Порохова бочка з ціанідом натрію

18.08.2015

У районі складів портового міста Тяньцзинь, де ще 12 серпня прогриміла серія потужних вибухів і виникла пожежа, вчора стався новий вибух, після якого над місцем катастрофи здійнявся білий дим. Влада евакуювала розташованих поблизу військовослужбовців, які були кинуті на допомогу пожежним та рятувальним загонам.

Тим часом кількість жертв вибухів і пожежі в промисловій зоні порту Тяньцзинь збільшилася і становить 114 осіб, повідомила китайська державна інформагенція «Сіньхуа». Постраждало, згідно з офіційними даними, понад 700 осіб. Поки що 95 осіб вважають такими, що зникли безвісти, із них 85 — пожежники. Раніше влада Китаю розпорядилася евакуювати людей, що живуть у радіусі трьох кілометрів від Тяньцзиня, де досі тривають пожежі. Біля місця вибухів виявлено сліди високотоксичної речовини — ціаніду натрію.

У суботу в промисловій зоні Тяньцзина тривало гасіння пожежі. Агенція «Сіньхуа» повідомляє, що там знову загорілися і вибухнули автомобілі на величезній автопарковці. У суботу зареєстровано близько восьми вибухів. У неділю та вчора сталося ще по одному сильному вибуху.

Компанію, що керує промисловою зоною, звинувачують у порушенні правил безпеки. Склад, де сталися вибухи, належить фірмі Ruihai Logistics, що спеціалізується на перевезеннях токсичних хімікатів, зокрема скрапленого газу, легкозаймистих рідин і токсичних речовин. Уряд Китаю наказав чиновникам на місцях застосовувати щодо порушників правил зберігання небезпечних речовин найсуворіші заходи. Прем’єр-міністр Китаю Лі Кецян відвідав порт Тяньцзинь, зустрівся з постраждалими та переселенцями, а також iз рятувальниками та експертами, які аналізують стан довкілля. Також влада закрила доступ до деяких сайтів і сторінок у соціальних мережах, звинувативши їх у поширенні неперевіреної інформації про вибухи у Тяньцзині. Півсотні сайтів звинуватили у створенні паніки через поширення чуток, повідомляє державна агенція «Сіньхуа».

Влада змушена так реагувати внаслідок різкого невдоволення та нечуваних для Китаю протестів населення. Мешканці Тяньцзиня запитують, як так сталося, що вони жили на приведеній у дію екологічній бомбі? Місцева влада підтвердила, що на місці вибухів зберігалося 700 тонн небезпечної для здоров’я і життя людей хімічної сполуки ціанід натрію, але пообіцяла усунути її найближчим часом. Військова група з 217 хімічних і атомних експертів була задіяна ще на ранній стадії після вибухів. Наразі з найбільш заражених теренів відселено понад шість тисяч осіб. Організація «Грінпіс» закликає китайську владу розширити зону відселення до п’яти кілометрів навколо місця катастрофи. Питна вода заражена небезпечними хімікатами, які загрожують здоров’ю людей.

Близько сотні людей у китайському Тяньцзині, чиї будинки були пошкоджені внаслідок низки потужних вибухів, вийшли вчора на акцію протесту. Вони вимагають від уряду компенсацій, повідомляє агенція «Ассошiейтед пресс». Активісти зібралися біля готелю, де чиновники давали прес-конференцію щодо розслідування причин катастрофи. Городяни тримали в руках плакати з написами «Ми, жертви, вимагаємо: уряде, поверни нам наші будинки» та «Діти запитують: як ми можемо вирости здоровими?».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>