Одна вулиця, двi реальностi

21.08.2015
Одна вулиця, двi реальностi

Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.

Свердловськ, Луганщина. Новини мого міста писати все важче. Чому? Просто кожен має своє бачення, точку зору, точку кипіння, тому одна й та сама новина бачиться і переповідається різними людьми по-різному.

Про порядок

Погляд 1: «Наше місто процвітає, скрізь порядок, чистота. Працюють усі комунальні служби. Сміття вивозять. Біля дитячої лікарні відкрили прекрасний парк. Це Ахметов дав ополченцям наказ. У місті немає пивничок, де горланять алкаші. Так добре. Музики взагалі немає. Це так стало тільки при ополченні. Наші хлопці стежать за чистотою і порядком. Ось — укропської влади в місті немає, а ми без них не померли. Немає мера, чиновників, а місто гарне, процвітає. Бордюри побілені, вулиці виметено. Якщо хтось п’є, його одразу забирають в ополчення або в комендатуру. Сміття вивозять безкоштовно. Комунальні платежі скасували за наказом Путіна. Нам тепер краще жити, ніж в Україні. За світло, газ, комуналку ми не платимо. По-перше, ми за це воювали, по-друге, нам же Росія все постачає, ми маємо право не платити. Місто змінилося. Стільки світла в ньому. Дихати легко і вільно».

Погляд 2: «У місті чистота, це правда. Причина? Багато! Ополчурки хапають усіх, хто їм не сподобався або на кого написали заяву, і відправляють на безкоштовні роботи. Так і місто вимели, і бордюри побілили. Дороги, що танками розбили, ремонтують. Каменем або цеглою діри латають. Так і при старому мерові, Шмальцу, робили.

У кафе тиша. Музика рідко і не до ночі. Увечері люди воліють сидіти вдома. Бо можуть просто зайти ополчурки в кафе і всіх похапали просто так. І взагалі, кому ходити в кафе? Тільки тим, у кого є за що. Це ополчення. Багатьом подобається ця тиша. Пам’ятаєш, у нас останнім часом міська влада пивнички відкривала через кожні п’ять метрів? Вже 80 відсотків зникло. Це ось позитив. Пити хто хоче — той п’є. Хто не пив, так і не п’є. Хоча більше бачу питущою молодь та жінок. Баби з пивом і горілкою біля під’їзду — вже норма «ЛНРії».

Місто стало світлішим. Людей мало. Ніби і багато, але мало. Дивне відчуття. Просто всі якось швидко звільняють місто до 16 години. На ринку багато закритих ларків. Магазини працюють. Так. Навіть будматеріали. І вже ювелірку відкривають. І ломбард. І піцерію. Але ... видимість це. Як постановка п’єси. Начебто актори стараються, а глядачі з залу йдуть.

Знаєш, у транспорті багато водіїв принципово припинили ставити «ватяну» музику, типу блатняка, ополчурського військового шансону. Раніше звучав «Владимирский централ», пізніше — «Нас укры метелили «Градом»...» або «За царя, за Россию, за березки седые». Приємно, що в «маршрутках» тиша. Їдуть усі у своїх думках. В одній «маршрутці» шофер класику ставить. І їдеш в місто під Гріга або Чайковського. Ніхто не кричить. Усі слухають. Навіть люди в камуфляжі.

Комунальні служби без дотації ледь живі. Соляру дає ополчення і ДТЕК. Зарплату платять з фонду допомоги РФ у рублях. А якщо Росії набридне нас утримувати? Це питання на вустах більшої частини свердловчан.

Ватяна половина міста ні за що не платить. Для них халява — сенс життя. Хоч за що-небудь, але не платити. Ні комунальні, ні за вивезення сміття, ні за світло, ні за газ. Це біда і Плотницького, і ополчурок. Їм бюджет поповнювати, а їхня армія партнерів репетує «нам все безкоштовно дає Росія!». І не змусять же платити, бо це — їхній електорат.

А ось багато жителів прямо підтягнули комунальну дисципліну. Це патріоти міста. Ті, хто просто за місто, щоб його зберегти і вберегти. Вони і платять сумлінно, і прибирають, і не смітять. Багато людей стало на суботники виходити, квіти садити. Знаєш, по-типу «всім смертям на зло». Квітів багато в місті. Немов усупереч війні.Так що ти думаєш? Ватники намагаються плюнути, накидати сміття, вирвати квіти. Ватників, по-моєму, ненавидять навіть ополчурки. Це — як клініка, як хвороба — халяви і напаскудити.

