Кривава «лісорубка»

12.08.2015
Кривава «лісорубка»

Батько п’ятьох дітей Євген Мельничук одразу після побиття.

Лише за два з половиною тижні на лікарняних ліжках та під крапельницями опинилися четверо громадських активістів — Олександр Кулібабчук, Вадим Маштабей, Євген Мельничук і Віктор Бархоленко. Усіх було побито в Ірпені і Бучі, що під Києвом, усі четверо є відомими захисниками лісових зон цього регіону від ласих до грошей забудовників і корумпованих чиновників. Правоохоронці виявилися безпорадними зупинити цей кривавий безмір, а місцева влада, проти дій якої, власне, й боролися постраждалі, заявляє, що це брудні провокації її конкурентів напередодні виборів.

В Ірпені визріває Майдан

Перші напади на громадських активістів сталися наприкінці липня. Так, у ніч на 24 липня невідомі жорстоко побили Олександра Кулібабчука, дружина якого — Наталія Ростова — допомагала журналістам програми «Схеми» розслідувати діяльність мера Ірпеня Володимира Карплюка. За словами пані Ростової, нападники підстерегли її чоловіка під будинком і побили до втрати свідомості. Активіст потрапив до лікарні з травмами голови. Місцеві правоохоронці відкрили кримінальне провадження за фактом завдавання умисних тілесних ушкоджень. Про пограбування не йшлося, адже у потерпілого не забрали гроші та мобільний.

Це побиття сталося через кілька годин після того, як на телебаченні вийшов відповідний сюжет про пана Карплюка. Журналістка «Схем» в ефірі наголосила, що є велика вірогідність того, що міський голова у минулому міг ухилятися від сплати податків, і закликала контролюючі органи перевірити його попередню підприємницьку діяльність.

Активісти Приірпіння стверджують, що Олександр Кулібабчук увійшов у відкритий конфлікт із забудовниками, які знищували ліс. Вже за кілька днів жертвою нападів став iще один захисник зелених зон, ветеран АТО Вадим Маштабей.

4 серпня сталося чергове звіряче побиття: від невідомих сильно постраждав батько п’ятьох дітей, активіст Євромайдану Євген Мельничук. «Женя так само протистояв забудові й відкрито виступив проти знищення зелених зон Ірпеня по вулиці Єсеніна, — зазначила у соцмережах місцева активістка і журналістка Олена Жежера. — Правоохоронці регіону, вочевидь, пригодовані та задобрені забудовниками, в конфлікт втручаються неохоче... Один з активістів упізнав нападників — це були охоронці пов’язаної з Карплюком будівельної компанії. Але міліція не реагує і не збирається карати винних! Що ще має статися, щоб міліція та прокуратура почали працювати й шукати злочинців?».

Інший активіст, адвокат Лаврентій Кухалейшвілі, повідомив, що у Євгена Мельничука вкрай важкий стан, через що його госпіталізували до обласної лікарні: у постраждалого діагностували перелом черепа, струс головного мозку тощо. Активістів обурило, що слідчі відкрили провадження за фактом пограбування, але у місцевій міліції вважають, що у ході розслідування статтю КК може бути змінено.

Уже наступного дня чимало обурених активістів влаштували акцію протесту під стінами Ірпінської міськради. Під час проведення цього віча мерія несподівано закрилася на ремонт. Міський голова Карплюк із людьми не спілкувався, пристрасті намагалися вгамувати окремі його заступники, керівництво Ірпінського міськвідділу міліції й навіть представники облдержадміністрації, які обіцяли розібратися зі скандальними забудовами у регіоні.

Пізніше міський голова Ірпеня Володимир Карплюк оприлюднив власне звернення до глави МВС Арсена Авакова, в якому закликав «провести незалежне розслідування та невідкладно знайти замовників, організаторів та виконавців побиття активістів» і заявив, що він до цих звірячих дій не має жодного стосунку. Мовляв, усе це роблять недоброзичливці, які намагаються зашкодити йому як меру і як лідеру партії «Нові обличчя» напередодні місцевих виборів.

«Кожне з цих побиттів супроводжується моментальним розгортанням брудної інформаційної кампанії з метою прив’язати до побиттів міську владу Ірпеня і мене особисто, — заявляє пан Карплюк. — Використовуються будь-які методи, спрямовані на дискредитацію партії. На це витрачаються шалені кошти, підкуповуються журналісти та редактори. Але наші опоненти пішли далі — вони почали бити активістів, щоб виборці думали, що ми маємо до того відношення».

«Посміхайтесь. Ваше побиття знімає камера»

Лише дві доби минуло після віча в Ірпені, як минулими вихідними було жорстоко побито ще одного місцевого активіста, голову ГО «Народна воля» Віктора Бархоленка. У ніч із 8 на 9 серпня, близько півночі, невідомі вдерлися в його будинок у Бучі (попередньо вирізавши на вікнах антимоскітну сітку) й напали на Бархоленка, коли той дрімав на ліжку перед телевізором. За словами екс-мера Ірпеня, активістки Мирослави Свистович, Бархоленко — четвертий активіст, борець проти незаконних забудов та знищення лісових зон, побитий за останні тижні в регіоні. Нападники знімали побиття на камеру, щоб відзвітувати перед замовниками.

