Коміки, клоуни і блазні

31.07.2015
Коміки, клоуни і блазні

Член групи французьких депутатів Ів Поццо ді Борго купив у Криму футболку з написом «Обама, ти — чмо». (телеканалу Lifenews.)

Група італійських депутатів із руху «П’ять зірок» планує на початку жовтня відвідати Росію та окупований нею Крим. На півострів вони, зрозуміло, планують потрапити з російської території. Про це повідомляє російське видання «Коммерсант» із посиланням на депутата від «П’яти зірок» Манліо ді Стефано, члена комітету палати депутатів Італії із закордонних справ. За його словами, організація візиту має початися за кілька днів.

Рух «П’ять зірок», який виступає проти всіх політичних сил, на минулих виборах провів у парламент Італії колишній комік та відомий блогер Беппе Грілло. «Кримську» делегацію політичних ексцентриків чисельністю від восьми до десяти осіб очолить Алессандро ді Баттіста — теж член «закордонного» комітету. Анонсована мета поїздки — «з перших рук дізнатися про те, як живуть люди у Криму після референдуму в березні 2014 року». Про готовність приєднатися до парламентської поїздки у Крим заявив також і Серджо Дівіна, сенатор від італійської ультраправої партії «Північна ліга».

Про намір організувати поїздку парламентської делегації до Криму повідомив також голова політичної групи соціалістів Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) і доповідач ПАРЄ по Росії Андреас Гросс. Він планує у жовтні-листопаді організувати візит у Крим «значної місії», до складу якої мають увійти парламентарії різних країн Європи, повідомляє «Німецька хвиля». Водночас Гросс зазначив, що потрібно «легітимізувати поїздку», узгодивши її як із Москвою, так і з Києвом. Він не виключив, що візит вдасться організувати в рамках ПАРЄ, хоча перепоною цьому може стати вкрай жорстка позиція, якої дотримується асамблея у ставленні до анексії півострова Росією.

Минулого тижня анексований Крим уже відвідала група проросійських європейців — 10 депутатів Національних зборів (нижньої палати парламенту) Франції, переважно представників правої партії «Республіканці», лідером якої є екс-президент країни Ніколя Саркозі. Який, до слова, знову рветься до влади й має непогані шанси повернути собі президентське крісло на наступних виборах.

Прорив політичної блокади півострова став центральною подією для російських ЗМІ і причиною сором’язливого сум’яття для європейської політичної еліти. Міністр закордонних справ Франції Лоран Фабіус назвав депутатський вояж «порушенням норм міжнародного права». У своїй заяві з цього приводу французьке МЗС наголосило, що Крим не визнається російською територією, вважається анексованим в України, а парламентська група на чолі зі скандальним депутатом Тьєррі Маріані навіть не вважала за потрібне повідомити про свій візит владу України.

У правлячій Соціалістичній партії цю поїздку назвали «ганебною», а аргументи «політичних туристів» про «приватний» характер кримського вояжу не вважають серйозними.

Маріані відомий своїми тісними зв’язками з корумпованими владними структурами Росії, Казахстану та кількох інших країн пострадянського простору. Після анексії Криму він уже двічі возив депутатські групи до Москви: у вересні минулого та у квітні цього року, зустрічався зі спікером Держдуми Сергієм Наришкіним, який перебуває у «чорному» санкційному списку Євросоюзу. Всі ці візити відбувалися без схвалення керівництва Національних зборів Франції.

Поїздка французьких депутатів до Криму не означає ні визнання анексії півострова, ні зміни позиції ЄС та Франції щодо цього, заявив голова комітету в закордонних справах Європарламенту Ельмар Брок. У соцмережах також відреагували на візит французів до Криму, назвавши їх «високооплачуваними французькими «тітушками» та нагадали: «Ще Сталін купував європейську інтелігенцію, щоб прославляти СРСР».

27 липня в інтерв’ю французькій радіостанції France Info Маріані поділився планами нового вояжу до Криму цієї осені, в якому до крайніх правих приєднаються ще й крайні ліві. Він заявив, що не вважає свої дії порушенням міжнародного права. І відразу розрядився цілим феєрверком російської пропаганди — про те, що порушенням міжнародного права був «державний переворот в Україні». А також розкрив французам «таємниці історії» — ніби Крим завжди був російським і його населення завжди відчувало себе росіянами, але зрадник Микита Хрущов незаконно передав півострів Україні.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>