Разом і Путіна легше бити

31.07.2015

Після 10 років планування та року переговорів два європейські виробники бронетехніки, німецький концерн Krauss-Maffei Wegmann (KMW) і французька компанія Nexter, підписали угоду про об’єднання в єдиний концерн Newco, повідомляє «Німецька хвиля». Оглядачі вже встигли назвати такий збройний проект «танковим аеробусом». Очікується, що оборот нового концерну, який почне працювати з 1 січня 2016 року й налічуватиме 6 тисяч працівників, сягне 2 мільярдів євро на рік.

Обидві компанії є збройними гігантами світового значення. KMW відомий, зокрема, своїми танками «Леопард» та самохідними гарматами-гаубицями PzH 2000. Німецький концерн, штаб-квартира якого розташована в Мюнхені, належить родині Боде. Минулого року товарооборот KMW сягнув 750 мільйонів євро. Французький Nexter, серед іншого, виробляє танки «Леклерк» та бойові машини піхоти VBCI, а також амуніцію і зброю. Єдиним власником концерну з річним товарообігом на рівні 1,1 мільярда євро є французька держава.

Метою «злиття століття», як називають об’єднання військові експерти, є стандартизація європейського озброєння і зміцнення позицій європейських виробників на світовому ринку. Усі спроби європейців розробити спільний танк і налагодити його виробництво досі зазнавали невдачі. Кожна з 28 країн ЄС і надалі має власну систему озброєнь і, відповідно, всі вони проводять закупівлі окремо одна від одної.

Однак навіть на національному рівні є потенціал до економії. З точки зору як виробників, так і користувачів, успішні моделі танка «Леопард-2» мають занадто багато різних варіацій. Експерти також зазначають, що два концерни можуть доповнити одне одного в тих сферах, де вони не мають спеціалізації. Наприклад, KMW виробляє тактичні мости, яких не робить Nexter. Французи, у свою чергу, виробляють амуніцію, якої не постачають німці.

Цілком імовірно, що таке злиття не обмежиться лише двома компаніями. Знавці галузі кажуть, що зацікавлені погляди спрямовані також на італійських, фінських та британських виробників зброї.

Аби «шлюб» німецького KMW та французького Nexter справді став реальністю, його ініціаторам слід подолати ще низку перепон. Своє схвалення мають надати не лише антимонопольні відомства Німеччини та Франції, а й також країн-клієнтів. Якщо французам треба переконати лише Об’єднані Арабські Емірати, то німецькі «Леопарди» перебувають на озброєнні армій 17 країн.

Тривалі переговори про об’єднання двох збройних гігантів значно прискорилися після минулорічної окупації Росією Криму та інтервенції на Донбас. Об’єднана компанія має створити танк нового покоління, що стане гідним конкурентом російському танку Т-14 «Армата», який зараз проходить тестові випробування.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>