Дружня конфедерація

04.08.2015
Дружня конфедерація

Прощальний виступ посла Швейцарії Крістіана Шененберга, який завершує свою місію в Україні. (автора.)

Першого серпня Швейцарія відзначила своє головне державне свято — Швейцарський національний день. Урочистості з цього приводу відбулися й у Києві — їх організувало посольство Швейцарської Конфедерації в приміщенні музею «Мистецький арсенал», куди було запрошено представників дипломатичного корпусу, політиків та журналістів.

Свято сягає корінням ще у ХІІІ століття. 1 серпня 1291 року три лісові кантони (землі) — Урі, Швіц і Унтервальден, — відстоюючи незалежність від Габсбургів, уклали заради оборони «вічний союз» у рамках Священної Римської імперії. Цей день і вважають датою заснування Швейцарської Конфедерації, яка на цей час нараховує у своєму складі 23 кантони.

Щоправда, міжнародне визнання як незалежна держава Швейцарія отримала лише за Вестфальським миром 1648 року. Віденський конгрес 1814–1815 років встановив кордони Швейцарії, близькі до сучасних, і гарантував їй «вічний нейтралітет». 12 вересня 1848 року ухвалено Конституцію, що утвердила Швейцарію як єдину конфедеративну державу.

У своєму виступі на урочистому вечорі посол Швейцарської Конфедерації в Україні Крістіан Шененбергер говорив не стільки про минуле, скільки про сучасне. Він наголосив, що між нашими державами встановилися міцні політичні, культурні та економічні зв’язки. І розповів про ту політичну та економічну допомогу, яку його країна надає Україні. Згадав пан посол і про воєнний конфлікт на Донбасі, зазначивши, що Швейцарія докладає зусиль для його залагодження та надає допомогу жертвам збройного протистояння.

Виступ Крістіана Шененбергера містив не лише підсумок співпраці двох наших країн станом на сьогодні, а й підсумок його особистої діяльності на посаді посла впродовж останніх чотирьох років. Місія пана Шененбергера добігає кінця, і восени посольство Швейцарії у Києві очолить новий дипломат. Дружина посла Барбара Цендер Шененбергер виголосила по-жіночому більш розчулену промову, в якій згадала про нові знайомства у Києві та Україні, про нових друзів, з якими тепер буде важко розлучатися.

Гостей вечора розважали відома швейцарська співачка Крістіна Лойтербург у супроводі українського фолк-рок гурту Bryats Band.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>