НОВИНИ ПЛЮС

29.07.2015

Урядова криза в Молдові

Президент Молдови Ніколає Тімофті підписав указ про призначення кандидатом на пост прем’єр-міністра країни представника Ліберально-демократичної партії, депутата парламенту Валеріу Стрельця. Як повідомила позавчора прес-служба президента, відповідне рішення було ухвалене після консультацій із представниками парламентської коаліції, до складу якої увійшли Ліберально-демократична, Демократична і Ліберальна партії. Політична криза в Молдові триває з 12 червня, після відставки уряду під керівництвом Кирила Габурича, якого звинувачують у фальсифікації диплома.

Відповідно до Конституції Молдови, Стрельцю відведено 15 днів на формування номінального складу уряду і подання до парламенту нової урядової програми.

Казахстан приєднався до СОТ

Генеральна рада Світової організації торгівлі на своєму засіданні в понеділок затвердила проект рішення про приєднання до СОТ Казахстану. Затвердження документів відбулося у штаб-квартирі СОТ у Женеві в присутності президента Казахстану Нурсултана Назарбаєва, повідомляє «РІА Новості».

Казахстан є однією з двох найбільших економік світу, які досі не приєдналися до СОТ (друга — Іран). Процес вступу Казахстану в організацію тривав майже 20 років — відповідну заявку країна подала у 1996-му.

Франція ось-ось вирішить, що робити з «Містралями»

Рішення щодо гелікоптероносців «Містраль», які Франція за контрактом мала поставити Росії, буде ухвалено найближчими тижнями. Як повідомляє портал RTL, про це заявив французький президент Франсуа Олланд. «Ми маємо передбачені контрактом зобов’язання. Дискусія щодо цього триває і рішення у цій справі є невідворотним. Я ухвалю його в найближчі тижні», — заявив Олланд.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що влада Франції ухвалила остаточне рішення не передавати Росії гелікоптероносці «Владивосток» і «Севастополь» та готова виплатити 1,2 млрд. євро неустойки за невиконання контракту. Два «Містралі» мали доставити Росії ще в листопаді 2014 року, але у зв’язку з кризою в Україні та санкціями проти РФ вони досі залишаються на французькій верфі Сен-Назер.

План виходу Греції з єврозони розробили в Росії?

План повернення Греції до драхми був відомий Кремлю і навіть розроблявся в Росії, повідомляє «Німецька хвиля» з посиланням на розслідування найтиражнішої газети ФРН — «Більд». Згідно з ним, план виходу Греції з єврозони був розроблений ще в травні 2014 року Російським інститутом стратегічних досліджень (РІСД), який до 2009 року працював у рамках Служби зовнішньої розвідки РФ, а пізніше перейшов під крило адміністрації президента Росії. За даними «Більд», Москва обіцяла Афінам близько 14 млрд. євро, однак після референдуму в Греції Кремль відкликав свою пропозицію.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>