Флот як інструмент зовнішньої політики

28.07.2015
Флот як інструмент зовнішньої політики

У День ВМФ Росії сталося одразу два конфузи: якщо у Севастополі щойно запущена ракета розвалилася на дві частини й гепнулася в море, то в Балтійську не запустилася взагалі, причому за невдалим запуском спостерігав сам президент РФ Володимир Путін. (з сайта inforesist.org.)

Із нагоди Дня військово-морського флоту, який позавчора з помпою відзначили в Росії, на сайті Кремля оприлюднено нову Морську доктрину РФ. Цей документ з’явився слідом за зміненою в грудні минулого року Військовою доктриною. Обидва папери є реакцією Кремля на напружені відносини з Заходом після анексії Криму.

Пріоритетними в новій Морській доктрині РФ вважаються атлантичний та арктичний напрями, розповів журналістам віце-прем’єр-міністр Дмитро Рогозін. Третій напрям — відновлення присутності російського флоту у Середземному морі. «Атлантика обумовлена нашою увагою до розширення НАТО на схід та створення інфраструктури Північноатлантичного Альянсу поруч із нашими кордонами», — цитує чиновника агенція «Інтерфакс». Йдеться, зокрема, і про розвиток інфраструктури Чорноморського флоту в загарбаному Криму, зокрема вдосконалення складу та структури сил (військ) ЧФ на півострові та на узбережжі Краснодарського краю.

ВМС Росії визначені у документі «одним з інструментів зовнішньої політики держави». Зокрема вказується, що доктрина є документом, який визначає державну політику «з вивчення, освоєння та використання Світового океану в інтересах сталого розвитку забезпечення національної безпеки Російської Федерації».

Щодо арктичного напряму зазначається, що він «є пріоритетним для забезпечення свободи виходу Росії до Атлантики та Тихого океану». Арктика цікавить Росію передусім з огляду на велетенські запаси нафти, газу та інших природних мінералів. Росія має намір збудувати й кілька потужних атомних криголамів, перший з яких буде спущено на воду 2017 року.

Рогозін також нагадав, що попередня редакція Морської доктрини походить із 2001 року і період її дії був розрахований до 2020-го. «Причини ухвалення нової доктрини полягають у зміні міжнародно-політичної ситуації та в об’єктивному зміцненні Росії як великої морської держави», — заявив віце-прем’єр.

У підписаній позавчора президентом Путіним на борту фрегату «Адмірал Горшков» у порту Балтійськ Калінінградської області новій доктрині на 46 сторінках також акцентовано, що Росія хоче стати самодостатньою при будівництві військових кораблів. Зрозуміло, що це реакція на відмову Франції поставити замовлені Москвою гелікоптероносці «Містраль».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>