Натовська «ІДІЛія»

29.07.2015
Натовська «ІДІЛія»

Бойовики «Ісламської держави» контролюють значні території на півночі Сирії. (з сайта demanjo.com.)

Союзники по НАТО висловили рішучу підтримку Туреччині в боротьбі з тероризмом і готовність у разі потреби долучитися до неї не лише словом, а й ділом. Таким є підсумок засідання ради послів Північноатлантичного Альянсу, екстрено скликаного вчора на вимогу Анкари. Такі консультації передбачені статтею 4 Вашингтонського договору в разі загрози одному з членів НАТО. Туреччина скористалася цим своїм правом після теракту в місті Суруч, що на кордоні з Сирією, де 20 липня в результаті атаки на культурний центр загинуло 32 представники молодіжних курдських організацій, ще близько 100 отримали поранення.

«Ми обговорили серйозність ситуації, яка склалася після недавніх терористичних атак у Туреччині, а також заслухали представника Туреччини про заходи, що вживаються. Всі союзники солідарні з Анкарою. Ми рішуче засуджуємо терористичні атаки і висловлюємо наші співчуття уряду Туреччини й сім’ям загиблих у Суручі та під час інших нападів на поліцію і військових. Тероризм є прямою загрозою безпеці країн НАТО, міжнародній стабільності та процвітанню», — заявив по завершенні консультацій Генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг, повідомляє УНІАН.

За словами Генсека, з проханням про додаткову військову присутність НАТО Анкара не зверталася. «Туреччина має здатні збройні сили — це друга найбільша армія серед союзників», — зауважив Столтенберг. За його словами, Альянс продовжить стежити за розвитком подій на південно-східному кордоні НАТО «дуже уважно».

Окремо про готовність долучитися або посилити боротьбу з терористами, передусім із найбільш активним зараз угрупованням «Ісламська держава Іраку та Леванту», заявили США та Велика Британія. Офіційний представник Держдепартаменту Сполучених Штатів Джон Кірбі заявив, що вздовж кордону між Туреччиною і Сирією тепер зосередять «більше сил та енергії коаліції». У Вашингтоні підтвердили, що ведуть переговори з Туреччиною про те, щоб активізувати спільну військову кампанію проти бойовиків «Ісламської держави» на півночі Сирії, але наразі ці консультації «перебувають на ранній стадії». Кірбі також відкинув припущення, що США в обмін на співпрацю з Туреччиною санкціонували турецькі повітряні удари по курдських силах на півночі Іраку.

Прем’єр-міністр Об’єднаного Королівства Девід Камерон, у свою чергу, заявив, що Лондон готовий завдати авіаударів по цілях ісламських бойовиків в Лівії та Сирії, щоб запобігти атакам на Британію. «Якщо буде загроза для Британії чи наших людей на вулицях, ми здатні зупинити її, вдавшись до негайних дій у відповідь на цю загрозу. Як прем’єр-міністр, я завжди хотів спробувати вдатися до цих заходів. Справа тому, що невідомо, що проблема походить із Лівії або Сирії, а не з якогось іншого місця», — цитує Камерона агенція «Рейтер».

У серпні минулого року Британія підвищила рівень загрози терактів до одного з найвищих.

Тим часом курдські бійці в Сирії, які також воюють з «Ісламською державою» і значною мірою проходять підготовку на території Туреччини, звинуватили турецькі війська в обстрілах своїх позицій. В Анкарі пообіцяли розслідувати повідомлення про «дружній вогонь», адже атаки мають бути спрямовані проти сил «ІДІЛ».

Після теракту в Суручі турецькі силовики провели масштабну антитерористичну операцію, в результаті якої, як заявив прем’єр-міністр країни Ахмет Давутоглу, було затримано 1050 осіб. Серед них — близько 60 іноземців. Рейди, в яких брали участь тисячі поліцейських, проводилися у 13 провінціях. Але спрямовані вони були, в тому числі, й на представників забороненої «Робітничої партії Курдистану», що спричинило заворушення на південному сході Туреччини, де мешкають переважно курди.

Раніше повідомлялося, що керівництво великих міст Туреччини підвищило заходи безпеки у зв’язку з інформацією про можливі теракти із застосуванням смертників. У Стамбулі в туристичних місцях і районах масового скупчення людей чергують додаткові підрозділи поліції, а також у режимі очікування перебуває спецназ МВС.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>