До екзотики — ввічливо

05.08.2015
До екзотики — ввічливо

На відпочинку в екзотичних країнах головне — пильність! (з сайта jumbo-travel.com.)

Збираючись у відпустку і прямуючи на відпочинок, ми живемо передчуттями нових вражень і приємних відчуттів. Однак, вирушаючи в далеку дорогу, особливо — в екзотичні краї, варто пам’ятати про небезпеки, які можуть підстерігати на новому місці.

Найвідоміша з них — екзотична кухня. Дієтологи зауважують: у південних (особливо тропічних) країнах туристу легко заразитись «екзотичними» паразитами. Тому краще обирайте готелі з перевіреною репутацією, де контроль за якістю їжі і води особливо ретельний. Якщо хочете «заморити черв’ячка» у кафе чи ресторані міста, пам’ятайте, що у спеку краще не захоплюватись м’ясом і морепродуктами, приготовленими на грилі. У таких стравах можуть зачаїтися небезпечні гельмінти (паразити-черв’яки). Лікарі застерігають: отруєння може викликати навіть якісна, але незвична для організму їжа, особливо якщо її вживати надміру. У будь-якому разі активоване вугілля і антибіотик широкого спектра дії обов’язково мають бути у вашій аптечці.

Купаючись у морі, будьте обережними з живністю південних морів. Екзотичних риб цікаво споглядати через маску чи окуляри, але торкатися руками і гладити не варто. Серед них є такі, які можуть дошкульно «віддячити» за допитливість: ужалити, ударити хвостом, спричинити сильний опік і проколоти шкіру. Мурени, крилатки, скати, медузи, рибки, що мають яскраве забарвлення — будьте з ними «гранично ввічливими». Тому заходьте в море у перевірених місцях і про всяк випадок запасіться антигістамінними препаратами, які допомагають зняти набряк і біль від опіку і укусу.

Ще одна пастка — кондиціонери. Зрозуміло, на півдні вони рятують від задухи. Але не забувайте: постійні різкі контрасти між спекою і прохолодою можуть неприємно позначитись на здоров’ї. Імунітет зазвичай не готовий до агресивних перепадів температур, відтак можна підхопити застуду. Дбайте про те, щоб різниця між «внутрішньою» (у кімнаті готелю) і «зовнішньою» температурами була не дуже великою. Скажімо, якщо надворі 40 градусів, то налаштовуйте кондиціонер на позначку +32, і поступово, впродовж години-двох «опускайте» його до 23-25 градусів. А ще — не сідайте під кондиціонером із вологою шкірою та волоссям. Дозуйте купання в басейнах. Переважно всі закриті водойми в готелях добре дезінфікують хлором. Як стверджують гінекологи, тривале плавання в басейні небажане для жінок: хлорована вода «вимиває» корисні бактерії з інтимних зон, відкриваючи дорогу різним інфекціям. За спостереженнями лікарів, майже 70 відсотків жінок, які потерпають від вагінальних інфекцій, «підчепили» їх у басейні. Тому на відпочинку віддавайте перевагу морю — якщо є така можливість. Відразу після виходу з басейну слід добре ополоснутися і ретельно витертись. А також переодягнути мокрий купальник. До речі, візьміть за обов’язкове правило переодягатися після купання, не залежно від того — море це, річка чи басейн. Переохолодження разом із фізичними навантаженнями, плюс новий клімат можуть викликати таку неприємність, як цистит. Якщо маєте схильність до цієї недуги, то, готуючись до мандрівки, пропийте задля профілактики урологічний або нирковий чай — його можна придбати у будь-якій аптеці. А на відпочинку віддавайте перевагу мінеральній воді лужної групи.