«Проти стресу маю щит!»

09.07.2015
«Проти стресу маю щит!»

Найкращі продукти — ті, що дарує природа. (з сайта versii.cv.ua.)

«Сосиски не ростуть на кущах, ситро не тече з джерела...»

Надмірні хвилювання, як відомо, дуже небезпечні для здоров’я, а якщо вони ще й трапляються часто — жди біди. Хронічний стрес, кажуть лікарі, підступний тим, що робить організм беззахисним перед інфекціями, провокує передчасне старіння, хвороби, в тому числі злоякісні. Звісно, не завжди є можливість відвернути стрес, але бодай пом’якшити його вплив на здоров’я — у наших силах. У який спосіб це можна зробити? Насамперед відкоригувавши власне харчування і переглянувши режим дня.

Дієтологи звертають увагу на такий факт: майже 40% українців ігнорують сніданок. І, як наслідок, — переїдають під час обіду та особливо вечері. А переїдання шкідливе тим, що провокує ожиріння, розвиток атеросклерозу, цукрового діабету 2-го типу та багатьох інших проблем зі здоров’ям. Тому не відмовляйтеся від раннього прийому їжі — це важливо.

Так само важливо харчуватися збалансовано та різноманітно. 1/2 тарілки повинні займати овочі — свіжі, варені, печені, 1/4 — круп’яні продукти (каші, висівковий хліб), ще 1/4 — білкові страви (яйця, відварене нежирне м’ясо, кисломолочні продукти, бобові, гриби). Дотримання таких пропорцій, що їх рекомендують фахівці зі здорового харчування, дозволить зміцнити імунітет.

— Намагайтеся утримуватися від шкідливої їжі. Продукти глибокої переробки не лише спустошують гаманець, а й крадуть запаси здоров’я, — переконана столичний лікар-терапевт Марія Світловська. — Штучної їжі немає у природі: не ростуть сухарики або чипси на деревах, не родять кущі сосисок чи тортів, немає джерел, з яких б’ють газовані солодкі напої. Оминайте те, що неприродне. В таких продуктах надмір цукру, консервантів, барвників, насичених і трансжирів, які збільшують ризик «заробити» цукровий діабет 2-го типу, нервові розлади, інсульт, інфаркт, онкологічні захворювання.

Натомість у вашому раціоні має бути достатньо корисних продуктів. І це не якісь недоступні делікатеси, наголошує лікар.

— Зелений чай — потужний адаптоген, варто випивати 2-3 чашки цього напою в день, — продовжує пані Марія. — Імбир, порошок куркуми, часник та цибуля мають протизапальні, противірусні, антибактеріальні властивості — додавайте їх до напоїв, супів, м’яса та риби. Бажано щовечора вживати зубець часнику.

Дієтологи рекомендують збагачувати каші, салати та йогурти кількома чайними ложками насіння льону, яке має протизапальні, ранозагоювальні властивості, очищає організм від токсинів. Грецькі горіхи корисні для мозку, серця, судин, хребта та суглобів — хоча б 3-4 горіхи маєте з’їдати за день. Робіть акцент на різнокольорові овочі, фрукти та ягоди: капуста всіх сортів, пастернак, петрушка, селера, морква, буряк, гарбуз, яблука, чорнослив, чорниця, вишні, смородина, журавлина. Пігменти, які надають різного кольору рослинам, захищають клітини організму від руйнування вільними радикалами, а клітковина сприяє росту корисних кишкових бактерій, поглинає токсичні речовини, віруси, «поганий» холестерин та канцерогени, запобігає раковим захворюванням.

— Дуже доречні в раціоні напої з цикорію, — зауважує Марія Світловська. — Він оздоровлює підшлункову залозу, нормалізує рівень цукру в крові. Корисно додавати до каш, яблучного пюре, кефіру, кави та напоїв порошок кориці — він покращує роботу серця. Напій із шипшини (заварені сушені ягоди або розведений водою сироп) збагатить організм вітаміном С, який дуже важливий для серцево-судинної системи.

Покинь курити й оптимістом стань!

Лікарі не втомлюються нагадувати: шкідливі звички вкорочують вік, а якщо організм знесилений хронічним стресом — то й поготів. Тому відмовитися від куріння та алкоголю — у ваших інтересах.

Куріння руйнує судини, перешкоджає руху кисню до органів та тканин, спричинює запальні процеси, збільшує ризик злоякісних новоутворень. А алкоголь руйнує клітини печінки, погіршує її здатність очищати організм від токсинів. Токсичний алкоголь і для нервової системи, він руйнує пам’ять, погіршує концентрацію уваги.

Крім того, важливо рухатися. «Активна ходьба, декілька пройдених пішки зупинок на роботу та з роботи, — значно доцільніше, ніж споглядання телевізора чи спілкування з комп’ютером, — переконана Марія Світловська. — Загалом прогулянки на свіжому повітрі допомагають тримати організм у тонусі».

Не забуваймо, що достатня кількість сну оздоровлює організм — намагаймося лягати спати до 22-ї години. «Варто повернутися до звички наших предків-селян: лягати спати і прокидатися разом із курми. Такий режим сну природний для організму людини», — каже лікар.

Людям, які тривалий час змушені сидіти за комп’ютером або письмовим столом, необхідні регулярні вправи для шийного та поперекового відділів хребта. «Сидяча» робота загострює дегенеративні захворювання хребта, що проявляються дискомфортом та болями у шиї та спині. Регулярні щоденні вправи допоможуть швидше прокинутись та недопустити проблем зі спиною.

«Не забувайте пити воду. Склянка чистої води за 30 хвилин до їжі покращує травлення, очищає організм від шлаків. Але приблизно 80% води бажано випити до 18-ї години вечора, аби попередити набряки», — нагадує фахівець.

І найважливіше: намагайтеся дивитися на життя з оптимізмом. «Уникайте негативу у будь-яких проявах — абстрагуйтеся від потоку тривожних новин, спілкуйтеся з позитивними людьми. Життя доводить: позитивні емоції зміцнюють імунітет, підвищують адаптаційні можливості організму, є потужним антидепресантом. Тому допомога людям, які її потребують, спілкування з друзями, походи в театри, на виставки, читання цікавих книг — надійна профілактика хронічного стресу».