Породичалися

19.08.2015
Породичалися

(Юрія САПОЖНІКОВА.)

Те, що передбачалося, стало доконаним фактом: «УДАР» Кличка і «Солідарність» Порошенка зливаються в одну політичну структуру. Формалізація процесу — попереду, на партійному з’їзді, а поки що — так би мовити, анонс. Але рішення ухвалено на всі сто відсотків — про нього вже сповістили перші особи Блоку Порошенка (Кличко, що прикметно, з жодною заявою не виступив). Спочатку про те, що «ми спільно йдемо на місцеві вибори», розповів перший «зам» голови фракції БПП Ігор Кононенко, а слідом за ним роз’яснив політику партії й очільник фракції Юрій Луценко.

Нелегкий вибір

Луценко почав із того, що окреслив коло бажаючих iти на вибори під егідою президентської політсили. «Народний фронт» активно пропонує нам співпрацю, ми розглядаємо їхні пропозиції і зважуємо всі «за» і «проти». При всій повазі до Арсенія Яценюка, інших колег, ця партія має невеликий ККД, тому ми зважуємо і плюси, і мінуси», — зазначив він. І додав: під крило Порошенка просилися і «Народний рух», і Аграрна партія, і «багато інших». У підсумку ж вибір БПП упав на «УДАР».

«Звичайно, що насамперед ми зосередили всі свої зусилля на переговорах саме з партією пана Кличка. Ці переговори дійсно завершилися, ми дійсно плануємо після Дня незалежності проведення з’їзду, який ухвалить остаточне рішення про об’єднання партій і наших зусиль на виборах як у Києві, так і по всій Україні», — сказав Луценко.

Торкнувся він і долі самого «УДАРу», котра виглядає доволі нерадісно — адже на партію чекає, швидше за все, розформування. «В українських реаліях це довгий процес, тому що ми повинні пройти певні юридичні етапи. Проте ми домовилися про те, що розглядаємо один одного як політичне ціле. Можливо, в перспективі партію можуть перейменувати, відбудуться інші реорганізаційні дії. Але суть у тому, що наразі мер Києва висуватиметься від «БПП-Солідарність» і по всій Україні кандидати від «УДАРу» висуватимуться саме з цієї платформи. У перспективі це завершиться злиттям партій, створенням єдиної фракції, як це відбувається у Верховній Раді».

Рік тому майбутній мер Віталій Кличко і майбутній Президент Петро Порошенко розділили сфери впливу: першому дісталася столиця, другому — країна. За час, що минув вiдтодi, Кличко не затвердився як самостійний гравець — для цього йому не вистачало ані харизми, ані таланту, ані практичних управлінських навичок. Відтак він знову вимушений проситися під опіку Порошенка, жертвуючи власною партією задля його підтримки. Вибір Кличка полягає у відмові довгострокової політичної кар’єри в обмін на ще одну мерську каденцію.

Що ж стосується Порошенка, то в БПП просто закоротка лава запасних. Альтернативою Кличку міг би стати тільки спікер ВР Володимир Гройсман, але він, очевидно, не здатен «витягти» на собі майбутню кампанію. Тоді як Кличко розглядається як уже знайомий киянам персонаж, котрий, можливо, відіграє роль «меншого зла» — особливо якщо Кличку не опонуватиме жоден яскравий кандидат.

Незайва засторога

Тим часом, за повідомленням джерел, Кличко домовився з партіями «Самопоміч» і «Свобода» про «взаємонепоборювання». Як зазначає Espreso.TV, згадані структури обіцяли не висувати в столичні голови відповідно Єгора Соболєва та Юрія Левченка. Також існують певні домовленості з Олександром Омельченком, якого чинний мер нібито дуже хоче бачити в другому турі виборів.

Однак «Самопоміч», швидше за все, залишила за собою можливість і зберегти обличчя, і допомогти Кличку. На початку липня стало відомо, що Кличко літав на футбол до Львова, де спілкувався з Андрієм Садовим. Про що домовилися мери, не повідомлялося. ЗМІ тоді розтиражували новину, що начебто «Самопоміч» не висуватиме в Києві жодного зі своїх кандидатів, а «УДАР» у Львові не буде висувати Оксану Юринець на противагу Садовому.

Та майже одночасно з цими чутками Садовий повідомив, що «Самопоміч» таки братиме участь у виборах у столиці і пропонуватиме свого кандидата на пост мера Києва. Але остаточне рішення щодо цього ухвалюватиме міська організація, додав він.

Таким чином, Садовий зняв із себе будь-яку відповідальність, якщо столичний осередок партії висуне кандидатуру голови київської «Самопомочі» ресторатора Сергія Гусовського. Звичайно, що голова Комітету ВР iз питань запобігання і протидії корупції Єгор Соболєв має набагато більше шансів поборотися за мерське крісло, аніж Гусовський, але кандидування останнього запалює зелене світло перед Віталієм Кличком.

Хитра гра ведеться й у середовищі «Свободи». Нардеп Юрій Левченко є доволі незручним суперником для Кличка, що підтверджує й остання соціологія. Проте через домовленості з Кличком керівництво «Свободи» планує висунути менш прохідного кандидата.

Якби з боку Кличка все обмежилося винятково політичними перемовинами, було б півбіди. Та йдеться про те, що чинний голова не придумав нічого кращого, як організувати своєрідну «політтехнологічну піраміду». Як пише «Дзеркало тижня», з 1067 дільниць Києва 968 визначені командою Кличка як базові. «60 «кущів» по 16 дільниць, у кожному з яких по 250 уповноважених. Найнижча керівна ланка мережі — «домовик».

У кожному з 10 тисяч багатоквартирних будинків столиці — свій «домовик», із зарплатою в 500 гривень», — пише «ДТ». При цьому керівники районних штабів уже отримують зарплату 50 тисяч гривень на місяць, а старт активної кампанії подвоїть їхнiй дохід.

Інші кандидати

Як відомо, днями ЦВК затвердила заставу для шукачів місця міського голови — сума варіює залежно від «котирування» міста, але йдеться зараз не про заставу. Така активність Центрвиборчкому сигналізує про те, що ми — на порозі виборчої кампанії. Ще трохи — і кандидати в київські мери підтягнуться на бульвар Лесі Українки для подачі документів на реєстрацію. Хтось (менш відомий) увійде в горезвісну будівлю непоміченим, хтось (у ранзі селебріті) — під спалахи фотокамер.

Офіційні списки ми дізнаємося пізніше, поки що на руках у журналістів — попередній перелік бажаючих стати столичним головою, розбавлений, до того ж, власними домислами. Отож, у цьому списку вже є Віталій Кличко, а також тимчасовий керівник КМДА Володимир Бондаренко (його висуває «Батьківщина»), аутсайдер недавніх виборів на Чернігівщині Геннадій Корбан (від партії «Укроп»), а також уже згаданий вище Олександр Омельченко.

Можна припустити, що на мерських виборах балотуватиметься і комбат «Азова» Андрій Белецький (котрого активно популяризує очільник руху «Ми — кияни» Олександр Третьяков). Також, судячи з бігбордів, розвішаних у Києві, в серйозну політичну гру готовий ув’язатися Борислав Береза. Свої сили, ймовірно, захоче випробувати і невгамовний Олег Ляшко. З претендентів минулого року нагадати про себе можуть Геннадій Балашов та Олексій Мочанов.