Штурм Європи

08.09.2015

Триває масований штурм Європи шукачами кращого життя з Азії та Африки. Лише до Мюнхена за вихідні, 5 та 6 вересня, прибуло близько 11800 біженців із Угорщини, повідомила інформагенція «Франс пресс». Місто задихається від навали непроханих гостей, тому багатьох із так званих біженців одразу перевезли до інших федеральних земель Німеччини. Так, у Дортмунд за вихідні прибули близько 1400 біженців. У цьому місті сталася сутичка між близько 30 праворадикалами, які протестували проти прийому Німеччиною біженців, та кількома сотнями лівих екстремістів. За даними поліції, у ході сутички було поранено п’ятьох осіб. Близько 700 осіб прибули до федеральної землі Нижня Саксонія. Ще кілька сотень шукачів притулку приїхали до Франкфурта-на-Майні, пише інформагенція dpa.

Біженці прибувають до Німеччини через Австрію, яка, у свою чергу, приймає новоприбулих iз Угорщини. Загалом, за даними австрійської влади, цими вихідними до Німеччини має прибути понад 20 тисяч біженців. До кінця року Німеччина очікує на прибуття 800 тисяч шукачів притулку. Це вчетверо більше, ніж торік.

Єврокомісія має намір запропонувати країнам ЄС розподілити ще 120 тисяч біженців, які нині перебувають на території Греції, Італії та Угорщини, на додаток до вже запропонованої кількості у 40 тисяч. Про це оголосить наступного тижня президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер. Кожна країна Європи намагається позбутися мігрантів та накинути їх на шию сусідам. Австрія обіцяє скасувати особливу процедуру перетину кордону для біженців. Та й самі біженці не збираються залишатися у якихось там «бідних» Греції, Македонії чи Угорщині, а валом валять до найзаможніших — Німеччини чи Швеції. Як повідомляє агенція dpa, до кінця 2015 року федеральний уряд виділить на утримання мігрантів один мільярд євро. Так уряд Ангели Меркель переймається «знедоленими» за рахунок власних платників податків.

Серед лідерів ЄС немає ні єдності, ні якоїсь спільної позиції стосовно вирішення проблеми мігрантів. Тема міграції стоятиме на порядку денному чергового саміту 15 та 16 жовтня. Також тема біженців порушуватиметься на зустрічі міністрів юстиції та міністрів внутрішніх справ країн-членів ЄС 14 вересня. Водночас Австрія наполягає на проведенні позачергового саміту. Про це повідомила речниця канцлера Австрії Вернера Файманна. Як повідомлялося, Файманн вважає, що поточні заходи допомоги біженцям, до яких вдався Відень, є суто тимчасовими і не долають проблему. Раніше уряди Німеччини та Угорщини виступили із заявами, з яких випливає, що рішення пропустити тисячі мігрантів через австрійсько-угорський кордон усупереч правилам Євросоюзу не матиме прецедентного характеру. Німеччина, куди прямує більшість мігрантів, попередила, що її готовність допомогти обмежена і нею не слід зловживати. Міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр також закликав до якнайшвидшого обговорення кризи біженців між головами держав та урядів країн-членів ЄС. Зокрема, він наголосив, що «у другій половині жовтня буде вже запізно».

Критики ж звинуватили пані Меркель у створенні небезпечного прецеденту, коли країна відкрила свої кордони для мігрантів. Міністр внутрішніх справ Німеччини заявив, що рішення прийняти мігрантів в останні дні було тимчасовим заходом і винятком iз правил. За його словами, правила ЄС, що вимагають, аби мігранти просили притулку в першій же країні ЄС, до якої вони потрапляють, залишаються в силі. На тлі серйозних розбіжностей між країнами ЄС iз цього приводу Верховний комісар ООН у справах біженців Антоніо Гутьєррес заявив, що з кризою можна впоратися, якщо члени ЄС зможуть домовитися про єдиний план дій.

А ТИМ ЧАСОМ...

Більше половини британців прагне виходу країни з Європейського Союзу. Ще в липні опитування свідчили про 8-відсоткову перевагу прихильників членства в Євросоюзі, проте якби теоретично референдум iз цього питання відбувся завтра, євроскептики перемогли б iз результатом 51%. Настрої, безсумнівно, змінила криза з мігрантами в Євросоюзі в останні тижні. При цьому Британії вдається досить успішно відбивати атаки біженців. Спроби уряду прем’єр-міністра Кемерона всіляко заблокувати прохід через Ла-Манш для тисяч потенційних мігрантів мають видимі результати. Відтак блокування іммігрантів Британією значно ефективніше, ніж усі дії ЄС в Середземному морі. Це може пояснити суспільну підтримку незалежності від Брюсселя.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>