Радикали добилися мораторію на вивезення лісу-кругляку

17.07.2015
Радикали добилися мораторію на вивезення лісу-кругляку

Олег Ляшко наполегливо добивався ухвалення закону про мораторiй на вивезення лiсу-кругляку.

Президент нарешті підписав законопроект про тимчасову заборону на вивезення необробленої деревини за кордон, за що Радикальна партія Олега Ляшка боролася упродовж кількох місяців. Експерти прогнозують: документ дасть величезний поштовх для розвитку вітчизняній деревообробній галузі та дозволить створити десятки тисяч нових робочих місць.

На жаль, уже давно звичним стало явище, коли розкiшнi лiсовi масиви на Чернігівщині, Івано-Франківщині, Львівщині, Закарпатті на очах перетворюються на лисі і голі галявини з пеньками. Неконтрольована і масштабна вирубка лісів мала негативний вплив не лише на екологію, а й на економіку держави. Рiч у тім, що необроблену деревину за безцінь продавали за кордон, замість того щоб використовувати її для випуску готової продукції на власних заводах і фабриках, залучати інвесторів, давати роботу українцям та наповнювати бюджет. До того ж готові меблі та інші вироби з дерева можна було продавати значно дорожче, ніж сировину. Натомість — деревообробні підприємства в Україні зачинялися, робочі місця скорочувалися.

Але влада впродовж багатьох років робила вигляд, що не помічає проблеми, покриваючи лісову мафію. Врешті соратникам Олега Ляшка вдалося переломити ситуацію.

За словами одного з розробників документа, радикала Віктора Галасюка, закон про мораторій на експорт лісу-кругляка — це перший реальний крок до відродження деревообробної галузі української промисловості.

«Цей закон — це десятки тисяч нових робочих місць у деревообробній галузі української промисловості. Це понад мільярд доларів додаткових експортних надходжень до України, які дозволять забезпечити стабільність гривні, знизити ціни. Це сотні мільйонів гривень додаткових надходжень до держбюджету», — каже Галасюк.

Наступні кроки в цій сфері, за словами лідера РПЛ Олега Ляшка, — це прийняття в цілому законопроектів про тимчасове звільнення деревообробного обладнання від імпортного мита та ПДВ, які дозволять українським промисловцям модернізувати свої виробництва з мінімальними витратами.

«Це послідовна політика Радикальної партії, спрямована на відродження вітчизняної промисловості та захист інтересів національного виробника. Це відповідальність і обов’язок влади — перетворити Україну з експортера примітивної дешевої сировини на виробника більш цінної готової продукції. Меблі, а не ліс-кругляк. Борошно і соки, а не тільки зерно та фрукти. Верстати і труби, а не просто метал та металобрухт. Це формула економічного відродження України, і ми втілимо її в життя», — пообіцяв Ляшко.