«Країна ківі» під листком папороті

12.08.2015
«Країна ківі» під листком папороті

Нинішній прапор Нової Зеландії.

Прапори Нової Зеландії та Австралії майже ідентичні, адже основою для обох став британський стяг «Союзний Джек» (Union Jack). Але невдовзі сплутати державні символи цих двох країн стане майже неможливо. У Новій Зеландії добігає кінця загальнонаціональний конкурс на ескіз нового прапора, який був оголошений урядом. Позавчора було презентовано «довгий список» із 40 фіналістів, відібраних із 10 тисяч 292 пропозицій.

Судячи з представлених ескізів, учасники конкурсу дали волю своїй фантазії. Британські ЗМІ відразу ж зазначили, що лише в одному з 40 проектів-фіналістів є посилання на прапор Великої Британії.

Більшість відібраних журі проектів пов’язані з культурою корінних мешканців Нової Зеландії — маорі, а також з елементами природного середовища островів. Серед найпопулярніших символів — срібний лист папороті. На цей час його вже можна бачити на гербі країни та деяких грошових банкнотах. Іншим часто повторюваним символом є сузір’я Південний Хрест, присутнє на чинному офіційному прапорі країни. Це сузір’я можна побачити лише в небі над Південною півкулею Землі. Тому моряки, зокрема й ті, що свого часу відкрили Нову Зеландію та Австралію, в навігації орієнтувалися на нього так само, як у Північній півкулі — на Полярну зірку.

Серед понад 10 тисяч пропозицій, які надійшли на конкурс, було й чимало жартівливих — скажімо, дитячі малюнки із зображенням овець або морозива у вафельних стаканчиках, які малюки вважають символами своєї країни. Ще один дотепник прислав зображення нелітаючого птаха ківі, що мешкає лише у Новій Зеландії і є символом островів (неофіційна назва новозеландців у світі — «ківі»), який стріляє з очей лазерними променями.

Були й пропозиції від політичних радикалів. Наприклад, прапор Китаю з доданим на нього Південним Хрестом та написом «Народна Республіка Нової Зеландії». Зрозуміло, що до списку 40 фіналістів такі пропозиції не увійшли.

Схожість австралійського та новозеландського прапорів не раз була причиною прикрих міжнародних помилок, тому нинішній прем’єр-міністр Нової Зеландії Джон Кі виступив з ініціативою змінити стяг на більш оригінальний. У суспільстві ця ідея викликала жваве обговорення — прибічники Кі наголошують на тому, що незалежна Нова Зеландія має позбутися згадки про те, що була колонією Великої Британії, тоді як прихильники старого прапора наголошують: нинішні мешканці островів виховані саме на британській культурі й традиціях, тож і зрікатися її було б неправильно.

Судячи з соціологічних досліджень, більшість новозеландців усе-таки не підтримують ідею зміни прапора, тож не виключено, що урядова пропозиція зазнає фіаско. Наразі ж спеціальна урядова комісія має вибрати з 40 ескізів «довгого списку» чотирьох фіналістів. Вони й будуть представлені мешканцям островів на референдумі наприкінці цього року. У березні 2016 року єдиний проект-переможець, за який проголосує найбільше громадян, буде виставлено на загальнонаціональному референдумі із запитанням: «Чи хочете ви, щоб цей проект замінив чинний прапор?». Якщо більшість новозеландців відповість «так», країна автоматично отримає новий прапор.

Варто зазначити, що референдуми будуть проводитися впродовж трьох тижнів шляхом поштового голосування, тобто не коштуватимуть уряду нічого, окрім оплати праці тих, хто вестиме підрахунок голосів. А от зміна одного прапора на інший обійдеться в 26 мільйонів новозеландських доларів.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>