Ляшко пояснив, чому його фракція вийшла з коаліції

04.09.2015
Ляшко пояснив, чому його фракція вийшла з коаліції

Олег Ляшко і його партія не можуть погодитися з методами ухвалення змін до Конституції.

Фракція Радикальної партії Олега Ляшка одностайно заявила про свій вихід iз парламентсько-урядової коаліції у зв’язку з антиукраїнською зрадою у стінах Верховної Ради України та у верхівці української влади.

31 серпня 2015 року увійде в історію українського парламентаризму як iще одна чорна дата календаря. У цей трагічний для країни день у парламенті були попередньо схвалені антиукраїнські зміни до Конституції, за які проголосували лише 189 депутатів iз фракцій демократичної коаліції. Три з п’яти фракцій коаліції майже у повному складі проголосували проти нав’язаних ззовні путінських конституційних змін, спрямованих на розкол України та позбавлення її суверенітету. Це голосування на догоду чужим інтересам ознаменувало собою створення де-факто в парламенті нової «ширки» з «регіоналами» та олігархами — недемократичної неукраїнської більшості.

Депутати фракції Радикальної партії Олега Ляшка заявили про неможливість перебування у фіктивній коаліції, яка фактично була знищена руками Президента П. Порошенка та Голови Верховної Ради України В. Гройсмана, які всупереч позиції більшості фракцій коаліції внесли на позачергове засідання парламенту питання антиукраїнських змін до Конституції. Як наслідок — замовна цинічна провокація на площі перед парламентом, у результаті якої загинули троє та постраждали більше ста невинних людей.

І сьогодні, коли влада обіцяє розслідувати цей кривавий злочин та покарати тих, хто організував трагедію під Верховною Радою, радикали нагадують про безкарність винних у вбивствах сотні наших побратимів на Майдані півтора року тому. Адже відповідальні за той кривавий злочин, прикрившись депутатськими мандатами, сидять сьогодні у парламенті і замість покарання фактично отримують можливість творити нову «ширку» з владою та готуватись до майбутнього реваншу.

У фракції Радикальної партії Олега Ляшка зазначили, що вважають неможливим перебувати в коаліції, яка не здатна проводити курс на реалізацію цінностей Майдану, на справжню, а не декларативну боротьбу з корупцією, на реальні реформи й економічну політику в інтересах мільйонів громадян, на радикальну деолігархізацію, на підвищення рівня життя людей і вирішення соціальних проблем. У коаліції, діяльність якої фактично створює сьогодні шанс для реваншу банди Януковича.

Окрім того, РПЛ відкликає своїх трьох народних депутатів iз посад голів парламентських комітетів, отриманих у рамках коаліції. А представник фракції в коаліційному уряді В. Вощевський складає повноваження і йде у відставку з посади віце-прем’єр-міністра. Це рішення в РПЛ пояснюють тим, що жодні посади в парламенті та уряді не змусять їх знехтувати нашими цінностями і принципами.

Радикали наголошують, що не хочуть освячувати антиукраїнську зраду в парламенті, водночас обіцяють і надалі усіма доступними способами захищати інтереси українських громадян, всіляко підтримувати зміцнення обороноздатності країни і розбудову армії, всебічно сприяти реалізації справжніх реформ в Україні в інтересах людей.

Також радикали вимагають від влади запровадити вiдповiдно до частини другої статті 157 Конституції України мораторій на зміни Конституції до припинення збройної агресії Росії, винести на всенародне обговорення конституційні зміни щодо децентралізації та провести референдум щодо особливого статусу Донбасу.

Ляшко разом iз колегами закликав Президента П. Порошенка рішуче відкинути ганебні «Мінські угоди» як незаконні, антиконституційні і такі, що є юридично нікчемними з огляду на міжнародне право. А також — ініціював створення у парламенті Народної ради з числа патріотичних депутатів iз державницькою позицією, які не підтримали кремлівський сценарій зміни української Конституції, спрямований на розкол держави, зрив процесу реформ та європейського курсу розвитку України.