Гроші прийдуть, курорти подорожчають?

17.07.2015
Гроші прийдуть, курорти подорожчають?

Поки грецький парламент голосував за впровадження вимог кредиторів, під його стінами відбувалися сутички пікетників із поліцією. (з сайта qz.com.)

У ніч на четвер грецький парламент проголосував за заходи жорсткої економії, необхідні для отримання допомоги в розмірі 86 мільярдів євро від міжнародних кредиторів, повідомляє «Євроньюз». Прем’єр-міністр Алексіс Ципрас, виступаючи перед депутатами, заявив, що «не вірить в угоду з ЄС», але її «треба прийняти, аби уникнути катастрофи для країни» і колапсу банків.

Кредитори вимагали від Афін не пізніше середи ратифікувати угоду, якої досягли після тривалих переговорів у Брюсселі на початку тижня. Перед голосуванням у парламенті відбулися затяжні дебати, які проходили на тлі страйку, оголошеного профспілками, та акцій протесту проти угоди.

Щоб отримати 86 мільярдів євро впродовж наступних трьох років, грецькі депутати повинні були: ратифікувати заяви саміту єврозони; підвищити податок на додану вартість, корпоративний податок для невеликих компаній та податок на розкіш для великих автомобілів, човнів і басейнів, а також фермерський податок; підняти пенсійний вік з 62 до 67 років, скасувавши достроковий вихід на пенсію; схвалити юридичну незалежність грецької статистичної служби Elstat.

За більшість із цих положень 229 депутатів (із загальної кількості 300) проголосували «за», 64 — «проти», 6 — утримались. Як повідомляє агенція «Рейтер», серед тих, хто не підтримав угоду, — 38 членів правлячої партії «СІРІЗА», зокрема глава парламенту Зої Константопуло, міністр енергетики Панайотіс Лафазаніс та екс-міністр фінансів країни Яніс Варуфакіс, який раніше брав участь у переговорах із кредиторами. Варуфакіс порівняв досягнуту угоду з Версальським договором. Спікер парламенту залишила залу засідань до голосування, а після повернулася і виголосила полум’яну промову про «найчорніший день для демократії в Європі».

Угода Афін з єврозоною про нову програму допомоги викликала невдоволення багатьох грецьких політиків і вже призвела до кількох відставок в уряді країни. Так, заступник міністра фінансів Надя Валавані подала у відставку, заявивши, що не може підтримати плани реформ. Свою посаду залишив і генеральний секретар міністерства економіки Греції.

Перед голосуванням біля парламенту, за даними поліції, мітингували близько 13 тисяч пікетників, з якими в правоохоронців відбулися сутички. Протестувальники почали кидати в поліцейських пляшки із запальною сумішшю, у відповідь силовики застосували сльозогінний газ.

Тепер нову програму допомоги Греції мають до кінця цього тижня схвалити ті парламенти держав єврозони, в яких така процедура передбачена, зокрема німецький Бундестаг. Крім того, окреме рішення з цього питання ухвалить Єврогрупа. Все це в результаті дозволить формально розпочати переговори з Афінами про нову програму допомоги.

Тим часом Міжнародний валютний фонд у середу неочікувано виступив із різкою критикою досягнутої в Брюсселі угоди між Грецією та рештою країн єврозони. У заяві МВФ ідеться про те, що реформи, які Греція пообіцяла провести для отримання фінансової допомоги, нереалістичні. На думку МВФ, навіть якщо Афіни втілять програму жорсткої економії, вони все одно не зможуть повернути десятки мільярдів євро кредиторам. МВФ стверджує, що Греції слід значно більше полегшити борг, ніж це розглядає Європа.

Перемога в парламенті може виявитися для Ципраса пірровою — деякі аналітики кажуть, що йому, можливо, доведеться змінити кількох незгодних із ним міністрів, а хтось навіть прогнозує дострокові вибори. Майбутнє прем’єра досить непевне, адже його авторитет тепер поставили під сумнів навіть його однопартійці.

ТУРИЗМ

Запровадження заходів економії, передбачене ухваленими на вимогу кредиторів законами, може призвести до подорожчання у грецькій туристичній галузі. Адже в обмін на фінансову допомогу ЄС Греція, серед іншого, буде змушена підвищити податкову ставку для кафе й ресторанів — із 13% до 23%, а для готелів — із 6,5% до 13%. Також Афінам довелося скасувати 30-відсоткову податкову знижку з ПДВ для островів Егейського моря — основи туристичного сектору Еллади.

Зрозуміло, що підвищення податкової ставки для готелів та ресторанів Греції означатиме зростання їхніх розцінок. І, на думку експертів, це може вплинути на конкурентоспроможність тургалузі Греції порівняно з Кіпром, Іспанією, Балканами тощо. Щоправда, згадані заходи не надто зачіпатимуть поточний курортний сезон, а почнуть діяти з цієї осені.

Наразі вартість проживання в готелях Греції — одна з найнижчих у ЄС, особливо якщо оцінювати «курортні» країни. Навіть у високий сезон на береговій лінії можна знайти безліч готелів за ціною 25 євро за двомісний номер на добу, а в «низький сезон» у червні чи вересні можна орієнтуватися навіть на 10 євро з людини.

Вимоги ЄС вочевидь вплинуть на цінову політику готелів — вони подорожчають. Як і сектор харчування, громадський транспорт, пороми (наразі порівняно дешеві), тургалузь островів Егейського моря в цілому.

Слід зазначити, що наразі боргова криза й дефолт Греції майже ніяк не вплинули на її туристичний сектор. Більше того, підтверджується тенденція минулих років, і попит на відпочинок у Греції зріс майже у всіх європейських країнах.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>