НОВИНИ ПЛЮС

19.08.2015

Польща і розв’язання конфлікту на Донбасі

Новий президент Польщі Анджей Дуда планує зустрітися з українським колегою Петром Порошенком протягом найближчих 100 днів, передає «Польське радіо». Утiм наразі невідомо, де і коли відбудеться зустріч.

В інтерв’ю 15 серпня Анджей Дуда повідомив, що запропонував українському Президенту Петру Порошенко новий формат переговорів щодо розв’язання конфлікту на Донбасі. Польський очільник наголосив, що під час телефонної розмови з Петром Порошенком він запропонував, аби в мирних переговорах брали участь найсильніші держави Європи, а також сусіди України, в тому числі Польща. Дуда зазначив, що слід почати про це розмовляти, однак попередив, що спочатку він хотів би детально обговорити цю справу під час зустрічі з президентом Петром Порошенком.

Контроль над озброєннями в Європі

В опублікованій у понеділок доповіді Генсека ООН щодо виконання резолюції Генеральної Асамблеї (ГА) 69/47 про контроль над звичайними озброєннями на регіональному і субрегіональному рівнях включено позицію РФ. У листі, направленому генеральному секретарю Пан Гі Муну, Москва попередньо заявила, що існуючий Договір про звичайні збройні сили в Європі «безнадійно застарів». Росія офіційно повідомила ООН про готовність обговорювати шляхи вироблення нового режиму контролю над звичайними озброєннями в Європі, який би враховував сучасні реалії і відповідав інтересам всіх країн, повідомляє російське агентство ТАСС.

Нагадаємо, договір про звичайні збройні сили в Європі підписано 19 листопада 1990 року в Парижі 22 державами. Це угода між країнами НАТО й Організації Варшавського договору. Основною метою договору було встановлення безпечного балансу в Європі за рахунок скорочення основних звичайних озброєнь збройних сил: бойових танків, броньованих машин, артилерійських систем, бойових літаків і ударних вертольотів. Ще у березні 2015 року Росія прийняла рішення призупинити свою участь у засіданнях Спільної консультативної групи (СКГ) за Договором про звичайні збройні сили в Європі.

Маленька Молдова без Великої Румунії

Колишній президент Румунії Траян Бесеску вважає, що прийшов час провести референдум про об’єднання Румунії та Молдови, пише видання Euractiv. «Настав час підготувати подання до парламенту та уряду і підготувати референдум в обох країнах. Я вважаю, час відкрито говорити про відновлення територіальної цілісності Румунії. І це шанс для Молдови вийти з залежності від РФ і України», — сказав Бесеску. На переконання політика «шанс Молдови потрапити в Європейський Союз — це об’єднання з Румунією. Молдова таким чином може уникнути труднощів перехідного періоду, з якими зіткнулася Україна. Я говорив і Вороніну, і Гімпу, і Тімофті, що це рішення для обох держав».

Мешканці Молдови не поспішають об’єднуватися. За словами власне Траяна Бесеску, в 2005 році прихильників такої ідеї серед них було лише 2%. Навіть 38% — за деякими даними 2012-го, — це навіть не половина. Утiм 68% румунів підтримують ідею об’єднання з Молдовою до 2018 року — сторіччя створення Великої Румунії.

Новий мирний план для Сирії

Рада безпеки ООН у понеділок підтримала новий мирний план для Сирії. Це перший значний прорив за останні два роки у справі врегулювання ситуації у цій країні, щодо якого дійшли згоди всі члени РБ ООН. Венесуела, яка підтримує добрі відносини з сирійським правлячим режимом, спочатку висловлювала окремі застереження до 16 пунктів мирного плану, але у підсумку підтримала його також.

План закликає до політичних змін у країні, яка впродовж останніх чотирьох років занурена у кривавий внутрішній конфлікт. Планом передбачено створення чотирьох робочих груп, які займуться безпосередньо безпекою і захистом цивільного населення, боротьбою з тероризмом, політичними та правовими питаннями, а також відбудовою країни. Генсек ООН Пан Гі Мун розраховує на те, що робочі групи розпочнуть діяти вже у вересні.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>