Дельфіни проти «прихватизаторів»

28.07.2015
Дельфіни проти «прихватизаторів»

Процедури з дельфінами — і лікування, і задоволення.

Ще з початку липня ледь не всю Україну сколихнула звістка, що дельфінів, які в санаторному місті Хмільник, що на Вінниччині, реабілітують дітей із ДЦП та бійців АТО, викидають на вулицю. Причиною занепокоєння став конфлікт між власником дельфінарію та адміністрацією санаторію. Остання аргументувала виселення закінченням строку дії договору на оренду та завданою шкодою самому басейну солоною водою. Відтак 1 липня адміністрація санаторію почепила замки на приміщенні дельфінарію.
Це перший конфлікт за весь час. Дельфінарій справно платив орендну плату — близько 70 тисяч  гривень на місяць. У колективі дельфінарію працюють 16 осіб — дитячий та дорослий тренери, психологи, масажисти, логопеди, техніки й адміністративні працівники.

 

З дельфінами плавають навіть без кінцівок

Протягом трьох останніх років у курортний Хмільник приїздять не лише на лікування радоном. Тут на базі санаторію «Поділля» працює дельфінарій. Підприємство, що називається Центр  психологічної і фізичної реабілітації «Доктор дельфін», переїхало сюди з Севастополя. Їдуть до центру не лише з різних куточків України. Тут лікуються пацієнти з Білорусі, Польщі, Румунії. Раніше багато приїздило з Росії. Керівник товариства «Доктор дельфін» Борис Когут стверджує, що пацієнти та їхні рідні дуже швидко переконувалися в ефективності дельфінотерапії.

Дельфіни допомагають фахівцям корегувати різні психологічні та психоневрологічні розлади, пов’язані з захворюванням нервової системи. Дієвим є лікування діток, хворих на ДЦП, енурез. Найчастіше тут і приймали хворих дітей.

А після початку військових дій на сході дельфіни стали незамінними в реабілітації зранених душ і тіл бійців. Оскільки дельфінотерапія не кожному по кишені: десять необхідних сеансів коштують дев’ять тисяч гривень. Керівництво вирішило учасників військових дій лікувати безкоштовно.

«Те, як після дельфінотерапії змінюються замкнуті, похмурі, роздратовані чоловіки, потрібно бачити. Дельфіни ніжно торкаються поранених місць, дають себе обіймати і, саме з обіймів починається лікувальний сеанс. Людина лягає на воду, двоє дельфінів підтримують їй голову і за сигналом тренера починають «лікування». Їхнє стрекотання дивовижним чином розслабляє, заспокоює, пробуджує позитивні емоції, — розповідає психолог Ірина Коровецька. — Після басейну вчорашні бійці стають більш охочими до спілкування. Вони налаштовуються на сприйняття позитивних новин та подій».

Дельфінарій не надто великий — у ньому лише чотири афаліни, тому за день оздоровляються десь п’ятеро хлопців, для яких улаштовують п’ять-сім сеансів. Дехто потребує і десяти сеансів. Після завершення кожного — масаж, а потім із пацієнтами працює психолог.

«За два останні місяці ми безкоштовно реабілітували понад 40 поранених хлопців, які повернулися з АТО. Дуже хороший ефект», — каже Борис Когут.

Наприклад, «кіборг» Володимир із 81-ї десантно-штурмової бригади згадував, що, перебуваючи в оточенні двох дельфінів — Балу і Зевса, весь час усміхався. Каже, що тепер, після сеансів, спить як мала дитина. І навіть бачить гарні сни, чого вже давно не було. Після важкого поранення Володя погано відчував руку. Лікувавсь у шпиталях Краматорська, Дніпропетровська, Києва, Ірпеня. І саме в Хмільнику настало поліпшення.

Загалом, починаючи з лютого, у Центральному військовому клінічному санаторії «Хмільник» оздоровилось понад три сотні бійців АТО.

Дельфіни лікують навіть тих, у кого немає кінцівок чи атрофовані м’язи. До найболючіших місць вони пригортаються найчастіше і по-своєму дивовижно виводять пацієнтів із глухого кутка болів і душевних страждань.

Бійці з батьками дітей разом штурмували охорону

У той день, коли дельфінарію запропонували вибиратися геть з орендованого приміщення, тут мали почати лікування семеро дітей із Польщі і дев’ятеро з України. Натомість ні їх, ні бійців АТО не пропустили навіть на територію санаторію. Адміністрація виставила охорону при вході, чого, кажуть, не було за всю  45-річну історію закладу.

