НОВИНИ ПЛЮС

14.08.2015

Кабмін вимагає розширення санкцій щодо РФ

Кабінет Міністрів України опублікував розпорядження №808 «Про розширення пропозицій щодо застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів» для низки фізичних і юридичних осіб Російської Федерації. Документ розміщено на сайті уряду. «У зв’язку з триваючою збройною агресією Російської Федерації проти України (...) що призвело до порушення територіальної цілісності України, прав і свобод її громадян (...) відповідно до частини першої статті 5 Закону України «Про санкції» схвалити та внести на розгляд Ради національної безпеки і оборони України пропозиції щодо застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів», — сказано в документі. Документ доручає Міністерству закордонних справ після набуття чинності відповідного рішення РНБО України подати інформацію компетентним органам ЄС, США та інших держав з метою розгляду ними питання про введення аналогічних санкцій.

Помер депутат Єремєєв

Народний депутат, керівник депутатської групи «Воля народу» Ігор Єремєєв, який раніше отримав черепно-мозкову травму, помер у закордонній лікарні. Депутат перебував у комі протягом 3 тижнів. Прес-служба депутата надала інформацію про його смерть, а колега Єремєєва, депутат Володимир Литвин підтвердив агентству «Інтерфакс-Україна», що Єремєєв помер у середу в другій половині дня в одній iз клінік Швейцарії. «Це трагічна правда. Кілька годин тому Ігор Єремєєв пішов iз життя», — сказав Литвин. За його словами, Єремєєв перебував на лікуванні в одній iз клінік Швейцарії. «Ми зараз шукаємо можливість вилетіти в Цюріх», — зазначив політик.

Як відомо, Єремєєв отримав травму під час їзди верхи. Вдень 26 липня він перебував у реанімаційному відділенні Луцької міської клінічної лікарні, потім його планували перевезти до Києва. 28 липня політика доставили на лікування за кордон, в одну з європейських клінік. Єремєєв був обраний по виборчому округу №23 (Волинська область). Він очолював депутатську групу «Воля народу» у Верховній Раді і разом з іншим депутатом цієї групи Степаном Іваховим був співвласником промислової групи «Континіум», яка займається торгівлею, нафтопереробкою та володіє однією з найбільших мереж АЗС — WOG.

Столар відхрестився від штабу БПП

Депутат Київради Вадим Столар заперечує інформацію про те, що нібито очолив київський міський штаб «Блоку Петра Порошенка-Солідарність». «Про моє так зване «призначення» хочу сказати, що ця інформація не відповідає дійсності!» — написав він на своїй сторінці у Фейсбуці. «Наразі я не є членом жодної партії і навіть не претендую на якісь великі посади», — додав Столар. Нагадаємо, що у 2006 році Вадим Столар пройшов до Київської облради за списком «Нашої України». У 2010 році став нардепом від Партії регіонів, однак у серпні 2012 року вийшов iз партії. З 2014 року є позафракційним депутатом Київради.

Порошенка просять не поспішати з децентралізацією

Низка експертів, інтелектуалів, колишніх політиків та суддів Конституційного Суду звернулась із відкритим зверненням до Президента та Верховної Ради України з вимогою запровадження мораторію на зміни до Конституції в частині децентралізації, а саме пункту, що стосується особливостей самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей.

Серед більш ніж тридцяти діячів, що підписали звернення, — Дмитро Павличко, Юрій Щербак, Мирослав Попович, В’ячеслав Брюховецький, Віктор Шишкін, Микола Козюбра, Володимир Огризко, Богдан Яременко, Степан Хмара, Левко Лук’яненко, Тарас Стецьків та інші. «Це план Путіна зафіксувати і легітимізувати російський анклав на українській території, що став би джерелом дестабілізації і поступового руйнування Української держави. Для нас завдання — поламати цей план і не дати змінити Конституцію за жодних обставин. Тому ми звертаємось до всіх патріотів iз закликом не допустити цього злочину, адже нам пропонують здатися, тільки іншими словами. А наші західні партнери хочуть позбутися конфлікту на сході Європи за рахунок наших національних інтересів. Спроби зміни Конституції сьогодні — це загроза суверенітету», — заявив Герой України, колишній політв’язень Степан Хмара.