Невдало заблукали

29.07.2015

Водолази приватної фірми Ocean X Team, що спеціалізується на пошуку затонулих об’єктів, виявили біля шведського узбережжя предмет, дуже схожий на підводний човен. Згідно з оприлюдненим у понеділок повідомленням представників компанії, на корпусі затонулого об’єкта, який вони називають субмариною, видно кириличні літери. Повідомляється, що судно — 20 метрів завдовжки та 3,5 метра завширшки — не має ознак зовнішніх пошкоджень.

Станом на вчора шведські сили безпеки не підтвердили, що знайдений об’єкт — субмарина, яка належить іноземній державі. Речник шведських збройних сил Андерс Каллін також зазначив, що фахівці міноборони не поширюватимуть «спекуляцій» із цього приводу, а чекатимуть більше фото- та відеоматеріалів від аквалангістів Ocean X Team, тож результати їхнього аналізу з’являться «за кілька днів».

Хоча представники Ocean X Team і не вказали точного місця знаходження виявленого об’єкта, видання «Експрессен» опублікувало фото судна із зазначенням, що воно лежить на дні на відстані 1,5 морських милі (2,8 кілометра) від східного узбережжя Центральної Швеції.

Самі представники фірми зазначили, що вони не можуть вказати, скільки часу судно пролежало на дні. «Корабель у хорошому стані, не видно жодних пошкоджень. Усі люки зачинені, тому ми побоюємося, що команда не змогла вибратися звідти», — розповів журналістам представник компанії Стефан Хогеборн. Аквалангісти припускають, що екіпаж цієї невеликої субмарини міг складатися із п’яти- шести осіб.

Знахідка водолазів викликала широкий резонанс у Швеції. Це пояснюється розвідувальною акцією, яку шведський військовий флот провів 17-24 жовтня минулого року в районі Стокгольмського архіпелагу. Тоді з’явилася інформація про можливу появу в цій акваторії російської шпигунської субмарини. Але пошукова акція не дала результату. Тепер шведське військо знову зацікавилося цією справою. На думку експертів, субмарина затонула недавно і, ймовірно, була частиною невдалої розвідувальної місії або випробувань.

Відколи Швеція рішуче стала на бік України після російської анексії Криму та інтервенції на Донбасі, значно почастішали російські військові провокації проти цієї країни, включно з порушенням шведських територіальних вод російськими кораблями та повітряного простору військовими літаками.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>