«Бетонний» бацька

22.07.2015
«Бетонний» бацька

Судячи з усього, Олександр Лукашенко сподівається залишатися на посаді президента Білорусі доти, доки виросте його спадкоємець і наступник — син Миколка. (з сайта nn.by.)

У Білорусі почалася виборча кампанія — 11 жовтня сусідня країна обиратиме собі нового (а швидше за все — старого) президента. Увечері минулої п’ятниці Центральна виборча комісія завершила прийом заяв про реєстрацію ініціативних груп із висунення кандидатів на пост глави держави. Загалом було подано 14 заявок. Серед головних претендентів — уже традиційно чинний президент Олександр Лукашенко, ветерани системної опозиції, а також чимало маловідомих особистостей у політиці, на кшталт фотографа з Полоцька, верховного отамана «Білоруського козацтва», безробітної вчительки з Бреста тощо.

Кандидата-безробітного, захисника прав білоруських дармоїдів (у квітні в Білорусі видано декрет «Про запобігання соціального паразитування») Юрія Шульгана та керівника його групи Павла Коновальчика, які вже встигли здобути популярність у соцмережах, просто з ЦВК забрали в міліцію — правоохоронці вирішили, що ці двоє прийшли здавати документи у нетверезому стані.

Не прийняли документів й у журналіста агенції БелаПАН Василя Семашка, який висунув у президенти свого кота Барсика та прийшов зареєструвати його ініціативну групу. За словами Семашка, він вирішив висунути улюбленця в президенти, бо більш гідних за Барсика кандидатів не знайшлося.

Оскільки всі знають, хто саме неминуче переможе на виборах, інші претенденти беруть участь у кампанії з бажання попіаритися, отримати комерційну вигоду чи компенсувати нестачу адреналіну участю в президентській кампанії, вважає аналітик білоруського Центру політичного аналізу Павло Усов. Щодо реальних конкурентів Лукашенка з табору демократичної опозиції — голови Об’єднаної громадянської партії Анатолія Лебедька, лідера лівих Сергія Калякіна, активістки кампанії «Говори правду», претендентки від коаліції «Народний референдум» Тетяни Короткевич та інших — то влада їх не боїться. І на велику підтримку виборців їм розраховувати також не випадає.

«Яскраво виражених лідерів, за яких могли б проголосувати громадяни Білорусі і які могли б відстояти свою перемогу чи хоча б привид перемоги над Лукашенком, просто немає», — вважає Усов. Ніхто із заявлених кандидатів навіть не розглядає можливості використання вулиць та площ як інструменту політичного впливу на владу. Білоруська опозиція фатально нездатна до об’єднання, перебуває у глибокій кризі, політичний простір країни девальвований — звідси й така кількість «несерйозних» суперників Лукашенка на виборах.

Позавчора, 20 липня, ЦВК підвів риску під реєстрацією ініціативних груп. Окрім Барсика, відмову отримала група політв’язня лукашенківського режиму Миколи Статкевича — з огляду на судимість політика. Статкевич, можливо, єдиний реальний суперник Лукашенка. Але він перебуває у в’язниці з часу минулих виборів 2010 року, на яких був кандидатом. Ініціативну групу, до складу якої входить 1700 осіб, очолює його дружина Марина Адамович. Про підтримку висунення Статкевича заявили відомі й шановані у Білорусі громадянські активісти, політики, діячі культури та науки.

Наступним етапом виборчої кампанії-2015 стане збір підписів за висунення кандидатів у президенти.

«Бетонній» позиції Лукашенка в Білорусі не загрожує ніщо, навіть те, що країна занурюються в економічну рецесію. За перше півріччя цього року ВВП Білорусі впав на 3,3 відсотка порівняно з аналогічним періодом минулого року, повідомило позавчора статистичне управління «Білстат». Його дані підтверджують поглиблення негативних тенденцій у білоруській економіці. Адже уряд країни раніше передбачав, що ВВП цього року зросте на 0,5 відсотка. У 2014-му зростання ВВП становило 1,6 відсотка.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>