Додайте сірки — буде блиск?

19.08.2015
Додайте сірки — буде блиск?

Причин випадіння волосся багато. Якщо проблему не вдається вирішити самотужки — порадьтеся з фахівцем.

Волосся — один із атрибутів жіночої та чоловічої вроди. Проте воно може сіктися, випадати, рідшати, втрачати блиск та красу. Якщо на вашому гребінці залишається дедалі більше волосся, слід з’ясувати, в чому причина. Втрату волосся лікарі часто пов’язують зі стресами та браком вітамінів. Однак це лише частина правди. Причинами облисіння можуть стати гормональна перебудова організму, порушення функції щитоподібної залози, зниження імунітету, дефіцит заліза, результат вживання ліків. А також захворювання шлунково-кишкового тракту й навіть забруднена атмосфера. І головне — стан волосся залежить від щоденного догляду за ним.
Густота волосся визначається за кількістю волосяних фолікулів, а це залежить від генетики, і багато фахівців упевнені: зробити волосся густішим не зможе жодне лікування (якщо тільки ви не зважилися на операцію з пересадки волосся). В середньому волосяний покрив голови складається зі 100–150 тисяч фолікулів, в яких волосся розвивається і росте. За нормальних умов ми втрачаємо за день до 100 волосків. Проте безліч причин уповільнюють ріст, стоншують волосся і зумовлюють його випадіння. Серед іншого найбільш небезпечними «агресорами» вважають часті фарбування і термообробку.
«Наше волосся на 97% складається з кератину — білкової речовини, що містить сірку. Якщо у вашому раціоні мало білка, волосся стає рідким і тьмяним. Причому вирішальне значення має якість білка, — розповідає столичний лікар-терапевт Марія Світловська. — Пісне м’ясо і рибу слід доповнювати продуктами з цільного зерна, овочами і фруктами. Яскравість кольору волосся забезпечує цинк. Блиск волосся залежить від кількості сірки в нашому організмі. Аби поповнити організм сіркою, слід з’їдати щотижня 3–4 яйця. Тож перейдіть на збалансоване харчування. Для росту волосся корисні також морська риба, телятина, шпинат, гранат, оливкова олія».

«Для всіх типів» — не для нас!

Найкращий засіб проти випадіння волосся і для профілактики облисіння — масаж шкіри голови, вважають лікарі-трихологи, На жаль, не кожен може вдатися до послуг масажиста, однак ви самі можете навчитися робити самомасаж голови. Його бажано проводити після кожного миття, а також у вільний час. Адже якість шевелюри залежить від кровопостачання шкіри голови, тобто від живлення. Поліпшити приплив крові можна енергійними вдавлюваннями шкіри злегка зігнутими пальцями. Систематичний самомасаж дає чудові результати.

Миття голови має не тільки гігієнічні, а й косметичні цілі. Правило тут одне — волосся треба мити стільки, скільки воно того потребує. Тим, хто часто використовує для укладання волосся гелі, лаки, муси, потрібно мити голову кожного дня, адже ці засоби обтяжують волосся, руйнують його. Фахівці не рекомендують мити голову дуже гарячою або дуже холодною водою: оптимальна температура — 35-45 градусів. Користуватися феном надто часто не варто, від нього псується волосся. Бажано робити це в режимі холодного сушіння, тримаючи фен на відстані 40 см від голови.

«Важливо грамотно користуватися засобами для миття та косметикою. Вибираючи шампунь, уважно читайте написане на етикетці. Вибирайте той, який підходить для вашого типу волосся. Не купуйте шампунь «для всіх типів волосся», — радить косметолог із міста Бровари на Київщині Алла Тараненко. — Після використання аналізуйте результати. Думка, що час від часу шампунь потрібно змінювати, — хибна. Засіб для миття, який вас повністю влаштовує, змінювати варто лише у разі, коли стан волосся погіршується».

Якщо ви хочете зміцнити волосся, вживаючи штучні вітаміни, обов’язково подивіться на список компонентів, наголошує терапевт Марія Світловська. Росту волосся сприяють фолієва кислота, селен, цинк, залізо, кремній. Один із найважливіших — вітамін А, який поліпшує стан волосся, запобігає ламкості. Вітамін А є в абрикосах, моркві, вершковому маслі, сирі та багатьох інших продуктах.

Гребінець — справжній молодець

При розчісуванні волосся зникають бруд, лупа, пил, вентилюється шкіра голови, вичісується відмерле волосся. Бажано робити це двічі на день — вранці й увечері по 3–5 хвилин. Краще користуватися гребенем, особливо якщо волосся густе. При кожному розчісуванні проводьте щіткою по волоссю 100 разів. Для ефективності додайте кілька рухів: розчісуйте круговими рухами від скронь до верхівки, потім — від скронь до чола і потилиці. Робіть зигзагоподібні рухи. Все це поліпшить циркуляцію крові, прискорить засвоєння корисних мікроелементів корінням волосся.

Для боротьби з випадінням волосся використовують різні маски. Найпростіша з них — суміш ріпчастої цибулі з медом. Натерту цибулю змішують із медом у співвідношенні 4:1. Суміш втирають у коріння вимитого волосся.

І пам’ятайте: головне не те, скільки волосся випало, а скільки відросло. Розділіть волосся на проділ і подивіться, скільки нових волосків з’явилося. Якщо мало, ідіть до лікаря-трихолога. Лікування залежить від діагнозу: дифузне (по всій голові) чи локальне облисіння. У будь-якому разі лікар призначить лікувальні або косметологічні процедури.

Серед найпоширеніших такі:

— причісування лазерним гребінцем, який поліпшує обмін речовин у коренях волосся;

— мезотерапія — ін’єкції у шкіру голови на основі вітамінів групи В, біотину, амінокислот і антиоксидантів;

— озонотерапія — вплив імпульсним струмом і електростатичним полем.

Звісно, в районних і сільських лікарнях не всі ці процедури доступні, але лікар може порадити інші ліки. Лікувальні спреї і лосьйони, на жаль, — не панацея. Багато з них справді ефективні, але доти, доки їх використовують. Нормальне волосся не потребує особливого догляду, однак слід підтримувати його в належному стані.