Із «братів» — у агресори

04.09.2015

Колись друзі розповіли мені анекдот-бувальщину. Десь у 1992 році на військовій кафедрі КНУ імені Шевченка проходило заняття за темою «умовний противник». І один із студентів на завершення лекції запитав у офіцера-викладача: «А хто у нас зараз умовний противник?» Офіцер, вихований ще на радянських традиціях, зам’явся: називати умовним противником США, як це було раніше, уже не випадало, бо Америка на той час заявила про всебічну підтримку незалежної України. А ставити на цю позицію «братню» Росію ні в кого язик не повертався. Зрештою, викладач спробував викрутитися: «А ви уявіть собі, що на нас напали молдавські окупанти».

Сміх-сміхом, але лише через півтора року після початку військової агресії з боку Росії в Криму та на сході України РНБO нарешті наважилася назвати речі своїми іменами. У новій Воєнній доктрині, затвердженій РНБО і переданій на затвердження Президентові, саме Російська Федерація названа вoєнним прoтивникoм України, враховуючи висoку ймoвірність великoмасштабнoгo застoсування прoти України вoєннoї сили. «Свідоме чи підсвідоме несприйняття незалежності України настільки глибоко укорінене в менталітеті російської політичної еліти, що воно нікуди не подінеться в історичній перспективі. Військова загроза зі сходу — це зрима перспектива, на жаль, на десятки років», — зазначив присутній на засіданні РНБО Петро Порошенко.

Другою особливістю нової доктрини є відмoва від пoлітики пoзаблoкoвoсті та віднoвлення стратегічнoгo курсу на єврoатлантичну інтеграцію. Нагадаємо, ще в 2008 році тодішній Президент Віктор Ющенко, Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко та спікер парламенту Арсеній Яценюк підписали заяву про можливiсть приєднання України до Плану дій щодо членства в НАТО. На жаль, у 2010 році новий Президент Віктор Янукович своїм рішенням ліквідував міжвідомчу комісію з питань підготовки України до вступу в НАТО і національний центр iз питань євроатлантичної інтеграції. Сам же позаблоковий статус України, проголошений після прийняття Акта про Незалежність України, було скасовано Верховною Радою ще в грудні 2014 року.

Президент підтвердив орієнтацію на створення в Україні контрактної армії за стандартами НАТО, завершення формування якої очікується до 2020 року. Водночас Президент зазначив, що найближчим часом збережеться і призов молоді на військову службу, під час проходження якої акценти у веденні воєнних конфліктів буде зміщено на комплексне використання воєнних і невоєнних інструментів: економічних, політичних, інформаційно-психологічних тощо. «Це принципово змінює характер збройної боротьби. Це, власне кажучи, те, що ми називаємо гібридною війною», — наголосив Порошенко.

Водночас Рада нацбезпеки й оборони, врахувавши пропозиції СБУ та Кабміну, розширила перелік юридичних та фізичних осіб РФ та інших країн, стосовно яких застосовуються санкції. «Ці особи здійснюють терористичну діяльність, беруть участь у фінансуванні тероризму чи іншій підтримці цієї злочинної діяльності, а також, порушуючи норми міжнародного права, підтримують анексію Російською Федерацією частини території України», — йдеться  у заяві, оприлюдненій прес-службою РНБО.

Сама Росія, як і очікувалося, різко негативно поставилася до такої зміни стратегічного курсу України. «Схоже, що з глузду з’їхала не тільки Україна. З глузду з’їхала і так звана об’єднана Європа, без згоди якої офіційний Київ навряд чи пішов би на такий крок», — заявив перший заступник керівника фракції «Єдина Росія» в Держдумі РФ Франц Клінцевич, додавши, що «благословити військове протистояння в центрі Європи — це, як казав у подібних випадках Талейран, більше, ніж злочин: це помилка». Втім, хто саме благословив це протистояння ще півтора року тому, у світі зрозуміли давно. Лишається сподіватися, що це нарешті зрозуміють і росіяни.