Правдиве минуле

01.07.2015

Історію не можна переписати чи змінити, але її потрібно доносити до людей такою, якою вона була насправді — без перекручень, упереджень чи заангажованості. Саме таку історію прагне показати у своїй п’ятитомній праці «Нариси новітньої історії України» український історик, лауреат премії Василя Стуса Анатолій Русначенко. Дослідник аналізує історичні події від революції 1914—1923-х років аж до наших днів, чітко окреслює усі її проблемні сторони.

Усі п’ять книг побудовані на архівних документах, складаються з великої кількості першоджерел, тому насамперед призначені для студентів історичних факультетів, політологів та викладачів вищих навчальних закладів. Науковець вказує на витоки комунізму й більшовизму в Росії та спроби перенести їх на український ґрунт. Анатолій Русначенко аналізує політику більшовиків в Україні, яка призвела до російсько-українських війн, голодоморів, примусової колективізації та депортації населення, совєтизації українського населення, погромів інтелігенції та нищення національної культури.

«Нині, коли українці усвідомили, куди належать і чого хочуть, коли ми чітко можемо сказати «так» і «ні», коли мрії замінились діями, такі праці, як «Нариси новітньої історії України», є дуже потрібні, — каже редактор Fulbright Scholar Program Вероніка Алексанич. — Минулі роки не пройшли марно для української визвольної справи. Вони завершили банкрутство української провінційності, словесної концепції України в її просвітянському вигляді. Нариси відбивають усі процеси, і в цьому їхня вага і значення».

Наразі світ побачили перші три частини «Нарисів новітньої історії України». Автор сподівається, що — з допомогою небайдужих людей — презентація двох наступних не за горами.