Який же Марков без Азарова

14.08.2015
Який же Марков без Азарова

Ігоря Маркова знайшли в Італії.Кажуть, відпочивав на одному з тамтешніх курортів.

...Телеканал «24» провів на своєму сайті опитування: «Що азарівський поплічник Марков робив у «Гейропі»?». Варіанти відповідей були наступними: боровся з цією самою «Гейропою», шопінгував на її теренах, відпочивав, займався бізнесом, збирав гроші для «фейкових» республік, тікав з Росії... Жарти жартами, а «азарівського поплічника» таки дійсно за якимось бісом понесло в Європу, яку так ненавидять та зневажають у російських широтах. Утім, тим гірше для Маркова — екс-нардепа, проти якого порушували кримінальну справу ще за часів Януковича і якого з лютого 2014-го розшукує українське МВС, було затримано в Італії. Тепер розглядається питання про його екстрадицію в Україну.

Нагадаємо, що звинувачення у кримінальній діяльності проти лідера партії «Родіна» Ігоря Маркова з’явилися ще під час його підприємницької діяльності. За Ігорем Марковим закріпилися кримінальні прізвиська «Марадона» та «Челентано». Зокрема, у побитті, рейдерстві та ліквідації його бізнесу екс-депутата звинувачував батько його дружини Василь Серих. І це ще не кінець історії. Окрім МВС, Марковим активно цікавилася СБУ. Його затримували за незаконне зберігання зброї, підозрювали у причетності до розповсюдження наркотиків у розважальних закладах Одеси. Навіть після початку політичної діяльності проти Маркова було порушено декілька кримінальних справ за хуліганство, зокрема за організацію незаконного перекриття автотраси Київ — Одеса та за напад охорони Маркова на працівників СБУ.

Але за ґратами Марков побував через інцидент 2007 року. Тоді його звинуватили у побитті активістів «Свободи» — справі дали хід, але з приходом до влади Віктора Януковича провадження закрили. Відтак Марков прикрився парламентською недоторканністю, але з його депутатством також стався конфуз: у 2013-му Вищий адмінсуд Києва визнав доведеним факт фальсифікації результатів голосування за Маркова на парламентських виборах і зобов’язав ЦВК позбавити його мандата. Після цього відновили справу 2007 року, і Печерський суд Києва обрав для Маркова запобіжний захід у вигляді двомісячного арешту (згодом арешт пролонгували). Одначе в СІЗО Марков просидів недовго — 25 лютого 2014-го (себто вже після Революції гідності) Приморський районний суд Одеси звільнив Маркова з-під варти.

З тих самих пір Ігор Марков перебуває у розшуку. Втім місце його перебування було відомим — Росія. Разом з частиною політичних «біженців» із числа колишніх українських високопосадовців Марков долучився до творення так званого «Комітету порятунку України». (Нещодавно «УМ» писала про презентацію цього комітету, де соло виконав екс-Прем’єр України Микола Азаров). Цікаво, що так само, як і Азаров, Ігор Марков зажадав побачити на одній лаві підсудних як теперішнього Президента Петра Порошенка, так і колишнього — Віктора Януковича. У зв’язку з цим багато хто пригадує «пророчі» слова Юлії Тимошенко про те, що саме Марков — «молодий харизматичний лідер» (так характеризувала його ЮВТ у 2013-му) стане «початком кінця» Януковича. На жаль, невідомо, що думає Юлія Володимирівна про Маркова зараз, утім, це вже не надто суттєво.

Суттєвіше обговорювати екстрадицію Маркова, з якою можуть виникнути певні проблеми. Італійська сторона чекає від української документи, необхідні для вирішення питання про початок процедури. Про це повідомило агентству «Інтерфакс-Україна» джерело в правоохоронних органах. За словами співрозмовника агентства, з екстрадицією можуть виникнути зволікання через використання звинувачень Києва в політичних переслідуваннях російськомовних та інакомислячих. Джерело вважає, що результати справи залежатимуть від професіоналізму команд юристів з обох сторін. Наразі відомо, що Італія надала Маркову безкоштовного адвоката, що ж стосується української сторони, яка готується до підтримання обвинувачень проти Маркова, то нашим правникам належить довести, що свій хліб вони їдять недарма.