НОВИНИ ПЛЮС

04.09.2015

У Раді — наради

Після виходу Радикальної партії зi складу коаліції у роботі Верховної Ради намітилися проблеми. Так, учора депутати з першого разу не змогли навіть затвердити порядок денний. Потім на вимогу лідерів фракцій «Батьківщина» та «Самопоміч» було оголошено перерву, після чого перший заступник голови фракції БПП Ігор Кононенко запевнив, що коаліція домовилася і працюватиме стабільно. За його словами, перерва була зумовлена необхідністю консультацій щодо законопроекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо організації та проведення перших виборів місцевих рад, сільських, селищних та міських голів», який має розглядатися у п’ятницю.

Відкритим лишається і питання про місце координатора коаліції, яке звільнилося після демаршу Олега Ляшка. За регламентом, його мала б обійняти лідер «Батьківщини Юлія Тимошенко, однак остання відмовилася від цієї місії, передавши «рупор» Блоку Петра Порошенка. Чи очолить Юрій Луценко «схудлу» коаліцію, поки не відомо.

Арбузов — проти ГПУ

Оголошений у розшук друг і соратник Віктора Януковича Сергій Арбузов вирішив судитись із Генпрокуратурою. На своїй сторінці у «Фейсбуці» він повідомив, що його адвокати «подали позов у Печерський районний суд Києва з вимогою визнати недостовірною інформацію, поширену ГПУ». Йдеться про повідомлення за підписом тодішнього Генпрокурора Олега Махніцького про те, що проти Арбузова порушено справу за привласнення коштів держбюджету, яке ГПУ передала 7 березня 2014 року послу ЄС Яну Томбінському. «Саме цей лист став причиною того, що я потрапив під санкції Євросоюзу. Однак сумне й одночасно смішне те, що на момент складання листа кримінального провадження проти мене не існувало в природі», — скаржиться Арбузов. За його словами, адвокати також передали до ГПУ скаргу на поширення неправдивої інформації.

Як відомо, Арбузов, який за часів Януковича займав різні найвищі державні посади і вважався одним із найближчих до «сім’ї», внесений у санкційний список ЄС одразу після втечі з України. ГПУ повідомила, що в Європі на рахунках Арбузова заарештовано 451 тис. євро — в Австрії, 13 млн. швейцарських франків — у Швейцарії та 675 тис. євро — у Великобританії.