За парту — з «паспортом здоров’я»

27.08.2015
За парту — з «паспортом здоров’я»

Перед початком навчального року бажано показати дитину профільним фахівцям. (з сайта zdorovie-rebionka.brest.by)

Клопотів перед початком нового навчального року в батьків вистачає: на те, щоб спорядити школярика, необхідні і час, і кошти. Проте найважливіше, наголошують лікарі-педіатри, — пересвідчитися, що зі здоров’ям вашого сина чи донька все гаразд. Отже, саме час відвідати фахівців і пройти певні обстеження задля того, аби мати уявлення про «паспорт здоров’я» малюка.

Почніть із лабораторних досліджень. Важливо здати три основнi аналізи: загальний — крові, сечі і калу. Дослідження крові підкаже, який загальний стан організму, чи немає анемії (пониженого рівня гемоглобіну) та запального процесу. Аналіз сечі засвідчить, у якому стані нирки, а аналіз калу — чи не поселилися часом в організмі глисти.

Варто обстежитися у лор-фахівця, особливо тим, хто має проблеми з горлом, органами нюху та слуху. Отоларинголог зафіксує збільшені аденоїди або тонзиліти і — в разі потреби — порадить, як полегшити малюку дихання і уникнути частих ангін під час сезону застуд.

До хірурга-ортопеда необхідно навідатися, аби з’ясувати, чи немає у дитини пласкої стопи або викривлення хребта. Батькам необхідні рекомендації щодо того, як правильно організувати робоче місце для школяра, аби постава не псувалася під час виконання домашніх завдань. Фахівець також пояснить, яке взуття краще носити, аби зберегти здорову стопу, яким має бути шкільний наплічник (рюкзак). Можливо, у разі необхідності, призначить комплекс оздоровчих вправ, порадить доречні види спорту (плавання, легка атлетика, гімнастика).

Лікаря-стоматолога важливо відвідати тим пацієнтам, у яких триває заміна молочних зубів на основні. Це вік 6-8 років. Зубному лікарю варто показуватися раз на півроку, постійно стежити за прикусом і розташуванням зубів дитини, у разі необхідності записатися на прийом до ортодонта. Батькам необхідно стежити за гігієною ротової порожнини свого чада, давати необхідні поради. «Чистити зуби, — зауважує дитячий лікар-стоматолог Олена Савченко, — потрібно щодня — зранку і ввечері. Зранку братися за щітку слід після того, як уже поснідали. Бо дехто чистить під час ранкового вмивання. А це недоцільно. Адже чистимо для того, аби позбутися решток їжі й помасажувати ясна. Інакше на зубах формуватиметься наліт, який провокує розмноження бактерій. А вони, у свою чергу, «запускають» у дію карієс і пародонтоз. Якщо немає можливості почистити зуби після обіду — не біда. Нехай дитина з’їсть яблуко чи морквинку. Ефект — відчутний».

І, нарешті, лікар-окуліст. Здоров’я органів зору дуже важливе для школяра. Тож краще перед початком навчального року з’ясувати, в якому стані очі, чи немає короткозорості та інших прикрих нюансів. І найголовніше: як запобігти проблемам у майбутньому. Ольга Котілевська, дитячий лікар-офтальмолог із Києва, наголошує: зоровий режим, хоч як його діти не люблять, має бути. «Ми рекомендуємо як у школі, так і вдома дотримуватися такого розпорядку: 30—40 хвилин робимо уроки, 5—10 хвилин відпочиваємо. Але відпочиваємо не біля телевізора чи мобільного телефона, а робимо вправи для очей. Водимо очима вгору—вниз, заплющуємо і розплющуємо очі. Адже очі завжди працюють. Відпочивають вони лише тоді, коли ми дивимось вдалину і не фіксуємо погляд. Якщо людина не читає книжку, а сіла і малює — очі все одно напружені. Недаремно в школі кілька перерв, коли дитина може не тільки відпочити, а й поберегти очі».