У місті пил і гар. Пил піднімається з полігонів, де постійно проходять «вчення». Пил здіймається КАМАЗами, які активно тягають вугілля кудись до Луганська.

У Червонопартизанську, коли східний вітер, то купи пилу з «будівництва». На кордоні з боку братньої країни активно зводять бетонні загородження...

Безкарно й активно димлять терикони. Тепер ні влада міста, ні ополчурки, ні Ахметов, природно, не будуть займатися їх гасінням. Запах сірководню пікантно доповнює і наповнює наше життя Пеклом».

Про ДТЕК

Погляд 1: «Якби не Ахметов і ДТЕК, ми б не вижили. Він і податки перший в «ЛНР» став платити, і гуманітарку ополченню привозив. Дуже добре на шахтах до ополчення ставляться, путівки дають у профілакторій. Кажуть, Ахметов викупив наші міста. Слава Богу! Тепер ми будемо продавати Україні та Росії вугілля, а значить, не пропадемо. А захочемо, то взагалі не будемо Україні вугілля продавати, тільки Росії. Так, є заборгованість. Так, платять тільки чверть від зарплати. Ну і нехай. Що буде, якщо не віддадуть заборгованість? Ой, та хай би поточну зарплату платили, і нам вистачить, Ахметов — він які витрати на війну поніс! Ми потерпимо».

Погляд 2: «Ахметов створив квазідержаву. Тепер шахти в його повній владі. Без суду, прокуратури, закону. Хоче — платить зарплату, хоче — ні. У місті раз по раз у ЗМІ: «Рінат Леонідович — те, Рінат Леонідович — усе: парк, дитячі качельки...» Створюють імідж феодалу, мовляв: раби, дивіться, господар вас любить! Йому, правда, тут комфортно. У екологію вкладати не потрібно, моральний збиток шахтарям можна не платити, побутове вугілля можна не вивозити, немає КЗПП, немає профкому. Шахтарі страйкувати не будуть. А якщо хтось голову підніме — у нього свої, підгодовані ополчурки. Страшно те, що вугілля, наше, українське, Україна у нього за три ціни й купує. А зараз кажуть, що вугілля йтиме в Україну через Росію. У чому сенс війни, блокади, не зрозуміло?»

Про суд

Погляд 1: «У нас немає суду в «ЛНР»? Ні ?! А ну то й що? Що той суд робив? Тільки хабарі брав. Нехай і не буде. На «нема» й суду нема. У нас є ополчення. Приїдуть, розберуться. Це краще, ніж суд».

Погляд 2: «Законів немає. Кажуть, мовляв, будуть. А кому вони тут потрібні, закони? Ополчуркам? Так вони автоматом сам собі закон».

Погляд 1: «Мені присудили аліменти по укропському закону. Я громадянин «ЛНР», чи можу я не платити аліменти? Ну, моя дитина, я ж не відмовляюся. Просто не хочу платити по укропських законах. Якщо присудять по «ЛНРівскому»? Нє, ми з пацанами не за це воювали. Тут усі проти аліментів. Фіг приймуть».

Погляд 2: «Мій зять не хоче платити аліменти, що мені робити? Так, суд був. Присудили і термін дали. Коли ще Україна була. Ми за кого? Ми проти України. Ми за «ЛНР». Ось, він теж говорить: в «ЛНР» такого закону немає. А що ж робити? Чому не працюють суди і прокуратура в «ЛНР»? В Україні хоч було куди поскаржитися. А тут? До комендатури? Ходили. Але вона ж — тільки для звичайних громадян. На ополчення вона не поширюється, вони поза законом. А він в ополченні. В Україні такого немає, кажете? А Правий сектор ?! Теж платять аліменти, якщо є ?! Як?! І Правий сектор? Оце так!.. Виходить, що в Україні є влада? А нам тут говорять... Якось усе незрозуміло. А жити як?»

