Серце мільярдера

31.07.2015
Серце мільярдера

Ян Кульчик.

Недарма кажуть, що краще бути бідним і здоровим, ніж багатим та хворим. Незважаючи на те, що за наявності грошей і хворіти значно приємніше, ніж без них, інколи врятувати життя не допоможуть жодні мільйони. Як повідомляє польська «Газета виборча», 28 липня помер найбагатший бізнесмен Польщі Ян Кульчик, який багато співпрацював і з Україною. Причиною смерті 65-річного мільярдера стало ускладнення після невеликої планової операції на серці в одній із найкращих клінік Австрії. Уже через день після цього хірургічного втручання Кульчик мав повернутися з Відня до Варшави й провести низку зустрічей.

Незважаючи на те, що в Польщі Ян Кульчик відігравав роль такого собі українського Ріната Ахметова — найбагатший олігарх, власник багатьох активів, при цьому відомий меценат і філантроп, — репутація серед співвітчизників у нього значно краща. Можливо, завдяки відсутності кримінального ореолу.

Як розповіла польська журналістка Б’янка Залевська, яка торік під час обстрілу отримала серйозне поранення, коли робила репортаж на Донбасі, саме Кульчик був тим доброчинцем, що, по суті, врятував їй життя. «Сьогодні помер один із найкращих людей, яких я зналa. Саме завдяки йому я можу ходити після того, як була поранена. Ян Кульчик надіслав власний літак, щоб мене врятувати. Чоловік, який зробив багато хорошого для цього світу. Для деяких він найбагатший поляк, для інших — людина-душа. Він був великим другом України... Серце розривається від несправедливості долі», — написала журналістка у своєму «Фейсбуці».

Серед травм, які отримала Залевська 27 липня 2014 року, були вогнепальне поранення і перелом хребта. Їй зробили операцію на ключиці у харківський лікарні, а потім відправили літаком на лікування до Варшави.

Ян Кульчик закінчив правничий факультет Університету ім. Адама Міцкевича й закордонної торгівлі Економічної академії у Познані, мав ступінь доктора міжнародного права. У бізнес прийшов 1981 року. А з 2000-го майже незмінно очолював список найбагатших громадян Польщі, втративши цю позицію лише один раз — у 2007 році, коли після розлучення з дружиною Гражиною розділив із нею свої статки.

У світовому рейтингу мільярдерів «Форбс» він посідав 418-те місце — журнал оцінював його багатство у 3,9 мільярда доларів.

Польський бізнесмен володів компанією Kulczyk Investments, яка спеціалізується на інвестиціях в енергетику, нафту і газ, мінеральні ресурси, а також в інфраструктуру та нерухомість. Значну частину цих інвестицій становили вкладення в енергетику України. У 2010 році він отримав контроль над українською газодобувною компанією «КУБ-ГАЗ», яка веде видобуток газу в Дніпровсько-Донецькому басейні. А восени 2014-го стало відомо, що оператор усіх діючих АЕС України «Енергоатом» та Kulczyk Investments вивчають питання організації експорту електроенергії до Європейського Союзу з другого блоку Хмельницької АЕС.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>