НОВИНИ ПЛЮС

08.07.2015

Майже половина росіян готова проміняти свободу пересування на нормальну зарплату

42% росіян готові відмовитися від свободи слова і відвідування інших країн, якщо держава гарантує нормальну зарплату і пристойну пенсію. Про це свідчать результати опитування «Левада-центру», проведеного в червні. Проти обмеження свободи слова і переміщення виступили 49% опитаних, ще 11% зі своїм ставленням до цього питання не визначилися. Ці результати майже не відрізняються від підсумків аналогічного дослідження, проведеного 2013 року. Тоді за можливе обмеження свобод виступили 43% росіян, а проти — 46%.

Окрім того, 69% респондентів заявили, що намагаються не контактувати з владою без необхідності. Готовність домагатися належного їм за законом висловили тільки 23% росіян. Імовірність масових протестів оцінюють як високу 18% росіян і лише 10% готові взяти в них участь. Ці показники досягали максимумів у 1998 і 2009 роках, коли про готовність приєднатися до протестів заявляли 20-30% опитаних.

Угорщина відгородиться від Сербії чотириметровим парканом

Парламент Угорщини ухвалив закон, що посилює правила надання притулку. Нормативний акт, покликаний зупинити потік нелегальних мігрантів, скорочує терміни розгляду клопотань про надання притулку і дозволить Будапешту відхиляти прохання від мігрантів, які прибули з Сирії, Афганістану, Іраку або інших, у тому числі «безпечних» країн. Крім того, депутати забезпечили правову основу для зведення паркану вздовж південного кордону із Сербією. Як повідомляли угорські ЗМІ, чотириметровий заввишки паркан планується звести на ділянці протяжністю 175 км.

Раніше Організація Об’єднаних Націй та Рада Європи розкритикували відповідний законопроект як такий, що призведе до послаблення захисту біженців в Угорщині.

ЄС заморозив фінансування Молдови

Євросоюз заморозив фінансування Молдови. Як заявив голова делегації ЄС у Молдові Піркка Тапіола, фінансування припинено доти, доки в країні не буде сформовано новий уряд, «здатний вести переговори щодо нової угоди про фінансування з МВФ, а також урегулювати кризу в банківському секторі». Раніше прем’єр-міністр Молдови Кіріл Габурич оголосив про свою відставку у зв’язку зі звинуваченнями у фальсифікації диплома.

За словами міністра фінансів Молдови Анатолія Арапу, цього року Євросоюз передбачив для Молдови фінансування в розмірі 40,7 млн. євро. Ці кошти мали бути спрямовані, зокрема, й на реформу судової системи.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>