«Діамантові» прокурори

08.07.2015
«Діамантові» прокурори

Килим iз доларів виклали у кабінетах корупціонерів від прокуратури — Шапакіна та Корнійця.

Добрий «улов» віднайшли бійці групи «Альфа» — спецпідрозділу СБУ, котрі разом із представниками ГПУ проводили обшук у кабінетах двох прокурорів — Володимира Шапакіна (заступника голови слідчого управління ГПУ) та Олександра Корнійця (заступника прокурора Київської області). Загалом у цих добродіїв було знайдено чимало всякого добра, при цьому один iз них віддавав перевагу готівці, а інший — дорогоцінному камінню. У Шапакіна було знайдено 130 тисяч доларів у кабінеті, 30 тисяч «зелених» і ще 22 тисячі євро у приватному будинку та 170 тисяч доларів і 500 тисяч гривень у квартирі. А ще як бонус — незареєстрована вогнепальна зброя та боєприпаси. Що ж до Корнійця, то його «заощадження» були більш вишуканими — 65 діамантів, красиво розфасованих по мішечках. Обидві колекції — купюр та діамантів — «потягнуть» приблизно на тюремний строк від 8 до 12 років.

Пощади не буде

Операцією iз викриття прокурорів-корупціонерів керував заступник Генпрокурора України Давид Сакварелідзе. Поки його співвітчизниця Ека Згуладзе презентує в Києві новий, значно покращений, варіант ДАІ — дорожну поліцію, Давид трудиться на іншій ниві — викошує хабарників. Викрити Шапакіна та Корнійця Сакварелідзе допоміг бізнесмен, котрому «прозоро натякнули» на хабар і який не захотів грати не по правилах.

«Ми отримали інформацію від підприємця, який займається видобутком піску, про вимагання з боку працівників прокуратури Київської області, дії яких, по суті, призвели до зупинення його бізнесу. Він відмовився йти на незаконну угоду і, повіривши нам, передав деталі справи. Генеральна інспекція ГПУ спільно з СБУ оперативно зайнялася цією проблемою і з’ясувала цікавий факт: київські прокурори діяли не самі по собі, а під головуванням «великого начальника» зi стін Генпрокуратури, який вважав себе недоторканним», — зазначив Сакварелідзе на своїй сторінці на ФБ.

Заступник Генпрокурора додав, що більше недоторканих чиновників не буде ані на вищих щаблях ГПУ, ані у низовій ланці. «Можете вважати це попередженням. Я знаю, що є багато скептиків, але я орієнтуюся на тих, хто вірить у світле майбутнє нашої країни, готовий працювати задля нього і зробити все можливе, щоб перемогти головного ворога — корупцію. Ми оголосили до неї нульову толерантність — система буде очищена. Всі, хто не згоден з такою позицією, можуть піти просто зараз», — зазначив Сакварелідзе.

А відносно Шапакіна та Корнійця повідомив таке: «Дії корупціонерів будуть кваліфіковані за ч. 4 ст. 368 КК України, що передбачає безальтернативне позбавлення волі від 8 до 12 років iз позбавленням права обіймати посади, спеціальною конфіскацією та конфіскацією майна. Ми будемо домагатися найвищої міри запобіжного заходу».

Звідки у діамантів ноги ростуть

У всій цій історії є доволі пікантний нюанс. Давид Сакварелідзе (спільно із Василем Грицаком — головою СБУ) провів беспрецедентний в історії України обшук у високопосадовців, котрий не був попередньо узгоджений з їхнім безпосереднім начальством. Простіше кажучи, Генпрокурора України Віктора Шокіна до відома не поставили.

«З моєї точки зору, тут є кілька «вперше», — пише відомий блогер та редактор Юрій Бутусов. — Уперше затримано діючих високопоставлених керівників Генпрокуратури — без попередження Генерального прокурора! Вперше високопоставленого чиновника ГПУ заарештували без санкції суду — тому що скоєний злочин вимагав негайного реагування. Вперше Президент України, дізнавшись, що у відомстві його ставленика Шокіна виявилися наближені корупціонери, підтримав законне рішення. Вперше спецпідрозділ «Альфа» нейтралізував охорону ГПУ і здійснив затримання високопоставленого співробітника ГПУ просто на робочому місці. Вперше перший заступник Генпрокурора ГПУ Гузир, дізнавшись про затримання свого підлеглого, спробував перешкодити роботі слідчої групи і знищити документи слідчого. І слідчий не злякався начальства і здійснив усі необхідні слідчі дії», — зазначає Бутусов.

Згаданий Володимир Гузир не лише намагався зашкодити Сакварелідзе, а ще й доручив порушити проти свого колеги кримінальну справу — за статтею «захоплення державних установ». Можливо, саме Гузира мав на увазі Сакварелідзе, коли говорив про «великого начальника» з ГПУ, котрий «кришував» злочинців і вважав себе недосяжним для правосуддя. А можливо, Сакварелідзе мітив й у декого більш високого рангом, аніж навіть Гузир.

«Слідчі та Давид Сакварелідзе не вважали за потрібне повідомити керівництво відомства про цю операцію. І в цілому це зрозуміло, враховуючи, що Олександр Корнієць — близький товариш і Володимира Гузиря, і Віктора Шокіна. А інший затриманий, Володимир Шапакін, був призначений уже після відставки Яреми, у квітні 2015 року, та теж вважається людиною Шокіна», — зазначає народний депутат Мустафа Найєм, прозоро натякаючи на негативну роль Генерального в усій цій «діамантовій» історії.

А от хто був поінформованим — так це Петро Порошенко. «Коли ця інформація стала просочуватися, у справу втрутився Президент, викликавши до себе спочатку Володимира Гузиря і Василя Грицака, а потім і Давида Сакварелідзе. Зрештою, Петро Порошенко став на бік слідчих і Давида Сакварелідзе, тим самим поставивши крапку в інциденті», — резюмує Найєм.

Оптимізувати всіх

Наразі складно прогнозувати, чи матиме скандал у Генпрокуратурі негативні наслідки для Віктора Шокіна. Але його «зам» Гузир уже відчутно наляканий. І колишніх друзів більше не захищає. Ба, навіть навпаки: «Під час проведених обшуків до зазначених осіб виникло багато питань, пов’язаних із значними, у порівнянні із зарплатнею державного службовця, сумами грошей у національній та іноземній валютах. Їм було оголошено про підозру. Згодом буде вирішено питання достатності доказів для постановки перед судом щодо обрання їм найсуворішого запобіжного заходу», — квапиться відмежуватися Гузир від Шапакіна та Корнійця.

Не збирається натомість зупинятися Давид Сакварелідзе, котрий, можливо, відчув смак першої перемоги на українських теренах. Заступник Генпрокурора, налаштувавшись на довгу кар’єру, обіцяє до 2018 року звільнити 8,5 тисячi співробітників прокуратур, аби загальна чисельність працівників відомств не перевищувала 10 тисяч.

«Нами було прийнято рішення почати оптимізацію: замість 638 районних прокуратур будуть створені місцеві прокуратури. Їх буде не більше 178. Усі посади менеджерського складу місцевих прокуратур — прокурори та їхні заступники — будуть набиратися через відкриті конкурси», — заявляє Сакварелідзе.