінниці претендує на роль скандальної. Вінницьке віче прийняло рішення почати збір підписів за відставку Президента України та спікера Верховної Ради. Приводом для такої ініціативи послугували події минулого понеділка у Києві.
Активісти вінницького Майдану засудили внесення змін до Конституції України та репресії щодо протестувальників. Нагадаємо, 31 серпня під Радою було затримано 18 активістів.
Підписи за відставку голови держави та спікера парламенту активісти почнуть збирати наступної неділі на майдані Небесної сотні. Наразі ж подібну петицію на сайті Президента розмістили інші активісти.

Ком згори збільшується

Логічно, що протести стають гострішими по мірі наближення до виборів. Цьому чимало посприяли останні кроки уряду. Скажімо, те ж чергове планове підняття цін на електроенергію. При цьому низька якість послуг, наприклад, віялові відключення залишились. Чому? Ціни зросли з 1 вересня, а 31 серпня «Вінницяобленерго» завбачливо, винятково з великої турботи про споживачів, опублікувало графік відключень електроенергії. Було б смішно, якби не було так сумно. Особливо, що цей смуток посилюється несправедливістю щодо споживачів та обманом державою людей у частині зміни лімітів. Якщо раніше нижній показник був 150 кВт, то тепер 100кВт. Навряд чи сім’я із трьох чоловік, навіть мешкаючи в однокімнатній квартирі, може обмежуватись лише 100 кВтами на місяць. Окреме обурення тих, у кого немає природного газу, а тому користуються електроплитами. Там нижній ліміт був 250 кВт, а тепер також 100 кВт. Коли прийдуть «платіжки» за світло, неважко уявити емоції споживачів. Тож рішення останнього вінницького віча просто в «яблучко».

Ще одна тема, що нуртує в середовищі вінницьких професійних протестувальників, — це збільшення соціальних виплат, підняття рівня мінімальної заробітної плати та пенсії (аж) на 13%. Претензії вже визріли в логічні формулювання — «це черговий хабар напередодні виборів». Усе так, як було за попереднього уряду. От тільки на піар-хід на цей раз можновладці поскупились. За словами голови комітету асоціації економістів України Андрія Новака, ці збільшення мали б бути на 30-35%. Адже завдяки тому, що ми маємо інфляційний ефект — навіть офіційна статистика показує рівень інфляції на 50%, то підняття соціальних стандартів мало б бути адекватним рівню інфляції. Адже її причиною стала девальвація гривні, а не підняття доходів громадян. Отже, отримавши своєрідні кредитні канікули та скорочення тіла нашого зовнішнього боргу на 20%, що звільнило 75 млрд. грн., на соціальну сферу чомусь виділили лише 10 млрд. грн. Куди йтиме решта грошей?

Практика змови?

Словом, список претензій штучно натягувати не потрібно. Щоправда, в.о. мера Вінниці Сергію Моргунову та голові ОДА Валерію Коровію давно «сверблять» ці мітинги. Аж тут не було б щастя, та, хоч як це цинічно звучить, нещастя допомогло. Після антидецентралізаційного мітингу в Києві з людськими жертвами можновладці в унісон поінформували громадськість, що всіляко блокуватимуть подібні спроби дестабілізувати ситуацію у Вінниці.

«...з терористами діалогу вести не можна. Тому я підтримую ініціативу Президента взяти під жорсткий контроль розслідування насильства під стінами парламенту. Водночас категорично заявляю, що не допущу подібних інцидентів у нашій області. А якщо провокатори і політичні авантюристи спробують вдатися до подібних антиправових методів на Вінниччині — буде негайна й адекватна реакція. У рамках закону. І незважаючи на посади й попередні заслуги», — написав голова ОДА Валерій Коровій на FB.

Подібне заявив і один із основних претендентів на крісло Гройсмана у Вінниці — Сергій Моргунов.

Відтак будь-яку бабусю з порожньою каструлею та ополоником у Вінниці на тому ж мітингу «порожніх каструль» вважатимуть терористкою?

Цікаво, а як назвати тоді молебень у день Незалежності України за участі керівників обласного центру й області у Свято-Преображенському соборі Московського патріархату. Хто забув, саме Московська патріархія з усіх сил допомагає Кремлю присвоїти київський шматок «історії Русі».

Це стабілізація, дестабілізація, провокація чи політична авантюра? Чи просто їм і на думку не спадає, що церковне питання — це також питання національної безпеки.

Однак, як можуть розправлятись із тими, кого призначили винним, у Вінниці знають не з чуток. Виборчий старт наразі загострив усе ще більше.

Понад 200 партій на купку мандатів

Мітинги йдуть своєю чергою, а виборчі процеси своєю. Аналітики у Вінниці беруться за голову від рекордної кількості партій, котрі заявили про намір балотуватись. Їх понад 200. Навіть двадцять партій можна було б назвати неадекватом. А як пояснити участь у виборчих перегонах більше двохсот партій? Напевне, сильним бажанням зберегти все, що створювалось тут протягом останніх 10 років.

Ну як допустити, щоб усі кадрові селекційні зусилля, а відтак і бізнесові та політичні успіхи в такому специфічному краї канули «в Лету» через одні-єдині вибори до місцевих рад? Капітали ж мусять примножуватись, а не міліти.

Отож-бо технологія розпорошування партій має стати виграшною технологією збирання голосів.

Голова обласного осередку Комітету виборців України Владислав Телень зауважив, що вибори, які відбудуться 25 жовтня, будуть дуже конкурентними. Політичні опоненти слідкуватимуть один за одним ледве не з лінійкою.

Загалом, за підрахунками обласного осередку Комітету виборців України, в області працюватиме від 45 до 60 територіальних комісій та буде 16 округів. Владислав Телень каже, що люди без упину телефонують на «гарячу лінію». Таке враження, що на Вінниччині балотується кожен другий.