Спати — щоб жити

04.08.2015
Спати — щоб жити

Ні комп’ютер, ні книги не повинні пригнічувати наші природні відчуття. (з сайта psiho-logik.ru)

Сон — природне фізіологічне явище, пов’язане зі зниженням мозкової активності. А повноцінний сон — синонім здоров’я. Спробуйте добровільно не поспати ніч — і вже настрій кепський, працездатність — на нулі. А якщо таких неповноцінних ночей — кілька поспіль? І не заради експерименту, а тому, що сон просто не приходить? Тоді це стає неабиякою проблемою...

Хронічне безсоння робить людину неадекватною

Останнім часом проблема хронічної втоми, недосипання — на чільному місці серед тих, які турбують українців. Люди живуть у режимі вічної напруги — рано прокидаються, пізно лягають, засинають під увімкнений телевізор або довго не можуть «відключитися» після пізнього читання новин в інтернеті. Брак сну знижує захисні сили організму, порушує функцію нервової системи (людина стає дратівливою, неуважною, погіршується пам’ять, увага).

— Ідеться ж не про разову втому. Коли людина не висипається роками — це вже небезпечно для життя, — каже лікар-невропатолог, кандидат медичних наук Юрій Погорецький. — Навіть кількох безсонних ночей достатньо, аби порушити гормональний баланс. Ендокринологи це можуть підтвердити: стрес, психопатія, депресія, неповноцінний сон викликають дисфункцію щитоподібної залози, можуть спричинити артеріальну гіпертензію, призвести до інсульту, інфаркту. А іноді — навіть до порушень психіки, суїцидальних думок і дій. Людина стає неадекватною.

За словами фахівця, якщо у хлопця порушення сну починаються у 18—20–річному віці, то через 5—7 років він перетворюється на чоловіка з вагою понад 150 кілограмів, життєво небезпечною аритмією, підвищеним рівнем цукру в крові, енцефалопатією...

Статистика приголомшує: кожна третя дорожньо–транспортна пригода стається з причини хронічного безсоння. «Можливо, звучить дещо цинічно, але водій, що випив спиртного, не такий небезпечний за кермом, як той, що заснув, — каже Юрій Несторович. — Бо в першому випадку бодай якась реакція зберігається. А коли людина засинає, вона вже нічого не контролює. Колись я проводив анкетування пацієнтів і просив відповісти на запитання, чи засинають водії на червоне світло світлофора. Коли побачив, що кожен другий відзначає: «Засинаю», — вжахнувся».

У повній тиші й темряві...

Однак і надлишок сну несприятливий для організму. Останні дослідження вчених показали: понаднормове (більш як 8 годин на добу) спання може призвести до... ранньої смерті. З чим пов’язана така закономірність — невідомо, але любителі довго спати живуть менше. Дослідження також довели, що і недостатня кількість сну, і його надмір можуть провокувати суїциди: більшість самогубців мали проблеми зі сном.

Дорослій людині, аби відновити сили під час нічого відпочинку, необхідно 7-8 годин. Учені вважають, що для жіночого організму хронічний брак сну дошкульніший, аніж для чоловіків. Здоровий сон жінки, кажуть медики, має тривати на 30-90 хвилин довше, ніж чоловіка. Жіночий мозок потребує більше часу для відновлення.

Добре відоме правило трьох вісімок — 8 годин для роботи, 8 — для відпочинку і 8 — для сну. Організм більшості людей налаштований саме на 8-годинний сон. Щоправда, мій добрий знайомий спить 4-5 годин — і стверджує, що цього цілком вистачає. Проте такі винятки — поодинокі.

Якість сну залежить не тільки від його тривалості, а й від інших важливих чинників, зокрема, оптимального рівня температури і вологості повітря, зручного ліжка, раціону («важка» вечеря перешкоджає легкому засинанню). Алкоголь теж стає на заваді нормальному сну, як і вживання нікотину в пізній час. Зручне ліжко, позитивний настрій, уміння розслабитися — ці умови необхідні для повноцінного нічного відпочинку. Спати при увімкненому телевізорі — шкідливо. Такий сон не сприяє відновленню, людина протягом дня відчуває пригніченість, стає дратівливою, зменшується працездатність.

— У центрі мозку є залоза — епіфіз, яка відповідає за синтез гормонів серотоніну і мелатоніну. Серотонін — гормон задоволення. Якщо його достатньо — людина життєрадісна, сповнена сили, весела і активна. Якщо ж його бракує — людина потерпає від депресії, стає дратівливою, навіть агресивною, — пояснює лікар. — Серотонін виділяється в денний час доби при яскравому світлі. А мелатонін синтезується лише під час повноцінного здорового сну — сну у повній тиші й темряві. Без цього гормону фізичне відновлення організму неможливе. Він також урівноважує нервову, серцево-судинну, імунну систему організму, є природним снодійним. Тобто безсоння безпосередньо залежить від мелатоніну. Але основна його дія — омолоджувальна: правильний сон подовжує життя.

Найкращий час для вироблення мелатоніну — від десятої години вечора до півночі. У цей час необхідно спати, а не лежати у темряві. Зупинити вироблення мелатоніну можна, увімкнувши світло бодай на 15 секунд. Молодий організм легше переносить нестачу нічного гормону, але з роками це більше дається взнаки, тому людей літнього віку часто турбує безсоння. Прискорити вироблення цих двох гормонів допоможе білкова їжа, що містить триптофан — амінокислоту, яка виконує роль будівельного матеріалу для мелатоніну і серотоніну. Цю амінокислоту можна почерпнути в м’ясі,сирі, горіхах, кукурудзі, бобових.

ДО РЕЧІ

Поділ людей на «жайворонків» і «сов» — штучний, вважає Юрій Погорецький. Таким чином ми виправдовуємо добровільний намір попрацювати якомога довше. «Наші предки не мали електрики, комп’ютерів, але якісніше жили. Нині аборигени на островах живуть щасливіше, ніж ми у своєму глобальному процесі. Ніяка комп’ютеризація не повинна пригнічувати наші природні відчуття».

 

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ

Кілька умов для правильного сну

* Лікарі стверджують: якщо ви хочете правильно спати, мусите відмовитися від м’яких перин. Найкраще мати жорстке ліжко, воно сприяє правильному положенню хребта. Замість подушки краще покласти під шию валик. Його товщина має бути приблизно такою, як товщина руки. Завдяки такій опорі під час сну хребет буде максимально розслаблений.

* Правильно спати часто заважає одяг. Оптимально спати взагалі без одягу — це дозволить шкірі дихати. Якщо ж це неможливо, то варто вибирати піжами, нічні сорочки без тугих шнурівок, із натуральних тканин.

* Велике значення має положення тіла під час сну. Звісно, вночі людина періодично його змінює, але засинати найкраще у правильній позі — лежачи на спині. Таке положення не заважає обмінним процесам в організмі.

* Лікарі не радять їсти перед сном. Краще, коли останній прийом їжі відбувається не пізніше ніж за три години до сну.

* Спати потрібно в цілковитій темряві й тиші. Оптимальна температура спальної кімнати — 16-17 градусів. Сон при 25 градусах і вище не сприяє нічному відпочинку — болить голова, сняться жахи.

* Перед сном добре прийняти теплий душ або ароматичну ванну. Вода змиває і фізичну, і моральну втому, накопичену за день.

* Намагайтеся щодня лягати спати в один і той же час. Фахівці рекомендують відходити до сну не пізніше 22-ї години. Краще вставати раніше.

* Перед сном корисно випити склянку води. Це буде профілактикою серцевого нападу, адже вночі кров стає густішою.