Невід’ємна щедрість ісламу

07.07.2015
Невід’ємна щедрість ісламу

Принц Аль-Валід із другою, тепер уже колишньою, дружиною. (з сайта abrilm.com.br.)

Принц Саудівської Аравії Аль-Валід бін Талал бін Абдулазіз аль-Сауд оголосив про намір пожертвувати увесь свій статок на благодійність. Це одна з найбільших доброчинних пожертв в історії, адже багатство 60-річного представника саудівської монархії оцінюють у 32 мільярди доларів.

За словами аль-Валіда, переважну частину цих коштів отримають благодійні організації, що борються з наслідками катастроф та за права жінок. «Філантропія — невід’ємна частина ісламу. Ці гроші допоможуть підтримати жінок і молодь, зробити світ толерантнішим», — зазначив принц на прес-конференції з цього приводу. І зізнався, що на такий вчинок його надихнули Білл та Мелінда Гейтси, які активно вкладають кошти у свій благодійний фонд.

Усю суму буде передано на доброчинність поступово, впродовж кількох років. Як запевняє мільярдер, його діти (принц був одружений двічі й має сина та дочку) цілком підтримали батьків намір. Хоча, швидше за все, всі вони вже давно повністю забезпечені й мають власне майно та банківські рахунки, тож без шматка хліба не залишаться.

Та й сам благодійник віддає не все до останньої копійки, а лише свої головні активи. Попри те, що журнал «Форбс», який назвав Аль-Валіда найбагатшою людиною Саудівської Аравії, оцінив його статки лише у 28,4 мільярда доларів. Така сума принца неабияк обурила, і він подав на видання в суд — за те, що значно недооцінило розмір його капіталу. Кілька тижнів тому конфлікт нарешті вдалося залагодити миром, «за домовленістю сторін». У чому саме ця домовленість полягає, не повідомляється.

Аль-Валід бін Талал є небожем покійного короля Саудівської Аравії Абдалли бен Абдель Азіза, який помер у січні цього року. Журнал «Тайм» якось назвав принца «аравійським Уорреном Баффетом» — за його ділові таланти, не менші, ніж у знаменитого американського фінансиста.

Саудівський мільярдер заробив своє багатство на інвестиційних проектах і купівлі акцій. Серед проектів та компаній, у які він інвестував, — Apple, Twitter, Citibank, Four Seasons та багато інших.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>