Про пошту

Погляд 1: « У нас в «ЛНР» усе налагоджується. Пошта працює. Поки що можна відіслати пошту по області та в «ДНР». По якій області? По Луганській. Ні, не по всій, тільки там, де «ЛНР». Але ми все одно поштою не користувалися. Навіщо нам вона? У Росію пошта теж не ходить. Але і туди нам навіщо? У нас узагалі нікого далі міста немає. Нехай хоч і не працює. А, ні! Пенсію ж носять. Нехай працює.

Погляд 2: «Листоноша, дівчина років двадцяти. Веснянки. Ввічлива, усміхнена. У камуфляжі. З автоматом. Заходиш на пошту, і в холод кидає. Два автоматники. Посміхаються. Усі ввічливі і посміхаються. Хамства немає. Пенсію видають рублями. Кожен знає свій день, список. Швидко отримують. Швидко йдуть. Ще на пошті можна купити газети, зубну пасту, порошок, журнали. Журнали українські та російські. В основному, жіночі — кросворди, головоломки, сад, город, рецепти. «Ейвон», «Оріфлейм» не возять. На пошті порожньо. Люди приходять тільки отримати і заплатити. І все. Тепер, навіть після війни, буду боятися пошти. Це як через досвід «совка» бояться стоматолога. Тепер листоноша-автоматник — моя справжня «ЛНР». Невже на все життя?»

Про лікарню

Погляд 2: «У лікарні з увагою тільки до військових ставляться. Вони платять. А у нас, простих людей, грошей немає. Лікар може оглянути в коридорі. Все платне. Всі аналізи. Такого навіть при Україні не було. І хамство. Хамовитіших і злостивіших, ніж лікарі, немає нікого. На ринку стали грубіянити продавці — люди до інших йдуть. Одразу попустило. На ринку нахамили — одразу скаргу в комендатуру. Торгаші бояться. А на лікарів у комендатурі скарги не приймають. Вони ж їх лікують. І ліки дорогі. Це тому що Україна все на війну витратила. Всі ліки на війну забирає. Так у газеті було написано. Чи є російські ліки? Я не знаю. Що я — читаю їх? Я їх приймаю. А російські вони, не російські, не розбираюся. Куди на лікарів писати, щоб лікували безкоштовно і не хамили? Путіну?! Тю, ти шо. Ми ондо в Гуково в лікарню їздили. Там нас узагалі не прийняли — накричали, нахамили. А ополчення лікують і посміхаються. Нічого твій Путін не зробить. Всі продалися за гроші...

Пам’ятаєш, нашу лікарню відремонтували за гроші Євросоюзу? Так, так, за програмою ТАСІС. Місто пишалося. Ще б пак! Найкраща лікарня — новітня кардіологія, пологовий будинок, хірургія. Де це? В якім житті? П’яні медсестри, п’яні лікарі на «швидкій», брудні халати, хамство. Гроші вимагають відкрито. Розумію, що не всі такі, але чомусь бачу саме таких. Страшно. Пам’ятаєш, путівки дітям у Крим давали безкоштовно? Взимку не змогли дітвори набрати. Нема нічого. І лікарів ніби підмінили. Чому стільки ненависті і хамства? Бажання принизити і вирвати хоч шматок, хоч копійку? Ополчурки платять і перед ними — мало не на колінах і захоплено: «Наші хлопчики!». «Хлопчики» пускають соплю і сечу під себе, плюють на підлогу і розповідають, як їх катували «укри». Все це розноситься по місту. І знову — захват: вони нас захищають... До цивільних людей — презирливо і холодно. Немає грошей? Вільний.

Знаєш, лікарня, це те, що повинно бути в цьому дебільному «еленерівському» мирку. Саме ця брудна, смердюча, платна, з вишкіреними зубами і блювотним перегаром лікарня. Щоб не хворіти, а відразу — кулю.

Росіяни в шоці: не обласний центр і така лікарня! У них таких немає. Розповідають це медсестрам, дивуються сучасним туалетам, палатам. Суки, і Європа їм не страшна — бо це ж її гроші! І ніхто з медсестр, почувши оте «а у нас — а у вас», не сказав «Трясця, як же ж так? Росіяни лікуються в гірших умовах! Куди прагнемо?». Раболіпство перед російським світом приголомшує. Хоча ні, не так. Просто раболіпство і цинізм деяких лікарів приголомшує. Немає в місті стовідсоткової підтримки «ополчення», а тим паче — росіян. «Ополченці» до росіян уже по-іншому ставляться.