«Я вже бачив сни, як голову розірвав сильний біль... Відкрив очі, а вони залиті кров’ю... Мене схопили і тримали, інші били чи то кийками, чи залізними прутами по спині, нирках, печінці, ногах. Під час цієї екзекуції я лише на мить побачив, як один з нападників знімає усе це на камеру мобільного. Вони були у масках та у гумових рукавицях, — розповів «УМ» Віктор Михайлович. — Під кінець, інсценуючи пограбування, спитали: «Де гроші?». Я, перемагаючи біль, лише видавив із себе: «Хіба вам ще не заплатили за це?». Після цього вони втекли через вікно, нічого не взявши..»..

За словами пана Бархоленка, саме минулої п’ятниці він подав керівництву Генпрокуратури і прокуратури Київщини звернення з проханням притягнути до кримінальної відповідальності за дерибан лісу конкретних посадових осіб Бучанської міськради, зокрема мера Анатолія Федорука. «Це абсолютно логічна вимога, оскільки суд установив, що землю родині Калєтніків видавали в Бучі незаконно», — вважає журналістка, депутат селищної ради Коцюбинського Ірина Федорів.

Дійсно, напередодні Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ не задовольнив скаргу діда екс-нардепа, комуніста Ігоря Калєтніка щодо витребування на користь держави 14,04 га лісу на Київщині. Цю землю суд повернув громаді саме завдяки активній позиції місцевих активістів, зокрема й Віктора Бархоленка, який першим оприлюднив схему дерибану так званого «Бучанського Межигір’я» відомим комуністом та місцевою владою.

«Цим побиттям місцева злочинна влада відреагувала на моє прохання притягнути до відповідальності винних у цьому дерибані, після того як суди всіх інстанцій констатували, що дії влади були незаконні, — переконаний активіст Бархоленко. — Але мені не звикати. На запитання оперативників, кого я можу підозрювати у нападі, я порадив шукати винних у меріях Бучі, Ірпеня та у місцевій прокуратурі».

Наразі за фактом нападу на Бархоленка відкрито кримінальне провадження за статтею125 Кримінального кодексу (умисне легке тілесне ушкодження). Сам він, як і інші постраждалі активісти, нині змушений приділяти увагу крапельницям, а не мітингам. Можливо, в цьому й був розрахунок їхніх опонентів: вкласти активістів на лікарняні ліжка, щоб не заважали різати ліс та проводити виборчу кампанію?

Громадські активісти, обурені бездіяльністю міліції, яка не реагує на системні побиття їхніх побратимів, провели 9 серпня акцію протесту на трасі Київ—Ковель і передали вимоги начальнику Ірпінської міліції. «Наші вимоги: припинити бездіяльність правоохоронних органів і провести нормальне розслідування щодо побиття чотирьох активістів, знайти не лише виконавців злочинів, а й замовників», — зазначає активістка Олена Жежера.

«Ці напади пов’язані одним ланцюжком. Всі потерпілі займають активну громадську позицію iз захисту зелених зон! Зі зміною влади в Ірпені не змінився підхід до дерибану останнього рекреаційного ресурсу громади. Хто понесе відповідальність за ці жорстокi напади?» — запитує активіст Лаврентій Кухалейшвілі.

У свою чергу, мер Ірпеня Володимир Карплюк оприлюднив чергове звернення до глави МВС. Мовляв, я ж звертався до вас минулого тижня щодо побиття активістів Приірпіння, попереджав, але ж їх продовжують бити. «Я офіційно заявляю, що, за моєю інформацією, стосунок до цих інцидентів має злочинна група, метою якої є лише одне: дискредитувати мене та очолювану мною політичну партію «Нові обличчя», — учергове стверджує Карплюк.

Утім активісти впевнені, що до розправи над ними причетні саме керівники місцевого самоврядування Ірпеня і Бучі, з якими вони давно ведуть боротьбу.

  • І нема на то РАДИ

    Бурхливі політичні пристрасті розгорілися у районному центрі Карлівка, що на Полтавщині, перед обранням голови районної ради. Коаліція у складі депутатів від «Батьківщини», «Блоку Петра Порошенка» та «Свободи» висунула тоді кандидатуру Петра Світлика. >>

  • Вижити за лінією фронту

    Бійця АТО, який приїхав додому на реабілітацію після поранення в зоні бойових дій, уже з новими численними травмами голови госпіталізували до реанімації. За його життя борються лікарі у Вінницькому військово-медичному центрі. >>

  • Школа войовнича

    Батькам школярів добре відома ситуація, коли син чи дочка приходять зі школи і скаржаться на однокласників — той б’ється, той обзивається, а той і взагалі проходу не дає. >>

  • ЗалізоБЕТОНні докази

    Про тривалу відсутність мешканки Вінницького району заява в поліцію надійшла від брата зниклої лише 10 жовтня, оскільки той сам намагався знайти сестру й до останнього не вірив, що її немає серед живих. >>

  • Шукайте жінку

    Відомо, що 55-річний підприємець із Туреччини займався вантажними перевезеннями різних товарів та у справах часто відвідував Миколаїв. Саме в цьому південному місті йому влаштували справжню пастку, знаючи про його підвищену пристрасть до молоденьких дівчат. >>

  • Пані невДАЧА

    Дачники стверджують, що бачили їх за цим заняттям і навіть знають в обличчя. Правоохоронці ж у листах повідомляють, що ведуть слідчо-розшукові дії. Ця історія майже анекдотична. І з неї можна було б посміятися, якби все не було так сумно. >>