Після тривалих перемовин з охороною учасники АТО попросили передати керівництву санаторію, що застосують силу, аби потрапити до директора. Кликали його і до людей. Час минав, до учасників несподіваної акції приїхали міський голова Хмільника та голова РДА, а директора так і не було. Зрештою, бійці, серед яких були представники батальйонів «Айдар», «Азов» та підрозділів Збройних сил, легко здолали опір охоронців і всі присутні зайшли на територію. Директор санаторію пан Реп’ях уже чекав їх біля адмінкорпусу.

У відповідь на його аргументи, що солона вода, яку використовують для утримання басейну, псує комунікації, пролунали вигуки: «Банду — геть!».

«...Причина в іншому, — вигукували учасники акції. — Тут далі  плетуть свої схеми колишні «регіонали». І люди про це знають, тому й вигукують «Банду — геть!». Знають, що Реп’ях — колишній «регіонал» і підтримував тодішню владу. Знають про діла його свата, колишнього «губернатора» Хмельницької області Ядухи. Знають, що у компанії з ним і колишній народний депутат Жук, який теж каламутить воду дельфінам. Він зараз у Хмільнику, і вони спільно щось хочуть викрутити. Вже прихопили частину колишньої державної власності — один із корпусів, який спочатку згорів (чотири роки тому. — Авт.), а потім перейшов до їхніх рук. Прокуратура два рази порушувала кримінальну справу і нічого не знайшла. Державний об’єкт перейшов у приватну власність, а порушень немає!» — лилось безмежне обурення у дворі санаторію замість зцілювальних сеансів у басейні.

Сам керівник ТОВ «Доктор дельфін» Борис Когут також не виключав можливості, що колишні «регіонали» у такий спосіб вирішили позбавити поранених бійців реабілітації у дельфінарії. Більше того, за його інформацією, санаторій готують до продажу. Йдеться про ту частину об’єкта, що нині перебуває у приватній власності. Нібито покупець висунув умову, щоб на території не було орендарів. Можливо, спробують влаштувати тут свій дельфінарій, припустив пан Когут.

Дельфінів залишили у спокої... до наступного року

Несподіваного захисника ссавці знайшли в особі голови ОДА Валерія Коровія. Щоб урятувати дельфінів, йому довелось садити за стіл переговорів усіх учасників конфлікту. На зустрічі в Хмільнику були присутні директор санаторію Анатолій Реп’ях, власник дельфінарію Борис Когут і міський голова Хмільника. Як каже сам Валерій Коровій, був змушений апелювати до здорового глузду і економічних розрахунків.

«Я спитав, хто від цього виграє? Вони не будуть платити орендну плату, значить, цей програє. І той програє, бо не будуть ходити діти, бо не буде отримувати доходів. Сідаєш — починаєш з ними говорити. Один каже: «Хай забирає своїх дельфінів!», інший: «Не заберу!». Я запитую: ви готові просто взяти їх і викинути? — Ні. А ви готові забрати? Немає куди. Виходить, що всі програють, бо вже соцмережі кричать: «Караул!». Значить, треба знайти спільну точку дотику!» — сказав пан Коровій.

Тиждень розмірковували сторони конфлікту, але на пропозицію «губернатора» пристали.

«Ми прийняли таке компромісне рішення, що з фонду інвестицій та будівництва області виділяємо 2 мільйони гривень довгострокового кредиту — там до 3 відсотків річних, виділить також через цей фонд кредит і мерія Хмільника — 2 мільйони гривень, ну і бізнесмени — 2 мільйони гривень. За чотири місяці в іншому приміщенні мають зробити ремонт, і в центрі Хмільника буде дельфінарій», — переконував голова ОДА.

Новий центр буде на базі недобудованого басейну, який придбало підприємство Бориса Когута.

Знаючи наші реалії, коли більшість обіцянок проходить під девізом « обіцяти не означає одружитись», навряд чи можна впевнено говорити, що конфлікт між працівниками дельфінарію і адміністрацією санаторію «Поділля» у Хмільнику повністю вичерпано. Дельфінарій відстояли принаймні до кінця року. А далі?.. Єдине, що можна стверджувати напевно, що Хмільнику, який у свій час прославився на увесь пост- і позарадянський простір радоновим лікуванням, нині за дельфінів отримав «незалік».